Kvety čiernej bazy sú skutočným pokladom jari a ponúkajú nekonečné možnosti v kuchyni. Ak ste ešte neochutnali bazovú marmeládu, teraz je ten správny čas to napraviť! Táto marmeláda vás očarí svojou neprekonateľnou chuťou a vôňou. Prinášame vám kompletný návod, ako si ju pripraviť, a tipy, ako ju využiť v kuchyni. Navyše, ak hľadáte originálny darček pre svojich blízkych, vlastnoručne vyrobená bazová marmeláda je tou správnou voľbou.
Základné ingrediencie na bazovú marmeládu z kvetov
Kvety čiernej bazy sú jarným pokladom a ponúkajú množstvo možností v kuchyni. Jedným z najneodolateľnejších receptov je práve bazová marmeláda. Čo všetko budete potrebovať na jej prípravu?
- 30 kvetov bazy čiernej
- 2 citróny (pokrájané, vrátane kôry)
- 2,5 kg kryštálového cukru
- 3 vrecká želírovacieho prostriedku
Príprava bazovej marmelády
- Do veľkého hrnca nalejte 2,5 litra vody a pridajte 30 kvetov bazy čiernej a 2 pokrájané citróny vrátane kôry.
- Túto zmes varte pod pokrievkou iba do bodu varu. Následne znížte teplotu a nechajte zmes variť ešte ďalších 15 minút na miernom stupni.
- Odstavte a základ na bazovú marmeládu nechajte odstáť na kuchynskej linke celých 24 hodín.
- Po uplynutí tejto doby zmes preceďte a do tekutiny prisypte 2,5 kilogramu kryštálového cukru a 3 vrecká želírovacieho prostriedku.
- Varte zmes tak dlho, kým marmeláda nezhustne. Počas varenia zbierajte tvoriacu sa penu.
- Ešte za tepla plňte hotovú marmeládu do čistých zaváracích pohárov.
Tipy, ako využiť bazovú marmeládu z kvetov
Možností, ako využiť bazovú marmeládu, je naozaj veľa. Môžete si ju natrieť na čerstvý rožok alebo chlieb s maslom. Výborne chutí aj na croissante, wafliach, palacinkách alebo lievancoch. Okrem toho je skvelým doplnkom pri pečení múčnikov a koláčov, ktorým dodá jedinečné aróma. Ak máte radi neobvyklé chute, bazovú marmeládu vyskúšajte k syrom a údeninám, ktorým dodáva pikantný nádych a kontrastnú chuť.
Tip na ďalšie využitie kvetov čiernej bazy
Ak vám zostane ešte nejaké kvety čiernej bazy, môžete si z nich pripraviť lahodný bazový sirup alebo bazovú limonádu. Tieto nápoje sú osviežujúce a plné vitamínov, ideálne na horúce letné dni.