Najobľúbenejšie ovocie na svete. No viete čo sa stane vaším telom, keď denne zjete 1 banán?

Zdieľať
banány
banány Foto: František Stacho

Slováci si najviac pochutnávajú na jablkách, nasledujú šťavnaté pomaranče a mandarínky. Hneď za nimi sa umiestňujú sladké a výživné banány, ktoré si získali popularitu nielen svojou lahodnou chuťou, ale aj bohatým obsahom živín. Prečo by ste mali zaradiť banány do svojho každodenného jedálnička?

Plánujete schudnúť, podporiť zdravie svojho srdca či kostí alebo zlepšiť trávenie a náladu? V tom prípade neváhajte a doprajte si denne aspoň jeden banán. Mýtus, že banán je rovnaký ako niekoľko lyžičiek cukru, je nesprávny a zavádzajúci.

Výborný spoločník na raňajky, desiatu aj po fyzickej aktivite

Banány sú skvelým zdrojom energie, čo ocenia najmä ľudia, ktorí sa venujú športu a fyzickým aktivitám. Po tréningu výborne doplnia stratenú energiu, no rovnako dobre sa hodia aj na raňajky, napríklad do jogurtu, do tvarohu s ovsenými vločkami alebo ako zdravá a rýchla desiata. Sú vhodné aj pre ľudí, ktorí nemajú pravidelnú fyzickú aktivitu.

Koľko banánov denne je ideálne

Ak sa snažíte schudnúť, mali by ste kaloricky bohaté potraviny konzumovať najmä počas dňa. Sto gramov banánu obsahuje približne 89 kcal, pričom stredne veľký banán s hmotnosťou okolo 125 gramov má asi 112,5 kcal. Preto ak sa snažíte o redukciu hmotnosti, postačí aj polovica banánu denne. Ak máte stabilnú váhu a pravidelne sa hýbete, pokojne si môžete dopriať celý banán. Pre väčšinu zdravých ľudí je konzumácia jedného stredne veľkého banánu denne prospešná a bezpečná.

Sacharidy v banáne ako výhoda

Energia, ktorú získavame z banánov, pochádza predovšetkým zo sacharidov (23 g/100 g). Zelené banány obsahujú prevažne škrob, ktorý sa v zrelých banánoch premieňa na jednoduché cukry – sacharózu, fruktózu a glukózu. Tieto prírodné cukry sa však výrazne líšia od rafinovaného cukru, pretože banány zasýtia a zároveň telu dodajú množstvo prospešných živín. Vláknina v banáne spomaľuje vstrebávanie cukrov do krvi, čím predchádza náhlym výkyvom hladiny cukru.

Podpora trávenia

Banány sú veľmi ľahko stráviteľné a obsahujú pektínovú vlákninu, ktorá je známa svojimi priaznivými účinkami na tráviaci trakt. Konzumácia banánu ráno môže pomôcť predchádzať zápche. Rovnako sa odporúčajú aj pri hnačkách, keď telo stráca elektrolyty. Draslík, ktorý banán obsahuje, pomáha obnoviť rovnováhu elektrolytov. Banány sú vhodné aj pri šetriacej diéte alebo problémoch so žalúdočnými vredmi.

Výdatný zdroj draslíka a ďalších minerálov

Banány sú potravinou s minimálnym obsahom tukov a bielkovín, no sú bohaté na vlákninu (3 g/100 g), vitamíny (najmä C a B6) a minerálne látky. Najvýznamnejšími minerálmi sú draslík (385 mg/100 g) a horčík (28 mg/100 g), ktoré sú nevyhnutné pre zdravé fungovanie srdca a reguláciu krvného tlaku. Draslík taktiež pomáha udržiavať správnu hydratáciu a elektrolytovú rovnováhu v tele.

Zdravé kosti a dobrá nálada

Pravidelná konzumácia banánov pozitívne ovplyvňuje zdravie kostí, čo je zásluhou obsahu horčíka a vápnika. Horčík prispieva aj k zlepšeniu nálady a psychickej pohody. Banány obsahujú aminokyselinu L-tryptofán, ktorá podporuje tvorbu serotonínu, známeho ako hormón šťastia.

Existuje množstvo dôvodov, prečo zaradiť banány do svojho každodenného jedálnička. Ak sa snažíte schudnúť, sledujte množstvo, ktoré konzumujete. Ak máte stabilnú hmotnosť a ste zdraví, pokojne si doprajte jeden banán denne. Nezabúdajte však na rozmanitosť stravy – čím pestrejší je váš jedálniček, tým viac prospievate svojmu zdraviu.

Zdieľať Zdieľať na Facebooku Odoslať na WhatsApp Odoslať článok emailom

Odporúčané