Viac ako 90% diabetikov má diabetes 2. typu, ktorý vzniká na základe zlého životného štýlu a nevhodného stravovania.
Prečítajte si pár dia mýtov, o ktorých ste možno ani nevedeli :
Biely cukor je zdravší ako trstinový
Samozrejme nieje to pravda. Trstinový cukor je na rozdiel od rafinovaného bieleho cukru zdrojom minerálnych látok a okrem sacharózy obsahuje aj glukózu a fruktózu. Je nutrične hodnotnejší ako biely cukor, ale nieje zdravší ani menej kalorický. V tele je lepšie využiteľný.
Med ako liek a nie cukor
Obsahuje síce minerálne látky aj vitamíny, ale lekári ho za liek nepovažujú. Je rýchlym zdrojom energie, pretože sa skladá z ľahko stráviteľných cukrov, ktoré sa nemusia metabolizovať v pečeni. Ale je to vysokokalorické sladidlo.
Cukor upokojuje
Aj keď jednoduché cukry sú zdrojom rýchlej energie a pomáhajú vyplaviť hormón šťastia sérotonín, v konečnom dôsledku spôsobia prudké výkyvy hladiny cukru v krvi a preto sa potom cítime unavení, nesústredení a začneme pociťovať hlad.
Light výrobky neobsahujú cukor
Ak light výrobok obsahuje málo tuku, väčšinou je nahradený pridaním cukru. Sladké light výrobky bez cukru obsahujú umelé sladidlá, ktoré môžu rozkolísať hladinu cukru v krvi a prinášajú pocit hladu.
Slané výrobky neobsahujú cukor
Viac ako tretina z našich kalórií pochádza z cukru a bielej múky pridanej pri spracovaní potravín. Aj údeniny a slané výrobky patria k nim. Cukor slúži ako konzervant, ktorý vylepšuje farbu a chuť potravín, a preto ho priemyselne spracované potraviny obsahujú v rôznych formách.