Nebeské buchty. Dokonalé, keď ich naplníte slivkami a makom

Zdieľať
buchty
buchty Foto: depositphotos.com

Pri pečení buchiet si možno spomeniete na rozprávkového princa, ktorý si vždy niesol buchty ako poklad z domova. Nebola to preňho len sladkosť na cestu, ale symbol starostlivosti a lásky rodiny. Upečte si tieto buchty aj vy a vychutnajte si kúsok tejto tradície u vás doma.

Kombinácia sliviek a maku, známa už našim babičkám, nie je len lahodná, ale aj prospešná. Mak obsahuje množstvo vápnika a minerálov, zatiaľ čo slivky dodávajú prírodné enzýmy a vlákninu, ktoré spolu podporujú trávenie. Spojením týchto ingrediencií vzniká unikátna zmes chutí a živín, kde vláknina zo sliviek pomáha telu lepšie využiť minerály z maku.

Začnite s prípravou cesta, ktoré bude vláčne a nadýchané, aby buchty držali pekne pohromade. Potrebujete droždie, trošku mlieka, múku, cukor a maslo. Najskôr rozpustite droždie vo vlažnom mlieku s troškou cukru a nechajte ho chvíľku „pracovať“, aby vznikol kvások.

V ďalšej mise zmiešajte múku, vajcia, zvyšné mlieko a cukor. Do tejto zmesi pridajte kvások a dôkladne premiešajte, kým nezískate hladké cesto. To potom nechajte na teplom mieste vykysnúť, prikryté utierkou. Po približne hodine by malo cesto zdvojnásobiť svoj objem.

Kým sa cesto necháva kysnúť, môžete sa pustiť do prípravy plnky. Ak použijete sušené slivky, je dobré ich vopred namočiť, aby zmäkli a ich chuť sa zvýraznila. Potom ich nasekajte na menšie kúsky, vložte do hrnca s troškou cukru a na miernom ohni varte, kým nevznikne hustá zmes. Na makovú plnku pomeľte mak, pridajte trocha mlieka, cukru a vanilky a tiež nechajte zmes na miernom ohni zredukovať do hustej pasty.

Vykysnuté cesto si rozdeľte na rovnaké kúsky a každý kúsok vytvarujte do malého plátu. Do stredu každého plátku vložte lyžičku slivkovej a makovej náplne, plátok opatrne zabaľte a dôkladne spojte okraje, aby náplň nevytiekla pri pečení.

Buchty nechajte ešte chvíľku kysnúť na plechu, zhruba desať až pätnásť minút. Medzitým si predhrejte rúru na 180 stupňov. Pred pečením buchty potrite rozšľahaným vajcom, ktoré im dodá krásny lesk a zlatistú farbu. Pečte ich približne dvadsaťpäť minút, kým povrch nie je zlatožltý.

Hotové buchty nechajte chvíľu vychladnúť a potom ich môžete servírovať ako výnimočnú sladkú pochúťku.

Zdieľať Zdieľať na Facebooku Odoslať na WhatsApp Odoslať článok emailom

Odporúčané