Nadýchané rýchle lievance bez kvasníc

Zdieľať
lievance
Nadýchané rýchle lievance bez kvasníc Foto: depositphotos.com

Pripravte si lahodné rýchle lievance na raňajky, ktoré nevyžadujú ani kvasnice, ani veľa času. S našimi tipmi budú na stole behom chvíle!

Tradičné kysnuté lievance, aké pripravovali naše staré mamy, sú síce neporovnateľné, ale príprava s kvasnicami vyžaduje veľa času, ktorého máme cez pracovný týždeň nedostatok. Riešením je teda pripraviť cesto večer a nechať ho cez noc odpočívať v chladničke. Ešte rýchlejšie však budú lievance pripravené s použitím prášku do pečiva, ktorý zabezpečí, že budú nadýchané aj bez kvasníc.

Prášok do pečiva, ako známy pomocník pri príprave rôznych múčnikov, zabezpečí krásne nadýchané lievance. Jeho pachuť však môže niekomu prekážať, cítiť ju môžete ako mierny pocit pálenia na jazyku. Tento problém sa dá ľahko vyriešiť použitím akéhokoľvek kysnutého mliečneho produktu, ako je jogurt, kefír, kyslá smotana, acidofilné mlieko alebo žinčica, ktoré nielenže zneutralizujú túto pachuť, ale pridajú lievancom bohatšiu chuť. Okrem toho budete potrebovať len múku – môžete použiť kombináciu bielej a celozrnnej, vajíčka, štipku soli a mlieko.

Na záver, aby ste svojim raňajkovým lievancom dodali zaujímavý twist, pridajte do cesta čerstvé alebo sušené ovocie, oriešky alebo kúsok tmavej čokolády. Tieto prídavky nie len obohatia chuť, ale aj dodajú potrebnú energiu pre náročný školský deň.

Kráľovná britskej kuchyne Nigella Lawson pred rokmi prišla s geniálnym nápadom, ako si rannú prípravu lievancov ešte viac uľahčiť. Suché prísady zmiešate, nasypete do uzatvárateľného pohára a pri príprave z neho jednoducho odoberiete požadované množstvo. Jej základná zmes obsahuje 600 g múky, 3 polievkové lyžice kypriaceho prášku, 2 čajové lyžičky jedlej sódy a 40 g cukru. Na každých 150 g tejto zmesi následne pripadne 1 vajce, 250 ml mlieka a 1 polievková lyžica rozpusteného masla.

nadýchané lievance
Nadýchané rýchle lievance bez kvasníc Foto: depositphotos.com

Bleskové lievance bez kysnutia

Čas prípravy: 20 minút

Ingrediencie:

  • 250 g hladkej múky
  • 200 ml mlieka
  • 200 ml kefíru
  • 2 vajcia
  • ½ kypriaceho prášku
  • štipka soli
  • rastlinný olej

Príprava:

  1. Suroviny vyberte z chladničky, aby mali izbovú teplotu.
  2. Múku dôkladne premiešajte s práškom do pečiva a štipkou soli.
  3. V druhej miske prešľahajte vajcia, mlieko a kefír.
  4. Tekuté prísady nalejte k suchým a premiešajte, aby sa spojili v cesto.
  5. Rozpáľte panvicu a ľahko ju potrite rastlinným olejom.
  6. Pomocou veľkej lyžice alebo menšej naberačky nalejte cesto na rozohriatu panvicu a mierne roztiahnite do kruhu.
  7. Akonáhle sa cesto spevní, otočte lievanec a opečte ho z druhej strany.
  8. Podávajte s čerstvým ovocím, domácou zaváraninou, orechovým maslom alebo kvalitnou čokoládovou nátierkou.
Zdieľať Zdieľať na Facebooku Odoslať na WhatsApp Odoslať článok emailom

Odporúčané