Nápoj dlhovekosti alebo tretieho tisícročia. Je to nápoj, ktorý je nesmierne prospešný pre ľudský organizmus

Zdieľať
nápoj

Tibi kryštály sú drobné riasy, ktoré dokážu príjemne skvasiť ľubovoľný sladký základ a dodať mu dôležité živiny a vitamíny. Môžete ich poznať aj pod názvami vodný kefír alebo japonské morské kryštály alebo živé zrnká.

Čo je potrebné

  • 1 menší hrnček Tibi kryštálov
  • 2,5 litra prevarenej alebo odstátej vody
  • asi 8 lyžíc cukru (ľubovoľného)
  • 2 lyžice sušeného ovocia

Náčinie

  • 3 litrová fľaša
  • nekovové sitko
  • čistá utierka alebo vreckovka

Pôvod Tibi kryštálov nie je dobre známy. Pochádza pravdepodobne z Kaukazu (rovnako ako ich blízka príbuzná kefírová huba), odkiaľ sa rozšírili do Číny a následne do celého sveta. Vo vhodnom prostredí spôsobujú kvasenie, ktoré dodáva výslednému nápoju cenné látky podporujúce imunitu. Ostatne priaznivé účinky kvasenia poznali už naši predkovia, ktorí si skvasenou zeleninou dopĺňali vitamíny a minerály v inak výživovo chudobnom zimnom období.

Zdravotné účinky Tibi kryštálov

Nápoj z Tibi kryštálov by mali pravidelne užívať ľudia, ktorí trpia niektorým z týchto ochorení. Látky z vodného kefíru pomáhajú zmierňovať príznaky a podporujú liečbu:

  • astmy
  • problémy so žalúdkom a pankreasom
  • vysoký krvný tlak
  • chudokrvnosť
  • choroby pečene a obličiek
  • cukrovku
  • oslabený imunitný systém
  • suché a lámavé vlasy

Ako pestovať Tibi kryštály

1. Vodný kefír nepotrebuje k životu príliš. Stačí mu len prevarená alebo odstáta voda, cukor a prírodne sušené ovocie, tzn. ovocie, u ktorého neboli na konzerváciu použité siričitany alebo iné škodlivé éčka. Do vychladnutej prevarenej alebo odstátej vody (kvôli možnej prítomnosti chlóru) nasypeme cukor a miešame tak dlho, kým sa nerozpustí. Pridáme sušené ovocie a Tibi kryštály. Zamiešame a prekryjeme čistou textíliou, ktorú najlepšie prichytíme gumičkou. Nádobu položíme na svetlé miesto.

2. Pri bežnej izbovej teplote (20-22 °C) trvá výroba nápoja asi 2-3 dni, pri letných horúčavách stačí kryštálom na prácu aj 24 hodín. Hotový nápoj jednoducho zlejeme, k Tibi kryštálom pridáme ďalšiu vodu s miešanou s cukrom a opäť ich necháme pracovať. Raz týždenne kryštály prepláchneme v studenej vode a vložíme novú dávku sušeného ovocia (to staré vyhodíme). Snažíme sa vyhnúť používaniu kovových predmetov, pretože kov Tibi kryštály zabíja (ale krátke zamiešanie bežnou lyžicou v pohári nevadí).

3. Hotový nápoj môžeme ihneď vypiť alebo ho uložiť na 2-3 dni do chladničky do uzatvárateľnej nádoby. Po 24 hodinách v chlade sa stane príjemne perlivým vďaka doznievajúcim kvasným procesom. Hotový nápoj môžeme piť len tak, alebo ho zmiešať napríklad s džúsom alebo čajom.

4. Pri výrobe vodného kefíru z Tibi kryštálov je možné rôzne experimentovať. Obyčajnú vodu je možné nahradiť zeleným alebo čiernym čajom a do nálevu pridať rôzne korenia (klinčeky, aníz a ďalšie). Výsledná chuť nápoja závisí aj od použitého cukru a ovocia.

Zdieľať Zdieľať na Facebooku Odoslať na WhatsApp Odoslať článok emailom

Odporúčané