Ak hľadáte spôsob, ako ohromiť hostí svojím kulinárskym umením alebo jednoducho obohatiť každodenný jedálniček, krémové polievky sú tou správnou voľbou. Tieto jemné a lahodné polievky sa hodia nielen na špeciálne príležitosti, ale aj na bežný deň, kedy chcete niečo nové a zaujímavé. V tomto článku nájdete recepty na niekoľko výborných krémových polievok, ktoré si zamilujete vy aj vaši blízki. Stačí len pár surovín a blender, a máte jedlo, ktoré ulahodí každému.
Krémové polievky. 5 skvelých receptov, ktoré si zamilujete
Ak túžite obohatiť svoj jedálniček o niečo výnimočné, krémové polievky sú tou správnou voľbou. Tieto polievky sú nielen chutné, ale aj výživné, a pritom ich príprava nie je vôbec zložitá. Stačí vám mixér a niekoľko ingrediencií, aby ste dokázali vytvoriť niečo, čo ohromí nielen vás, ale aj vašich blízkych.
Hubová krémová polievka
Ingrediencie:
- 500 ml zeleninového vývaru
- 400 g húb
- 2 veľké cibule
- 1 mrkva
- 1 stonka zeleru
- 3 strúčiky cesnaku
- 5 vetvičiek tymianu
- 250 ml bieleho vína
- 3/4 šálky 35% smotany
- 4 stonky pažítky
- olivový olej
- soľ, čierne korenie podľa chuti
Postup:
Nakrájajte cibuľu na polmesiačiky a osmažte ju v olivovom oleji do zlatista. Cesnak nakrájajte nadrobno, mrkvu na kolieska a zeler na kocky. Z húb si nechajte jeden na ozdobu, ostatné nasekajte nadrobno.Zeleninu poduste na miernom ohni 5 minút, pričom ju neustále miešajte. Prilejte biele víno, pridajte tymian a priveďte do varu. Po 5 minútach pridajte zeleninový vývar, osmaženú cibuľu a varte, až kým sa tekutina nezredukuje na polovicu. Ochuťte soľou a korením. Hotovú polievku rozmixujte, pridajte smotanu a ešte raz ohrejte, ale neprivádzajte do varu. Ozdobte plátkami húb, parmezánom a pažítkou.
Gaspacho – studená zeleninová polievka
Ingrediencie:
- 450 g paradajok
- 1 cibuľa
- 1 uhorka
- 1 konzervovaná červená paprika
- 3 šálky paradajkovej šťavy
- 1/2 šálky koriandra
- 1/3 šálky červeného vínneho octu
- 1/4 šálky olivového oleja
- Tabasco omáčka podľa chuti
Postup:
Paradajky sparte vriacou vodou, odstráňte šupku a polovicu nakrájajte na kocky. Uhorku rozrežte na polovicu, cibuľu nakrájajte na polmesiačiky a pridajte červenú papriku. Všetko rozmixujte na pyré. Do zmesi pridajte paradajkovú šťavu, nasekaný koriander, ocot a niekoľko kvapiek Tabasco omáčky. Zvyšné paradajky, uhorku a cibuľu nakrájajte na kocky a použite na ozdobu. Dochuťte soľou a korením. Podávajte chladené.
Krémová polievka z cvikly
Ingrediencie:
- 1 l zeleninového vývaru
- 2 cvikly
- 1 mrkva
- 1 zemiak
- 1 cibuľa
- 1 zelené jablko
- 2 strúčiky cesnaku
- 1,5 šálky kefíru
- 5 lyžíc nízkotučnej smotany
- hnedý cukor
- kôpor
- olivový olej
- soľ
Postup:
Mrkvu, koreň petržlenu a cibuľu rozrežte na polovicu a pečte v rúre. Pečenú zeleninu vložte do hrnca, pridajte zeler, zalejte studenou vodou a priveďte do varu. Vývar osoľte a pridajte nové korenie. Varte pod pokrievkou na miernom ohni približne hodinu. Cviklu zabaľte do alobalu a pečte v rúre pri 180 °C do mäkka. Zemiaky nakrájajte na kocky, cibuľu na polmesiačiky a mrkvu nastrúhajte. Cibuľu a mrkvu osmažte na olivovom oleji na strednom ohni. Vývar priveďte do varu, pridajte zemiaky a osmaženú mrkvu s cibuľou. Varte do mäkka. Pečenú cviklu olúpte, nakrájajte na kocky a pridajte do vývaru. Varte 3-5 minút. Polievku rozmixujte, vychlaďte, pridajte kefír, soľ a cukor podľa chuti. Jablko zbavte jadier, pridajte kôpor a smotanu, a rozmixujte dohladka. Krémovú polievku podávajte chladenú, do taniera pridajte 2-3 lyžice smotanovo-jablkovej zmesi.
Krémová polievka zo špargle
Ingrediencie:
- 1 bobkový list
- 5 vetvičiek petržlenu
- 50 ml 35% smotany
- 40 g masla
- 1 zemiak
- 250 g bielej špargle
- 400 ml kuracieho vývaru
- 1 stonka póru
- 3 vetvičky tymianu
Postup:
Špargľu očistite, odrežte dolné tvrdé časti a povarte v osolenej vode asi 7-10 minút. Potom ju preložte do misky so studenou vodou.Pór, petržlen, suchý tymian a bobkový list zviažte do kytičky (bouquet garni). Bielu časť póru nakrájajte na tenké kolieska. Zemiak olúpte a nakrájajte na väčšie kúsky. Vrcholy špargle odrežte a odložte, stonky nakrájajte na malé kúsky. V hrnci roztopte maslo a opražte na ňom pór. Pridajte nakrájané stonky špargle, vlejte horúci vývar a priveďte do varu. Pridajte bouquet garni, osoľte a okoreňte podľa chuti a varte na miernom ohni 45 minút. Po uvarení odstráňte bylinky, polievku rozmixujte do hladka. Pridajte smotanu, premiešajte a priveďte k varu. Polievku ozdobte vrcholmi špargle a podávajte teplú.
Zemiaková krémová polievka
Ingrediencie:
- 500 g zemiakov
- 2 stonky póru
- morská soľ
- čierne korenie
- 180 g tučnej smotany
- estragón
Postup:
Zemiaky ošúpte, nakrájajte na kocky a varte spolu s pórom na miernom ohni 30 minút. Ochuťte soľou a korením podľa chuti. Uvarené zemiaky s pórom rozmixujte do hladkej konzistencie, pridajte smotanu a znovu ohrejte na miernom ohni, ale neprivádzajte do varu. Ozdobte podľa želania a podávajte teplé.