Najlepšia tvarohovo-maková bábovka so slivkami: Rýchly a chutný recept

Zdieľať
tvarohovo-maková bábovka
Najlepšia tvarohovo-maková bábovka so slivkami: Rýchly a chutný recept Foto: www.freepik.com

Tvarohovo-maková bábovka so slivkami je skvelým riešením pre tých, ktorí hľadajú lahodný a výživný dezert. Tento koláč je ideálny ako pre sladké raňajky, tak aj ako chutná desiata do práce. Slivky dodávajú bábovke šťavnatú a sviežu chuť, zatiaľ čo tvaroh zabezpečuje jemnú textúru a bielkoviny. Mak pridáva charakteristickú chuť, ktorú si každý zamiluje.

Ak máte obavy z prílišného množstva maku, môžete ho jednoducho nahradiť mletými orechmi. Výsledok bude rovnako chutný a uspokojí všetky vaše chuťové poháriky.

Ingrediencie na 1 bábovku:

  • 3 vajcia
  • 200 g práškového cukru
  • 1 balíček vanilkového cukru
  • 1 vanička jemného tvarohu
  • 180 g oleja
  • 1 polievková lyžica rumu
  • 200 g mletého maku
  • 200 g polohrubej múky
  • 1 sáčok prášku do pečiva
  • 1 čajová lyžička citrónovej kôry
  • 1 štipka soli
  • 1 polievková lyžica masla na vymazanie formy
  • 1 polievková lyžica múky na vysypanie formy
  • 10 kusov sliviek

Postup:

  1. Príprava cesta: Žĺtky ušľahajte spolu s práškovým a vanilkovým cukrom do svetlej peny. Postupne pridávajte tvaroh, olej, rum, mletý mak, citrónovú kôru a múku zmiešanú s práškom do pečiva. Z bielkov a štipky soli ušľahajte tuhý sneh a opatrne ho vmiešajte do cesta, aby zostalo nadýchané.
  2. Príprava sliviek a formy: Slivky umyte, odstráňte kôstky a ak sú veľké, rozkrojte ich na polovice. Formu na bábovku vymažte maslom a vysypte múkou. Rúru predhrejte na 170 °C.
  3. Vloženie sliviek do cesta: Do pripravené formy nalejte polovicu cesta a rovnomerne rozmiestnite slivky. Niektoré kusy sliviek môžete ponoriť do cesta, iné nechajte na povrchu. Zvyšok cesta vylejte na slivky.
  4. Pečenie: Bábovku pečte v predhriatej rúre približne 60 minút. Overte jej upečenie špajdlou – mala by vyjsť suchá. Po vychladnutí môžete bábovku ešte posypať práškovým cukrom podľa chuti.

Tip na záver: Tento dezert je skvelý aj na druhý deň, keď ešte viac vyniknú jeho chute. Pre extra šťavnatý zážitok môžete pridať aj trochu šľahačky alebo jogurtu.

Zdieľať Zdieľať na Facebooku Odoslať na WhatsApp Odoslať článok emailom

Odporúčané