Najchrumkavejšie domáce syrové lupienky z parmezánu a čedaru

Zdieľať
syrové čipsy
Najchrumkavejšie domáce syrové lupienky z parmezánu a čedaru Foto: www.freepik.com

Hľadáte originálne občerstvenie k vínu, ktoré osloví vašich hostí? Skúste syrové lupienky! Sú chrumkavé, sýte a lahodné. V tomto článku sa dozviete, ako ich jednoducho pripraviť doma a aké druhy syrov sú na to najvhodnejšie.

Chipsy sú vďačné pohostenie. Milujú ich ako dospelí, tak aj mladí, ktorí ich konzumujú vo veľkom množstve… Zemiakové lupienky sú klasika, ktorá nikdy nikoho neomrzí. Ak však chcete vyskúšať niečo nové, je tu syrová varianta chipsov.

V čom sú iné ako známe zemiakové lupienky? Predovšetkým v tom, že ide o čisto syrovú záležitosť – teda neobsahujú žiadne nezdravé škroby alebo rafinované sacharidy.

Syrové chipsy síce nepatria medzi diétne pokrmy, ale neobsahujú ani štipku chémie. Ako si ich pripravíte: Stačí, keď vezmete tvrdý syr a najemno ho nastrúhate. Potom vyložte plech papierom a opatrne naň navrstvite (v menších rozostupoch) syrové chipsy. Snažte sa, aby boli v rozostupe a ich priemerný rozmer činil 4,5 centimetra.

čipsy
Najchrumkavejšie domáce syrové lupienky z parmezánu a čedaru Foto: www.freepik.com

Nie je syr ako syr

Plech so syrovými chipsami pečte v predhriatej rúre na 175 °C. Doba pečenia závisí od druhu použitého syra. Keď sú chipsy hotové, nechajte ich trochu vychladnúť a až potom ich odlepte. Je to jednoduché, však?

Podľa autorov receptu je však zásadné, aký syr na výrobu chipsov použijete. Sami urobili pokus a použili celkom šesť syrov – eidam, gouda, hermelín, čedar, parmezán a nivu. Ktorý z nich vyšiel ako víťaz?

Ak nechcete mať na tanieri fiasko, nepoužívajte na výrobu chipsov nivu, eidam alebo hermelín. Dôvod je prostý – niva má konzistenciu, ktorá sa na výrobu sušienok nehodí. Eidam sa síce rýchlo roztopí (čo je žiaduce), ale je tak chuťovo mdlý, že ho nezoberiete na milosť, aj keby ste chceli. A hermelín? Ten nie je na chipsy práve stvorený. Napriek tomu, hodí sa ako „núdzovka“, ktorá nesklame.

syr
Najchrumkavejšie domáce syrové lupienky z parmezánu a čedaru Foto: www.freepik.com

Čedar a parmezán

Ak niekedy budete robiť syrové chipsy, pustite sa do toho s goudou alebo parmezánom. Prečo? Oba syry sú po rozpečení chrumkavé a majú lahodnú chuť. Ak by ste chceli mať chipsy čo najskôr hotové, zvoľte čedar, ktorý v teple rýchlejšie povolí. Naopak intenzívnejší zážitok vám dopraje parmezán, ktorý dodá vášmu pohosteniu taliansky šmrnc.

Tipy a triky na zlepšenie syrových chipsov

  • Dochutenie: Pred pečením môžete na syr nasypať trochu korenia, napríklad chilli alebo papriky, pre extra chuť.
  • Kombinácia syrov: Skúste kombinovať rôzne druhy syrov pre zaujímavú chuťovú variáciu.
  • Servírovanie: Chipsy podávajte s dipmi, napríklad cesnakovým alebo bylinkovým, pre ešte lahodnejší zážitok.
Zdieľať Zdieľať na Facebooku Odoslať na WhatsApp Odoslať článok emailom

Odporúčané