Naše staré mamy pri pečení nepoužívali maslo, ale tento tuk. Skúste ho a neoľutujete

Zdieľať
sadlo

Naše staré mamy boli v kuchyni majsterky, ktoré si vedeli poradiť s každou surovinou. Keď sa dnes pozrieme na ich recepty, často si všimneme, že namiesto masla používali niečo, čo by sme možno ani neočakávali – sadlo. Hoci sa tento tuk v posledných desaťročiach dostal do úzadia, jeho vlastnosti a prínosy sú v pečení nepopierateľné.

Prečo staré mamy milovali sadlo?

„Pamätám si, ako moja stará mama vždy hovorila, že sadlo robí pečivo vláčne a dlhšie čerstvé,“ spomína Jana. „V čase, keď maslo nebolo vždy dostupné, bol práve tento tuk základom mnohých sladkých aj slaných receptov.“ Sadlo nebolo len lacnejšou alternatívou – jeho schopnosť udržať kysnuté cesto mäkké a voňavé aj po niekoľkých dňoch ho robila nenahraditeľným.

Sadlo do sladkého? Staré mamy vedeli prečo

Zatiaľ čo dnes je používanie sadla v sladkom pečení menej časté, naše babičky ho pridávali bez váhania. Vyskúšali ste už vianočku alebo kysnuté buchty pripravené so sadlom? Ak nie, je čas to napraviť. „Sadlo dodáva cestu jemnosť a robí ho trvácnejším,“ vysvetľuje Jana. „Moja stará mama ho pridávala aj do koláčov, a tie boli čerstvé ešte po týždni.“

Kombinácia tukov podľa receptov starých mám

Ak sa bojíte, že sadlo zmení chuť vášho pečiva, môžete ho kombinovať s maslom alebo olejom. Stará mama však vždy varovala, že pri dávkovaní treba byť opatrný. Sadlo sa nepoužíva v rovnakom množstve ako maslo – odporúča sa ho dať o desať percent menej. „Keď som raz skúšala nahradiť maslo rovnakým množstvom sadla, cesto bolo príliš mastné,“ spomína Jana. „Stará mama mala pravdu, keď hovorila, že menej je niekedy viac.“

Tip od starej mamy na pečenie s láskou

Naše babičky vedeli, že pečenie nie je len o surovinách, ale aj o čase a trpezlivosti. Ak chcete vyskúšať sadlo v sladkých receptoch, začnite s klasickými buchtami alebo rožkami. Pridajte ho do cesta, nechajte ho dôkladne vykysnúť a upečte s rovnakou láskou, s akou piekli naše staré mamy.

Výsledok vás presvedčí – jemné, vláčne a dlhotrvajúco čerstvé pečivo bude odmenou za návrat k osvedčeným tradíciám. Možno práve vďaka tomuto jednoduchému triku z kuchyne starej mamy sa vaše pečenie stane legendou aj vo vašej rodine!

Zdieľať Zdieľať na Facebooku Odoslať na WhatsApp Odoslať článok emailom

Odporúčané