Určite sa to už stalo aj vám – nakúpili ste viac pečiva, než vaša rodina zvládla zjesť, a zvyšné rožky zostali na druhý deň tvrdé a málo lákavé. Vyhodiť ich by bola veľká škoda. Ak nebývate na vidieku, kde by ich s radosťou spracovali sliepky, asi vám ako prvé napadne urobiť z nich strúhanku. Existuje však mnoho jednoduchých receptov, ktoré dokážu staršie rožky premeniť na chutné pokrmy, za ktoré by ste inak v reštaurácii pokojne zaplatili.
Čo napríklad vyskúšať domáce chrumkavé chipsy, jemný rožkový trhanec, výživnú omeletu s chrumkavými okrajmi či sladkú žemľovku? Skúste niektorý z týchto tipov a možno staršie rožky prestanete považovať za odpad.
Domáce chipsy z rožkov
Ak máte radi chrumkavé snacky, domáce chipsy zo starších rožkov môžu byť výbornou alternatívou. Pripravíte ich veľmi jednoducho – nakrájajte rožky na tenké kolieska hrubé asi 0,5 cm. Tie potom potrite zmesou oleja a prelisovaného cesnaku. Ak máte radi výraznejšie chute, pridajte koreniny podľa vlastnej chuti – výborne sa hodí oregano, štipka čili alebo korenie na pizzu. Takto pripravené kolieska rožkov vložte do rúry predhriatej na 100 °C a pečte, až kým nezískajú príjemnú chrumkavosť. Tento jednoduchý snack oceníte pri večernom filme alebo stretnutí s priateľmi.
Lacná verzia cisárskeho trhanca
Cisársky trhanec je známy rakúsky dezert, ktorý pripomína potrhanú palacinku, no s kúskami starších rožkov získate jeho chutnú a lacnú domácu verziu. Potrebujete iba dva rožky nakrájané na kúsky, ktoré zalejete asi 1,5 dcl mlieka a jedným rozšľahaným vajíčkom. Túto zmes na panvici opečte do zlatistej farby, pričom ju počas pečenia lyžicou alebo vidličkami jemne roztrhajte na kúsky. Trhanec na záver posypte práškovým cukrom, pridajte hrozienka namočené v rume pre zaujímavú chuť a podávajte s kompótom alebo čerstvým ovocím.
Chrumkavá omeleta z rožkov
Staršie rožky využijete aj pri príprave výdatnej omelety, ktorá poteší každého hladoša. Rožky nakrájajte na drobné kocky, jemne navlhčite mliekom a potom ich rukami trochu vyžmýkajte. Do rožkovej zmesi pridajte rozšľahané vajce, nastrúhaný syr – môže byť eidam, balkánsky alebo iný slaný syr – a dochuťte soľou a čiernym korením. Všetko spolu premiešajte a opražte na panvici do zlatistej farby z oboch strán. Omeletu na záver môžete ozdobiť pažítkou, kúskami paradajok alebo ešte trochu postrúhaného syra navrch. Výsledkom je šťavnaté jedlo s chrumkavými okrajmi, ktoré rozhodne zasýti.
Staré rožky sa dajú využiť aj na mnoho iných spôsobov
Nielen chipsy, trhanec a omeleta sú skvelými spôsobmi, ako staršie pečivo premeniť na chutné pokrmy. Skúste z rožkov pripraviť klasickú žemľovku, pečivové krutóny do polievky, vynikajúcu plnku k pečenému mäsu alebo chrumkavý snack ku šalátu. Možností je nespočetne veľa a vďaka ním zbytočne nevyhodíte pečivo, ktoré ešte môže dobre poslúžiť. Budete prekvapení, koľko lahodných jedál sa dá vykúzliť z rožkov, ktoré by inak skončili v koši.