Najlepšie krémové polievky. Recepty, ktoré musíte vyskúšať doma

Zdieľať
krémová polievka
Najlepšie krémové polievky. Recepty, ktoré musíte vyskúšať doma Foto: www.freepik.com

Ak hľadáte spôsob, ako ohromiť hostí svojím kulinárskym umením alebo jednoducho obohatiť každodenný jedálniček, krémové polievky sú tou správnou voľbou. Tieto jemné a lahodné polievky sa hodia nielen na špeciálne príležitosti, ale aj na bežný deň, kedy chcete niečo nové a zaujímavé. V tomto článku nájdete recepty na niekoľko výborných krémových polievok, ktoré si zamilujete vy aj vaši blízki. Stačí len pár surovín a blender, a máte jedlo, ktoré ulahodí každému.

Krémové polievky. 5 skvelých receptov, ktoré si zamilujete

Ak túžite obohatiť svoj jedálniček o niečo výnimočné, krémové polievky sú tou správnou voľbou. Tieto polievky sú nielen chutné, ale aj výživné, a pritom ich príprava nie je vôbec zložitá. Stačí vám mixér a niekoľko ingrediencií, aby ste dokázali vytvoriť niečo, čo ohromí nielen vás, ale aj vašich blízkych.

Hubová krémová polievka

hubová polievka
Najlepšie krémové polievky. Recepty, ktoré musíte vyskúšať doma Foto: www.freepik.com

Ingrediencie:

  • 500 ml zeleninového vývaru
  • 400 g húb
  • 2 veľké cibule
  • 1 mrkva
  • 1 stonka zeleru
  • 3 strúčiky cesnaku
  • 5 vetvičiek tymianu
  • 250 ml bieleho vína
  • 3/4 šálky 35% smotany
  • 4 stonky pažítky
  • olivový olej
  • soľ, čierne korenie podľa chuti

Postup:

Nakrájajte cibuľu na polmesiačiky a osmažte ju v olivovom oleji do zlatista. Cesnak nakrájajte nadrobno, mrkvu na kolieska a zeler na kocky. Z húb si nechajte jeden na ozdobu, ostatné nasekajte nadrobno.Zeleninu poduste na miernom ohni 5 minút, pričom ju neustále miešajte. Prilejte biele víno, pridajte tymian a priveďte do varu. Po 5 minútach pridajte zeleninový vývar, osmaženú cibuľu  a varte, až kým sa tekutina nezredukuje na polovicu. Ochuťte soľou a korením. Hotovú polievku rozmixujte, pridajte smotanu a ešte raz ohrejte, ale neprivádzajte do varu. Ozdobte plátkami húb, parmezánom a pažítkou.

Gaspacho – studená zeleninová polievka

Gazpačo
Najlepšie krémové polievky. Recepty, ktoré musíte vyskúšať doma Foto: www.freepik.com

Ingrediencie:

  • 450 g paradajok
  • 1 cibuľa
  • 1 uhorka
  • 1 konzervovaná červená paprika
  • 3 šálky paradajkovej šťavy
  • 1/2 šálky koriandra
  • 1/3 šálky červeného vínneho octu
  • 1/4 šálky olivového oleja
  • Tabasco omáčka podľa chuti

Postup:

Paradajky sparte vriacou vodou, odstráňte šupku a polovicu nakrájajte na kocky. Uhorku rozrežte na polovicu, cibuľu nakrájajte na polmesiačiky a pridajte červenú papriku. Všetko rozmixujte na pyré. Do zmesi pridajte paradajkovú šťavu, nasekaný koriander, ocot a niekoľko kvapiek Tabasco omáčky. Zvyšné paradajky, uhorku a cibuľu nakrájajte na kocky a použite na ozdobu. Dochuťte soľou a korením. Podávajte chladené.

Krémová polievka z cvikly

polievka z cvikly
Najlepšie krémové polievky. Recepty, ktoré musíte vyskúšať doma Foto: www.freepik.com

Ingrediencie:

  • 1 l zeleninového vývaru
  • 2 cvikly
  • 1 mrkva
  • 1 zemiak
  • 1 cibuľa
  • 1 zelené jablko
  • 2 strúčiky cesnaku
  • 1,5 šálky kefíru
  • 5 lyžíc nízkotučnej smotany
  • hnedý cukor
  • kôpor
  • olivový olej
  • soľ

Postup:

Mrkvu, koreň petržlenu a cibuľu rozrežte na polovicu a pečte v rúre. Pečenú zeleninu vložte do hrnca, pridajte zeler, zalejte studenou vodou a priveďte do varu. Vývar osoľte a pridajte nové korenie. Varte pod pokrievkou na miernom ohni približne hodinu. Cviklu zabaľte do alobalu a pečte v rúre pri 180 °C do mäkka. Zemiaky nakrájajte na kocky, cibuľu na polmesiačiky a mrkvu nastrúhajte. Cibuľu a mrkvu osmažte na olivovom oleji na strednom ohni. Vývar priveďte do varu, pridajte zemiaky a osmaženú mrkvu s cibuľou. Varte do mäkka. Pečenú cviklu olúpte, nakrájajte na kocky a pridajte do vývaru. Varte 3-5 minút. Polievku rozmixujte, vychlaďte, pridajte kefír, soľ a cukor podľa chuti. Jablko zbavte jadier, pridajte kôpor a smotanu, a rozmixujte dohladka. Krémovú polievku podávajte chladenú, do taniera pridajte 2-3 lyžice smotanovo-jablkovej zmesi.

Krémová polievka zo špargle

polievka zo špargle
Najlepšie krémové polievky. Recepty, ktoré musíte vyskúšať doma Foto: www.freepik.com

Ingrediencie:

  • 1 bobkový list
  • 5 vetvičiek petržlenu
  • 50 ml 35% smotany
  • 40 g masla
  • 1 zemiak
  • 250 g bielej špargle
  • 400 ml kuracieho vývaru
  • 1 stonka póru
  • 3 vetvičky tymianu

Postup:

Špargľu očistite, odrežte dolné tvrdé časti a povarte v osolenej vode asi 7-10 minút. Potom ju preložte do misky so studenou vodou.Pór, petržlen, suchý tymian a bobkový list zviažte do kytičky  (bouquet garni). Bielu časť póru nakrájajte na tenké kolieska. Zemiak olúpte a nakrájajte na väčšie kúsky. Vrcholy špargle odrežte a odložte, stonky nakrájajte na malé kúsky. V hrnci roztopte maslo a opražte na ňom pór. Pridajte nakrájané stonky špargle, vlejte horúci vývar a priveďte do varu. Pridajte bouquet garni, osoľte a okoreňte podľa chuti a varte na miernom ohni 45 minút. Po uvarení odstráňte bylinky, polievku rozmixujte do hladka. Pridajte smotanu, premiešajte a priveďte k varu. Polievku ozdobte vrcholmi špargle a podávajte teplú.

Zemiaková krémová polievka

zemiaková polievka
Najlepšie krémové polievky. Recepty, ktoré musíte vyskúšať doma Foto: www.freepik.com

Ingrediencie:

  • 500 g zemiakov
  • 2 stonky póru
  • morská soľ
  • čierne korenie
  • 180 g tučnej smotany
  • estragón

Postup:

Zemiaky ošúpte, nakrájajte na kocky a varte spolu s pórom na miernom ohni 30 minút. Ochuťte soľou a korením podľa chuti. Uvarené zemiaky s pórom rozmixujte do hladkej konzistencie, pridajte smotanu a znovu ohrejte na miernom ohni, ale neprivádzajte do varu. Ozdobte podľa želania a podávajte teplé.

Zdieľať Zdieľať na Facebooku Odoslať na WhatsApp Odoslať článok emailom

Najčítanejšie za 24 hodín

Odporúčané