Nečakaný zázrak: Voda, v ktorej sa varili vajcia.

Zdieľať
varenie vajíčok www.gettyimages.com

Viacerí z nás sme zrejeme  navyknutí, že potom, čo sa uvaria vajíčka natvrdo, voda sa z hrnca vyleje. To je ale neuveriteľná škoda. Možno si hovoríte – ako je možné, že ani tak primitívna záležitosť, akou je uvarenie vajec, nezvládam na jedničku? Tým sa ale netrápte. Zložením vody, v ktorej sa varili vajcia, sa dôkladne zaoberali pracovníci z katedry vedeckého lekárstva na univerzite v Birminghame. Počas výskumu skúmali hlavne chemické procesy, ktoré počas varenia vajec prebiehajú.

Prekvapivé zloženie vody

Tiež sa zamerali na rozbor zloženia vody po varení. Výsledky jej analýzy priamo súvisia so zložením vajec a vaječnej škrupiny. Škrupina slepačieho vajca sa z 90% skladá z uhličitanu vápenatého. Ďalej obsahuje 27 cenných prvkov, medzi ktoré patrí fosfor, fluór, zinok, meď, kremík a ďalšie látky, ktoré sú veľmi hodnotné. Voda po varení vajíčok potom z týchto dôvodov vytvára roztok plný iónov vápnika a iných stopových prvkov.

Katión vápnika je tak drobný, že dokáže ľahko vstúpiť do bunky aj ju opustiť. Vďaka svojim vlastnostiam dokáže spúšťať chemické reakcie v bunke potrebné pre syntézu živín. Tejto schopnosti vápnikových iónov si ľudia cennia najmä v oblasti záhradníctva. Počas pozorovania na Birminghamskej univerzite vedci zistili, že takto obohatená voda dokáže urýchliť rast rastliny až desaťkrát. Namočené semienka ochotnejšie vypúšťajú klíčky. Sadenice sú tiež odolnejšie voči nájazdom škodcov a nepodliehajú chorobám. Okrem stimulácie rastu rastlín „vajíčková voda“ tiež upravuje pH pôdy.

Ako ju používať

Po uvarení vajíčok je najlepšie vodu preliať do sklenenej nádoby. Až odvar vychladne, použite ho k zalievaniu izbových rastlín. Môžete ho tiež naliať do nádoby so striekaním  a kvetinám postriekať listy. Zamerajte sa na rastliny, ktoré trpia akútnym nedostatkom vápnika. Prezradia ich listy so suchými špičkami hojne posiate hnedými škvrnami. Nezabudnite, že by ste roztok mali spotrebovať najlepšie do 24 hodín.

Zdieľať Zdieľať na Facebooku Odoslať na WhatsApp Odoslať článok emailom

Odporúčané