Plnička na klobásy je nástroj, ktorým môžete jednoducho a rýchlo vyplniť klobásy, bez nutnosti ich plniť ručne. Pre tých, ktorí radi pripravujú vlastné klobásy, je plnička na klobásy nevyhnutnou súčasťou kuchynskej výbavy, pretože pomáha ušetriť veľa času a cennej energie. Mnohé plničky na klobásy majú aj rôzne nadstavce a hadice, ktoré vám umožnia vyrobiť rôzne druhy klobás s rôznymi tvarmi a veľkosťami a dajú sa využiť aj pri výrobe jaterníc.
Plnička na klobás vs. ručné plnenie a iné možnosti
Existuje niekoľko spôsobov, ako plniť klobásy a jaternice. Okrem plničky na klobásy a jaternice môžete použiť aj ručné plnenie alebo iné nástroje. Ponúkame vám prehľad všetkých možností:
Plnička na klobásy a jaternice – je to rýchla a efektívna metóda plnenia klobás a jaterníc, pretože umožňuje rovnomerné a presné plnenie mäsa do klobás alebo jaterníc. Znižuje sa riziko znečistenia mäsa a umožňuje jeho lepšie skladovanie vďaka údeniu, sušeniu a prípadnému mrazeniu mäsových výrobkov. Ručné plnenie – je častejšie používanou metódou v domácnostiach, kde nemáte prístup k plničke. Táto metóda môže byť náročnejšia kvôli manipulácii s črevami a s mäsom, ktoré sa v rukách viac pri tlačení šmýkajú a trhajú. Predovšetkým však zaberá viac času. Vyžaduje určitú zručnosť a trpezlivosť, ale umožňuje individuálne nastavenie množstva mäsa a zloženia klobás a jaterníc. Hodí sa v prípade, že chcete vyrobiť malé množstvo klobás so špeciálnymi prísadami. Mlynček na mäso – umožňuje vám vyrábať mäsové výrobky v malých množstvách, niekedy má aj nadstavce na plnenie klobás.
Aj keď existuje viacero spôsobov plnenia klobás a jaterníc, plnička na klobásy a jaternice je jednoznačne najefektívnejším a najrýchlejším spôsobom. Oceníte ju hlavne pri zabíjačkách, kedy je potrebné rýchle spracovanie veľkého množstva mäsa, ktoré by sa inak zbytočne skazilo.
Návod na použitie plničky klobás a jaterníc
Kvalitné klobásy a jaternice dosiahnete pri správnom používaní plničky na klobásy. Postupujte podľa nasledujúcich krokov.
Montáž a čistenie plničky
Pred každým použitím plničku očistite a dôkladne vydezinfikujte. Skontrolujte, či sú všetky jej časti v dobrom stave a či sú správne namontované.
Príprava mäsa a ingrediencií
Začnite výberom mäsa – môžete robiť hovädzie, bravčové alebo kuracie klobásy. Mäso nesmie obsahovať kosti a šľachy a musí byť čo najčerstvejšie a zároveň studené, aby boli klobásy kvalitné. Chuť klobás najviac ovplyvňuje zmes korenia a soli – najčastejšie sa využíva v rôznom pomere mletá paprika, čierne korenie a cesnak. Mäso krájame na malé kúsky, ktoré sa zmestia do nádoby plničky. Dôkladne ho premiešajte s korením.
Plnenie klobás a jaterníc
Naplňte nádobu plničky mäsom (nesmie však byť naplnená až po vrch) a uzavrite ju. Pripravte si črevá, ktoré chcete plniť, mali by byť už vyčistené a osprchované. Nasaďte potrebný nástavec pre plnenie klobás alebo jaterníc a potom začnite pomaly a rovnomerne stláčať mäso cez plničku. Pri vtláčaní mäsa do čreva by sa nemali tvoriť bublinky. Klobásy je potrebné ukotviť kovovou špičkou a jaternice ihlou. Potom ich zviažte a pevne utiahnite. Takto postupne vytvoríte taký počet klobás alebo jaterníc, aký chcete. Môžete individuálne prispôsobovať ich dĺžku. Počas celého procesu dbajte na bezpečnosť a manipulujte s prístrojom opatrne. Po skončení plnenia vyberte nadstavec a nádobu s mäsom, umyte ich v mydlovej vode a nechajte voľne vyschnúť.
Výber správnej plničky na klobás a jaternice pre vašu domácu zabíjačku
Pri výbere plničky na klobásy by ste mali venovať pozornosť niekoľkým faktorom:
- Zvoľte správnu veľkosť plničky na klobásy podľa toho, aké množstvo klobás plánujete vyrobiť.
- Zvoľte plničku s dostatočnou silou, ktorá bude schopná efektívne tlačiť mäso do vnútra klobás.
- Zvoľte plničku s nadstavcami alebo hadicami, ktoré vám umožnia vytvoriť rôzne druhy klobás v rôznej veľkosti a zároveň výrobu jaterníc a krvavničiek.
Informačný servis