Ovsené vločky sú často podceňovaným, no mimoriadne prospešným jedlom pre zdravie a vitalitu. Tento článok prináša nové, zaujímavé recepty z ovsenej kaše, ktoré môžete pripraviť ihneď. Naučte sa, ako urobiť ovsené vločky nielen chutné, ale aj výživné, a prečo by mali byť súčasťou vášho každodenného jedálnička.
Ovsené vločky: Zdravé a chutné recepty, ktoré musíte vyskúšať
Najjednoduchšie potraviny bývajú často najzdravšie. Ovsené vločky sú jednou z tých potravín, ktoré by mali byť neoddeliteľnou súčasťou každého jedálnička, najmä ak sa staráte o svoju postavu a celkové zdravie. Treba mať na pamäti, že instantné ovsené vločky sú menej výživné, pretože prechádzajú väčšou spracovaním a tým strácajú časť svojich prospešných látok.
Výhody ovsených vločiek
Ovsené vločky sú komplexné sacharidy, ktoré poskytujú telu dlhodobú energiu, vitalitu a celkový pocit pohody. Preto sa často využívajú nielen na chudnutie, ale aj na zlepšenie zdravotného stavu organizmu. Keďže komplexné sacharidy sa trávia oveľa pomalšie ako jednoduché, nedochádza k rýchlym výkyvom cukru v krvi, a pocit sýtosti pretrváva niekoľko hodín.
To je veľká výhoda oproti, povedzme, pečivu, čokoláde, sladkým nápojom, slaným chrumkám a ďalším jedlám, ktoré často obsahujú tzv. prázdne kalórie. Inými slovami, keď zjete čokoládovú tyčinku a misku ovsených vločiek, dostanete približne rovnaké množstvo energie, ale po čokoládovej tyčinke pocítite hlad už po 40-50 minútach, zatiaľ čo po ovsených vločkách bez problémov vydržíte do obeda.
Ovsené vločky tiež obsahujú množstvo vitamínov a minerálov, ktoré prispievajú k normalizácii metabolizmu, čo ich robí neoceniteľnými pre tých, ktorí trpia nadváhou alebo sa snažia zlepšiť svoju postavu.
Treba si však uvedomiť, že nadmerná konzumácia ovsených vločiek (ako aj akýchkoľvek iných sacharidov) môže mať opačný efekt – hmotnosť začne pomaly rásť. Často sa do vločiek pridáva priemyselný cukor, čo nie je kompatibilné s chudnutím. Ovsené vločky tiež nie sú vhodné pre ľudí s intoleranciou na lepok alebo celiakiou. Veľké množstvo kyseliny fytovej, ktorá sa nachádza v ovse, môže viesť k vyplavovaniu vápnika z kostí, čo je dôležité najmä pre starších ľudí.
Ovsené sušienky s vlašskými orechmi
Ingrediencie:
- 250g masla
- ¾ šálky cukru
- 1,5 šálky hnedého cukru
- 4 vajcia
- 1 čajová lyžička vanilky
- 4 polievkové lyžice vody
- 1 šálka múky
- ½ čajovej lyžičky mletej škorice
- ½ čajovej lyžičky soli
- ½ čajovej lyžičky sódy
- 300g ovsených vločiek
- 225g vlašských orechov
Príprava:
Vymiešajte maslo s cukrom, pridajte vanilku, premiešajte suché ingrediencie, pridajte k maslu, potom pridajte vodu a dobre vymiešajte cesto. Pridajte premytý hrozienka a nasekané orechy, premiešajte, nakladajte cesto na plech lyžicou a pečte 20 minút.
Ovsené sušienky so sezamom
Ingrediencie:
- 200g sezamu
- 250g medu
- 1 čajová lyžička vanilkového extraktu
- 1 čajová lyžička škorice
- 60g hrozienok
- 200g ovsených vločiek
- 100g mletých vlašských orechov
Príprava:
Predhrejte rúru. Hrozienka zalejte vriacou vodou, nechajte nabublať. Premiešajte sezam, vanilku, škoricu, hrozienka, med, pridajte orechy, ovsené vločky. Ak cesto nie je dostatočne lepivé, pridajte trochu vody. Formujte guľôčky mokrými rukami, ukladajte na plech vystlaný papierom na pečenie, pritlačte, pečte 12-15 minút.
Ovsené sušienky s mletými mandľami
Ingrediencie:
- 2 bielky
- 2 polievkové lyžice práškového cukru
- 3 polievkové lyžice šípkového džemu
- 50g mletých mandlí
- 125g ovsených vločiek
Príprava:
Vyšľahajte bielky do peny, postupne pridávajte práškový cukor, dve lyžice džemu, šľahajte ďalej. Opatrne pridajte mandle a ovsené vločky. Nakladajte na plech vystlaný papierom na pečenie a vymastený maslom guľôčky zmesi, pečte 25 minút. Ozdobte hotové sušienky zvyšným džemom.
Ovsený puding
Ingrediencie:
- 1 liter mlieka
- 100g ovsených vločiek
- 2 polievkové lyžice masla
- 2 polievkové lyžice hrozienok
- 2 polievkové lyžice kakaového prášku
- cukor, orechy a tekvicové semienka
- štipka vanilky
Príprava:
Preosejte múku z ovsených vločiek, vysypte vločky na plech, pridajte malé kúsky masla, vložte do rúry, miešajte, kým nezískajú svetlohnedú farbu. Premiešajte cukor, kakao a preosiatu múku. Varte mlieko, pridajte opečené vločky, kakao s cukrom, varte 5 minút. Nalejte chladný puding do pohárov, posypte nasekanými orechmi alebo semienkami.
Ovsené fašírky s taveným syrom
Ingrediencie:
- 1 šálka ovsenej krúpy
- 1 šálka vody
- 200g masla
- 3 cibule
- 2 tavené syry
- 2 strúčiky cesnaku
- 1 šálka mletých strúhanky
- 2-3 vajcia
- soľ, korenie
Príprava:
Ovsenú krúpu zalejte vodou, priveďte do varu, pridajte maslo. Cibuľu nakrájajte a osmažte do zlatista. Cibuľu, syry a cesnak pretlačte cez mlynček na mäso. Pridajte strúhanku, vajcia, soľ, korenie, premiešajte, formujte fašírky, opečte na rozohriatej panvici, predtým obaľte v múke.
Treba mať na pamäti, že instantné ovsené vločky sú menej výživné, pretože prechádzajú väčšou spracovaním a tým strácajú časť svojich prospešných látok.
Zdroj: woman.ru