Najlepšia bazová marmeláda. Voňavý recept a skvelá chuť

Zdieľať
džem
Najlepšia bazová marmeláda. Voňavý recept a skvelá chuť Foto: www.freepik.com

Kvety čiernej bazy sú skutočným pokladom jari a ponúkajú nekonečné možnosti v kuchyni. Ak ste ešte neochutnali bazovú marmeládu, teraz je ten správny čas to napraviť! Táto marmeláda vás očarí svojou neprekonateľnou chuťou a vôňou. Prinášame vám kompletný návod, ako si ju pripraviť, a tipy, ako ju využiť v kuchyni. Navyše, ak hľadáte originálny darček pre svojich blízkych, vlastnoručne vyrobená bazová marmeláda je tou správnou voľbou.

Základné ingrediencie na bazovú marmeládu z kvetov

Kvety čiernej bazy sú jarným pokladom a ponúkajú množstvo možností v kuchyni. Jedným z najneodolateľnejších receptov je práve bazová marmeláda. Čo všetko budete potrebovať na jej prípravu?

  • 30 kvetov bazy čiernej
  • 2 citróny (pokrájané, vrátane kôry)
  • 2,5 kg kryštálového cukru
  • 3 vrecká želírovacieho prostriedku
bazové kvety
Najlepšia bazová marmeláda. Voňavý recept a skvelá chuť Foto: www.freepik.com

Príprava bazovej marmelády

  1. Do veľkého hrnca nalejte 2,5 litra vody a pridajte 30 kvetov bazy čiernej a 2 pokrájané citróny vrátane kôry.
  2. Túto zmes varte pod pokrievkou iba do bodu varu. Následne znížte teplotu a nechajte zmes variť ešte ďalších 15 minút na miernom stupni.
  3. Odstavte a základ na bazovú marmeládu nechajte odstáť na kuchynskej linke celých 24 hodín.
  4. Po uplynutí tejto doby zmes preceďte a do tekutiny prisypte 2,5 kilogramu kryštálového cukru a 3 vrecká želírovacieho prostriedku.
  5. Varte zmes tak dlho, kým marmeláda nezhustne. Počas varenia zbierajte tvoriacu sa penu.
  6. Ešte za tepla plňte hotovú marmeládu do čistých zaváracích pohárov.

Tipy, ako využiť bazovú marmeládu z kvetov

Možností, ako využiť bazovú marmeládu, je naozaj veľa. Môžete si ju natrieť na čerstvý rožok alebo chlieb s maslom. Výborne chutí aj na croissante, wafliach, palacinkách alebo lievancoch. Okrem toho je skvelým doplnkom pri pečení múčnikov a koláčov, ktorým dodá jedinečné aróma. Ak máte radi neobvyklé chute, bazovú marmeládu vyskúšajte k syrom a údeninám, ktorým dodáva pikantný nádych a kontrastnú chuť.

Tip na ďalšie využitie kvetov čiernej bazy

Ak vám zostane ešte nejaké kvety čiernej bazy, môžete si z nich pripraviť lahodný bazový sirup alebo bazovú limonádu. Tieto nápoje sú osviežujúce a plné vitamínov, ideálne na horúce letné dni.

Zdieľať Zdieľať na Facebooku Odoslať na WhatsApp Odoslať článok emailom

Odporúčané