Odhaľte tajomstvo dokonalého barbecue, ktoré sa stalo srdcom južanskej kultúry. Preskúmajte bohatú históriu a umenie grilovania, ktoré spája rodiny a priateľov. Zistite, ako si pripraviť domácu omáčku, ktorá očarí každého.
Americký juh je známy nielen svojou bolestivou históriou otroctva a odporom proti severu, ale tiež hrdosťou svojich obyvateľov, farebným folklórom a zmesou rôznych kultúr. Jedným z pilierov tejto kultúry je aj veľká láska k barbecue.
Barbecue predstavuje umenie grilovania mäsa, ktoré je potierané špeciálnou omáčkou. Rozlišujeme medzi suchým brazílskym barbecue a americkým barbecue. Dnes sa však zameriame na tú druhú variantu. Staňte sa majstrami každej rodinnej grilovačky s domácou omáčkou, ktorú zbožňuje jednoducho každý.
Ako sa griluje barbecue?
Americké barbecue zahŕňa grilovanie vonku na otvorenom ohni, na grile, alebo dokonca v rúre. Mäso je potierané marinádou alebo omáčkou známou ako barbecue omáčka.
Existuje mnoho receptov na tieto omáčky, ktoré sa líšia podľa preferencií kuchárov. V omáčke sa často vyskytuje kečup a chilli omáčka, niekedy doplnené o cesnak a cibuľu. Ako zdroj tepla slúži drevené uhlie, zemný plyn alebo propan-butan. Potraviny sa grilujú na rošte, ražni, alebo v čistých kliešťach. Kým niekedy sa mäso marinuje v omáčke pred grilovaním, inokedy sa s ňou potiera až počas grilovania.
Pre tých, ktorí chcú experimentovať, ponúkame aj tipy na prípravu vegetariánskych barbecue variant, kde hlavnou hviezdou môže byť napríklad grilovaná zelenina alebo tofu. Naučíme vás, ako prispôsobiť klasické recepty tak, aby vyhovovali aj tým, ktorí uprednostňujú rastlinnú stravu, ale nechcú prísť o nezameniteľnú chuť barbecue.
Recept na BBQ omáčku
- 1 cibuľu
- 2 strúčiky cesnaku
- 50 ml slnečnicového oleja
- 80 g paradajkového pretlaku
- 1 ČL mletej údenej papriky
- 1 PL trstinového cukru
- ½ ČL soli, ½ ČL korenia
- 3 guličky nového korenia
- 2 vetvičky rozmarínu
- 1 PL worcesterovej omáčky
- 120 ml portského vína
Postup prípravy
Cibuľu aj cesnak si nakrájajte nadrobno, potom opečte na oleji. Pridajte pretlak a opäť opekajte na panvici. Pridajte papriku, cukor, soľ, korenie, rozdrvené nové korenie a kúsky rozmarínu. Zmes zalejte portským vínom. Nakoniec pridajte worcesterovú omáčku, premiešajte a priveďte do varu.
Omáčku nechajte zredukovať do vami požadovaného množstva. Potom rozmixujte tyčovým mixérom dohladka. Omáčku nechajte odležať do druhého dňa v chladničke.