Namočte tieto semiačka do vody a tie Vám znovu naštartujú metabolizmus, spália tuky a potlačia zápaly!

Zdieľať
Chia semiačka
Chia semiačka www.gettyimages.com

Dnes si povieme o malých čiernych semienkach, ktorá sa dnes už dajú ľahko kúpiť aj u nás v obchodoch so zdravou výživou a už dokonca v mnohých supermarketoch.

História ich pestovania siaha až do Mexika, kde ich bežne konzumovali už Aztékovia, Mayovia, Inkovia a ostatní pôvodní obyvatelia Ameriky.

Semienka sa zbierajú z rastliny menom Šalvia hispánska (Salvia hispanica), ktorá patrí do rovnakej rodiny byliniek ako Mäta pieporná.

Ich meno „chia“ pochádza z mayštiny a znamená „sila“.

Prečo by ste mali konzumovať chia semienka?

Jedna polievková lyžica týchto semienok obsahuje až 5 gramov vlákniny. Vláknina podporuje lepšie posúvanie potravy v črevách, napomáha tráveniu, dodáva pocit zasýtenia a v neposlednom rade zabezpečuje pravidelnú stolicu.

Okrem toho, chia semienka sú plné omega-3 mastných kyselín, mangánu, fosforu, bielkovín a ďalších pre telo dôležitých látok.

Tu je pár veľmi zaujímavých faktov, v ktorých chia semienka vynikajú:

  • 100% viac draslíka ako banány
  • 200% viac železa ako špenát
  • 100% viac vlákniny ako ovsené vločky
  • 500% viac vápnika ako mlieko
  • 300% viac selénu ako ľanové semienka
  • 700% viac omega-3 mastných kyselín ako losos
  • 1400% viac horčíka než brokolica
  • 500% viac bielkovín ako fazuľa
  • viac kyseliny listovej ako špargľa
  • viac antioxidantov ako čučoriedky
  • viac lignanov než ľanové semienka. Poďme sa trošku bližšie pozrieť na zdravotné prínosy, ktoré Vám konzumácia šalvie ,semienok poskytne.  Chia gél sa často používa pri výrobe zákuskov, aby spomalil trávenie cukrov. Dosahuje sa to tým, že vytvára bariéru medzi cukrami a tráviacimi enzýmami . Výsledkom je potom rovnomerné uvoľňovanie cukrov do krvi namiesto toho, že dôjde k jeho prudkému nárastu a následnému poklesu. Obzvláštne prínosný je tento efekt pre diabetikov.

Vyskúšajte napríklad pridať ho do pudingu alebo ovocného jogurtu.

Hydratujú telo

Keďže chia semienka sú schopné absorbovať veľa vody, udržujú vo Vás tekutiny a elektrolyt. To je obzvlášť prínosné pre športovcov a deti. Ak sa chystáte počas dňa stráviť veľa času na slnku, na raňajky si dajte chia semienka a veľa sa napite vody. Predídete tak možnému úpalu.

Ľahko stráviteľné

Naše telo dokáže chia semienka veľmi ľahko stráviť a živiny z nich vstrebať v tráviacom trakte. Väčšina živín, ktoré obsahujú, sú rozpustné vo vode, preto namočené semienka sú pre telo ľahšie stráviteľné než suché.

Prečisťujú črevá

Chia semienka zväčšujú objem stolice a umožňujú jej ľahší priechod črevami, počas ktorého na seba viažu ako zvyšky inej potravy, tak toxíny uviaznuté v našom tráviacom trakte.

Sú preto výborným prostriedkom pre udržanie pravidelnej stolice a predchádzaniu zápchy.

Všestranné chia semienka

Chia semienka výborne chutia, takže ich môžete pridávať do čohokoľvek, od šalátových dressingov cez pečené jedlá až po cestovinové omáčky. Ďalej ich môžete pridať do polievok, zmrzliny či džúsov.

Vhodné pre celiakov

Chia semienka neobsahujú lepok. To z nich robí dôležitý zdroj vlákniny a bielkovín vhodný pre kohokoľvek. Pokojne nimi dokážete nahradiť pšenicu, raž, jačmeň či ovsené vločky.

Medzi množstvo ďalších zdravotných prínosov chia semienok musíme spomenúť nasledovné:

  • podporujú chudnutie znižovaním inzulínovej rezistencie
  • obsahujú mnoho aminokyseliny tryptofánu (regulácia chuti do jedla, lepší spánok a nálada)
  • predchádzajú srdcovo-cievnym ochoreniam
  • zvyšujú energiu a výkon
  • dokážu zvrátiť metabolický syndróm
  • znižujú zlý LDL cholesterol
  • zvyšujú dobrý HDL cholesterol
  • znižujú riziko rakoviny hrubého čreva

Chia semienka majú jemnú orechovú chuť, ktorá sa dobre hodí k takmer každému jedlu. Sú preto v kuchyni extrémne všestranné.

Tieto semienka sú tiež hydrofilické, čo znamená, že absorbujú tekutiny a vytvárajú gél. Približne v priebehu 10 minút pohltí 10tich násobok vlastnej váhy!

Vezmite 1/4 poháre čí semienok (0,5 dcl), pridajte 2 poháre vody alebo džúsu (4 až 5 dcl) a nechajte to cez noc odstáť v uzavretej sklenenej nádobe. Ráno bude z toho gél.

Pokiaľ tento gél pripravíte s vodou, v chladničke vydrží asi 3 týždne (u džúsu je to kratšia, pretože obsahuje viac cukrov). Tento gél potom môžete pridávať do smoothies, dezertov alebo aj priamo konzumovať.

Suché semienka môžete tiež rozomlieť na múku a tú potom používať ako náhradu bežnej múky pri bezlepkovom a vegánskom pečení, prípadne ako prísadu do proteínových nápojov.

Ak máte radi chuť surových chia semienok, pridajte si ich na raňajky do ovsených vločiek alebo müsli.

Zdieľať Zdieľať na Facebooku Odoslať na WhatsApp Odoslať článok emailom

Odporúčané