Najlepší recept na letnú cviklovú polievku, ktorá vás zachráni pred horúčavou! Toto musíte vyskúšať

Zdieľať
cviklová polievka
Najlepší recept na letnú cviklovú polievku, ktorá vás zachráni pred horúčavou! Toto musíte vyskúšať Foto: depositphotos.com

Keď sa nedá uniknúť horúčavám, pripravujem židovskú studenú polievku, život sa okamžite stáva ľahším.

V čase, keď horúčavy nepoznajú zľutovanie, existuje jedinečný recept, ktorý prináša úľavu a osvieženie. Ide o židovskú studenú polievku z cvikly, ktorá je nielen chutná, ale aj plná vitamínov. Tento recept som získala od svojej dlhoročnej priateľky, ktorú som stretla počas štúdia na univerzite.

Keď sme sa s kamarátkou dostali na prax do Kyjeva, pridelení sme boli do rôznych oddelení jedného vedecko-výskumného ústavu. Pracovala som tam so ženou, ktorá bola nielen múdra, ale aj vynikajúca kuchárka. Neskôr som zistila, že židovské ženy veľmi rady varia chutné jedlá. Táto žena ma naučila pripravovať tento skvostný studený cviklový polievku.

Po týždni praxe nás pozvala na návštevu, kde nás chcela pohostiť domácou kuchyňou. Bola horúca letná sezóna, a my sme túžili po niečom osviežujúcom. A práve táto polievka nám priniesla tú správnu dávku chladu a sviežosti.

cvikla
Najlepší recept na letnú cviklovú polievku, ktorá vás zachráni pred horúčavou! Toto musíte vyskúšať Foto: www.freepik.com

Cviklová polievka. Záruka rodinného šťastia

O niečo neskôr som od nej získala presný recept. Odvtedy v lete varím len túto polievku a celá rodina je nadšená. Dokonca môj manžel mi po prvýkrát navrhol manželstvo práve po ochutnaní tejto polievky. Rozhodla som sa podeliť o tento recept, možno aj niekomu z vás prinesie rovnaké šťastie alebo aspoň osvieženie počas horúceho leta.

Najprv uvaríme pár zemiakov a mrkvu. Zemiaky aj mrkvu vyberám stredne veľké. Cviklu je potrebné uvariť alebo upiecť. Cviklu preferujem väčšiu a hlavne červenú. Hlavným tajomstvom tejto polievky je čerstvá voňavá zelenina. Potrebujeme celý zväzok kôpru, ktorý jemne nakrájame a pridáme do hrnca. K kôpru pridáme jemne nakrájanú zelenú cibuľu. Trochu to všetko potlačíme, aby zelenina pustila šťavu.

Potom nakrájame uvarené a olúpané zemiaky a mrkvu na malé kocky a pridáme ich do hrnca. Ďalej potrebujeme dve stredné čerstvé uhorky, ktoré tiež nakrájame na malé kocky. Nasledujú dve natvrdo uvarené vajcia, ktoré tiež nakrájame na malé kúsky. Na záver pridáme cviklu. Ja ju radšej strúham na jemno, ale môžete ju aj nakrájať podľa vašej chuti.

Osolíme podľa chuti, pridáme smotanu strednej hustoty, ktorú pridávam veľmi štedro. Potom vytlačím šťavu z jedného citróna. Ak nemáte citrón, môžete použiť citrónovú kyselinu alebo jablčný ocot. Všetko dobre premiešame a na záver pridáme čistú pitnú vodu. Ak preferujete, môžete použiť minerálnu vodu, ale mne chutí viac s obyčajnou vodou.

Voňavá studená cviklová polievka je hotová. Môžeme ju ihneď podávať. Každý rok netrpezlivo čakám na leto, aby som mohla opäť pripraviť toto úžasné jedlo.

Zdroj: takprosto.cc

Zdieľať Zdieľať na Facebooku Odoslať na WhatsApp Odoslať článok emailom

Odporúčané