Máte radi domáce pečivo? Koláče, torty, sušienky, piškóty a iné dobroty môžu byť ešte chutnejšie, ak dodržíte správne postupy pri príprave cesta. Jeden skúsený pekár nám odhalil tajomstvo, ktoré zaistí, že vaše cesto bude vždy nadýchané a dokonale prepečené!
Pekár prezrádza. Akú ingredienciu pridať, aby bolo cesto nadýchané?
Mnohí z nás milujú pečenie: torty, koláče, sušienky, muffiny, placky a mnoho ďalších dobrôt. Aby tieto dobroty boli naozaj chutné, je dôležité správne pripraviť cesto.
Nanešťastie, nie vždy sa cesto podarí a niekedy sa ani správne neprehreje, aj keď dodržíme recept presne podľa návodu, ktorý sme už použili nespočetnekrát. Dokonca aj skúsené gazdinky sa občas stretávajú s týmto problémom. Problém nespočíva v kuchárskom umení, ale vo fyzike!
Mnohé gazdinky sa pýtajú: „Prečo moje cesto na koláč nenarástlo?“ Podľa Gay-Lussacovho zákona je objem plynu pri stálej hmotnosti priamo úmerný absolútnej teplote.
To znamená, že pri zvýšení teploty sa objem plynu zväčšuje. Hneď ako vložíte koláč do predhriatej rúry, plyn sa začne zahrievať, rozťahovať a koláč začne rásť.
Plyn môže byť rôzneho druhu. V piškótovom ceste je to vzduch získaný pri šľahaní. V kvasnicovom ceste je to oxid uhličitý, ktorý vzniká pri kvasení kvasníc.
V ceste s kypriacim práškom alebo sódou bikarbónou je to tiež oxid uhličitý, ktorý vzniká, keď sóda reaguje s kyselinou, ak je prítomná v ceste, a pri zahrievaní. V vlhkom a maslovom ceste je to vodná para.
Čo robiť, aby cesto narástlo?
- V ceste musí byť dostatok plynu. Napríklad vajcia pre piškótové cesto dobre vyšľahajte a samotné cesto jemne premiešajte. Lístkové cesto vaľkajte a pripravujte na chladnom mieste, aby sa maslo neroztopilo a nestratilo vlhkosť.
- Dobre predhrejte rúru, aby sa plyn rýchlo rozťahoval. Na dosiahnutie nadýchaného cesta sa pečie pri vysokej teplote.
- Cesto by nemalo byť príliš tekuté a malo by obsahovať dostatok múky. Ak je cesto príliš riedke, koláč spadne hneď, ako ho vyberiete z rúry. Hoci v niektorých prípadoch je to tak podľa receptu.
- Niektoré druhy cesta treba dobre vyšľahať a jemne premiešať. Napríklad piškótové cesto.
- Pečte cesto pri teplote uvedenej v recepte. Pokiaľ cesto nie je upečené, neotvárajte rúru.
- Keď cesto rovnomerne narástlo bez prepadliny v strede, môžete skontrolovať, či je výrobok hotový.
- Na kontrolu hotovosti, zapichnite zápalku do stredu výrobku. V strede sa cesto vždy pečie pomalšie ako na okrajoch.
Stáva sa, že po ochladení váš výrobok výrazne klesne. Správne upečený koláč by mal stratiť objem len mierne, ak sa tak nestane, pravdepodobne nie je dostatočne upečený.
Ak budete dodržiavať tieto rady, vaše pečenie bude vždy dokonalé.