Najlepšie vegánske brownies bez vajec a múky

Zdieľať
brownies
Najlepšie vegánske brownies bez vajec a múky Foto: www.freepik.com

Máte radi sladké, ale zároveň dbáte na zdravú stravu? Objavte recept na fazuľové brownies, ktorý zmení váš pohľad na tradičné dezerty. Bez múky, vajec a hotové za menej ako pol hodinu – tieto brownies sú ideálne pre vegánov, alergikov aj tých, ktorí sledujú bezlepkovú diétu.

Fazuľové brownies predstavujú chutnú a zdravú alternatívu k tradičným sladkostiam. Tento dezert je bohatý na rastlinné bielkoviny a vlákninu, ktoré vám dodajú energiu a zasýtia na dlhšiu dobu. Vďaka absencii vajec a múky sú brownies vhodné aj pre ľudí s alergiou na tieto ingrediencie, ako aj pre vegánov.

Čierna fazuľa, hlavná zložka týchto brownies, je vynikajúcim zdrojom bielkovín, komplexných sacharidov a vlákniny. Okrem toho obsahujú široké spektrum vitamínov a minerálov, ako sú vitamíny skupiny B, vitamín E, horčík, vápnik, draslík a železo. Vďaka týmto nutričným vlastnostiam prispievajú k zdraviu srdca a ciev, tráviacemu systému a tiež k posilneniu kostí.

Na prípravu brownies budete potrebovať čierne fazule, kakaový prášok, ovsené vločky a ďalšie zdravé suroviny. Príprava je jednoduchá a rýchla, trvá iba 10 minút a pečenie 15-20 minút. Ak ste na bezlepkovej diéte, uistite sa, že používate certifikované bezlepkové ovsené vločky, alebo ich nahraďte vločkami z ryže alebo amarantu, aby ste predišli kontaminácii.

čierna fazuľa
Najlepšie vegánske brownies bez vajec a múky Foto: www.freepik.com

Fazuľové brownies

  • 250 g varených čiernych fazúľ
  • 10 g kakaového prášku
  • 40 g jemných ovsených vločiek
  • štipka soli
  • 75 g javorového sirupu
  • 20 g vanilkového cukru
  • 40 g rastlinného oleja
  • ½ čajovej lyžičky prášku do pečiva
  • 1 hrnček horkých čokoládových kôstok alebo strúhanej horkej čokolády

Príprava:

  1. Rúru predhrejte na 180 ºC. Pekáčik s rozmerom cca 20 x 20 cm vyložte papierom na pečenie.
  2. Ovsené vločky rozmixujte na „múku“. Pridajte k nim varené fazule spoločne so štipkou soli, javorovým sirupom a olejom. Rozmixujte dohladka.
  3. Pridajte kakao, kypriaci prášok, vanilkový cukor a ešte raz premixujte.
  4. Zmes prelejte do misky a vmiešajte do nej čokoládové kôstky alebo strúhanú čokoládu.
  5. Hotové cesto vlejte do pekáča a pomocou stierky ho rozotrite a uhlaďte.
  6. Vložte do rúry a pečte 15-20 minút.
  7. Hotové brownies nechajte vychladnúť, potom nakrájajte na kocky a podávajte.
Zdieľať Zdieľať na Facebooku Odoslať na WhatsApp Odoslať článok emailom

Odporúčané