Červená repa je skutočným zázrakom medzi zimnou zeleninou. Táto tradičná plodina, obľúbená na Slovensku, je nabitá vitamínmi, minerálmi a ďalšími cennými látkami, ktoré v chladných mesiacoch prídu vhod. Nejde len o jej zdravotné benefity – jej chuť, najmä po upečení, vás dostane. Jej nízka cena navyše robí túto superpotravinu prístupnou pre každého, takže nemusíte míňať peniaze na drahé výživové doplnky.
Zaraďte repu do svojho jedálnička aspoň párkrát týždenne, či už surovú, varenú alebo pečenú. Nielenže podporíte svoje zdravie, ale aj ušetríte na rôznych doplnkoch z lekárne. Prečo by ste mali na repu staviť práve teraz? Pretože je nielen chutná, ale doslova preplnená látkami, ktoré vaše telo ocení.
Prečo je červená repa výnimočná?
Červená repa sa môže hrdo radiť medzi superpotraviny, a to nielen vďaka názoru odborníkov na výživu, ale aj na základe početných vedeckých výskumov. Táto zelenina obsahuje vysoký podiel vody, takže má minimum kalórií, no zároveň je bohatá na dôležité minerály ako draslík, vápnik, železo a horčík.
Okrem toho je zdrojom antioxidantov, medzi ktoré patrí napríklad betanín, červené farbivo, ktoré sa používa aj v potravinárskom priemysle. Nájdete v nej vitamíny skupiny B, vitamín C, vlákninu a dokonca aj bielkoviny. Pravidelná konzumácia červenej repy môže pozitívne ovplyvniť celý rad procesov vo vašom tele.
Veľkou výhodou tejto zeleniny je, že ju väčšina ľudí môže bez obáv konzumovať. Existuje len veľmi málo zdravotných obmedzení, ktoré by repu vylučovali zo stravy.
Zdravotné benefity, ktoré prekvapia
- Ochrana pred prekyslením organizmu: Červená repa je zásaditá, čo znamená, že pomáha vyrovnávať pH v tele, zmierňuje zápaly a podporuje detoxikáciu od škodlivých látok.
- Podpora imunitného systému: Jej pravidelná konzumácia zlepšuje metabolizmus a prirodzené obranné mechanizmy organizmu.
- Zdravé srdce a cievy: Červená repa pomáha znižovať cholesterol aj vysoký krvný tlak, čím prispieva k prevencii kardiovaskulárnych ochorení.
- Zlepšenie trávenia: Vláknina v repe podporuje činnosť čriev, zmierňuje zápchu a chráni pečeň aj obličky.
- Podpora duševného zdravia: Obsahuje látky, ktoré pomáhajú zlepšovať náladu a upokojiť nervový systém bez rizika priberania, ako to býva pri sladkostiach.
- Zvýšenie výkonnosti: Či už ide o fyzickú aktivitu, ako je cvičenie, alebo kognitívne funkcie, repa podporuje oboje. Ak chcete zvýšiť svoju energiu, vyskúšajte repnú šťavu.
- Prevencia rakoviny: Mnohé štúdie potvrdzujú, že repa má potenciál predchádzať vzniku rakoviny a môže byť doplnkom pri jej liečbe.
Fakty, ktoré by ste mali vedieť
Aj keď je červená repa plná prospešných látok, obsahuje aj dusičnany. Tie sa v tele môžu meniť na nitrozamíny, ktoré nie sú ideálne pre zdravie. Tento proces však môžete eliminovať jednoduchou kombináciou repy s potravinami bohatými na vitamín C, ako je citrusové ovocie alebo paprika.
Najviac výživových látok si repa zachováva, keď ju konzumujete surovú, napríklad vo forme šťavy alebo strúhanú do šalátov. Počas zimy je však veľmi obľúbená aj varená v pare či pečená, čo je najlepšia voľba na zachovanie jej jedinečnej chuti.
Ako ju využiť v kuchyni?
- Šaláty: Kombinujte ju s čerstvými bylinkami, koreninami, kyslou smotanou alebo dresingom z medu a horčice. Šalát môžete ozdobiť vlašskými orechmi.
- Teplé jedlá: Z červenej repy môžete pripraviť polievky, ako napríklad boršč alebo krémovú polievku s nádychom exotiky, do ktorej pridáte pomarančovú šťavu a kúsok zázvoru.
- Prílohy: Pečená repa je skvelým základom pre hummus, rizoto alebo ako náplň do cestovín či slaných koláčov.
- Nakladaná repa: Jednoduchý spôsob, ako si uchovať zdravú pochúťku na dlhšie obdobie.
Super jednoduchý recept
Recept. Pečená repa so syrom a orechmi
Ingrediencie pre 4 osoby:
- niekoľko buliev červenej repy (podľa veľkosti)
- 60 g kozieho syra (alebo alternatíva ako ricotta, žervé či nivový syr)
- hrsť nasekaných vlašských orechov
- 2 lyžice čerstvého alebo sušeného tymianu
- 2 lyžice masla
- soľ a korenie na dochutenie
Postup:
- Dôkladne umyte repu a ponechajte ju v šupke. Položte buľvy na plech vystlaný papierom na pečenie tak, aby sa nedotýkali.
- Rúru predhrejte na 200 °C a pečte približne 45 minút. Potom znížte teplotu na 140 °C a pokračujte v pečení ďalších 30 minút. Čas závisí od veľkosti buliev – repa by mala byť mäkká na dotyk.
- Po upečení repu ošúpte a nakrájajte na väčšie kúsky. Na panvici rozpáľte maslo, pridajte kúsky repy a krátko ich opečte, pričom ich ochuťte soľou, korením a tymianom.
- Servírujte na tanieri, posypte rozdrobeným syrom a vlašskými orechmi.
Červená repa je kombináciou zdravia, chuti a dostupnosti. Stačí ju zaradiť do svojej stravy a užiť si všetky jej benefity počas celého roka.