Používate zastaralý prehliadač, stránka sa nemusí zobraziť správne, môže sa zobrazovať pomaly, alebo môžu nastať iné problémy pri prehliadaní stránky. Odporúčame Vám stiahnuť si nový prehliadač tu.

Muž bol v šoku. Lekár mu povedal v akom stave je jeho pečeň po vypití dvoch šálok kávy

reklama:
muž
mužwww.gettyimages.com

Kávu pozná snáď každý, lebo je obľúbená po celom svete. Milióny ľudí si ju doprajú každý deň a niektorí s ňou rozhodne nešetria. Patríte tiež do tejto skupiny, ktorá bez kávy nie je schopná poriadne fungovať? Koľko šálok kávy denne vypijete? Vedeli ste, že vypitie iba dvoch šálok kávy denne, môže mať obrovský vplyv na váš organizmus? Dnes si ukážeme klady a zápory konzumácie kávy a prezradíme si, aký vplyv má tento návyk na náš organizmus, resp. pečeň. Možno budete prekvapení a svoj vzťah ku káve prehodnotíte.

Po káve starneme

Ak ste veľkým nadšencom do kávy, bude pre vás tento článok veľmi dôležitý. Tento lahodný nápoj, ktorý sa pripravuje po celom svete nespočetne mnohými spôsobmi, má totiž veľký vplyv na naše telo. Štatistiky prezrádzajú, že až 54% populácie si každý deň dopraje kávu hneď ráno po prebudení. Je to zle alebo dobre?

Lekári tvrdia, že káva, rovnako ako ďalšie rastlinné produkty, obsahuje celý rad užitočných látok, ktoré môžu mať pozitívny vplyv na naše zdravie. Konkrétne dokážu bojovať proti zápalom, ale sú tiež najčastejším zdrojom nebezpečných faktorov ovplyvňujúce starnutie organizmu. Káva zvyšuje energetickú hladinu.

Spaľuje tuk

Káva je dobrá, ak chcete schudnúť, pretože dokáže rýchlejšie spaľovať tuk. Zvyšuje činnosť metabolizmu a dramaticky zlepšuje fyzickú výkonnosť. Jej hlavnou zložkou je kofeín s fytonutrientmi, ktoré zlepšujú zdravie, vďaka obsahu riboflavínu, kyseliny pantoténovej, draslíka, horčíka, mangánu a niacínu v každej šálke.

Poďme sa pozrieť, čo obsahuje typická šálka kávy: vitamín B2 (riboflavín); vitamín B5 (kyselina pantoténová); vitamín B1 (tiamín); vitamín B3 (niacín) a ďalej folát, mangán, draslík, horčík a fosfor. Všetky tieto látky sú nevyhnutné pre zdravé fungovanie organizmu.

káva
kávawww.gettyimages.com

Užitočné vlastnosti

Konzumenti kávy majú menšie riziko ochorenia pečene. Pečeň zachytáva toxíny z potravy a okolitého prostredia. Štúdie ukázali, že ľudia, ktorí pijú  kávu majú o 84% nižšie riziko vzniku cirhózy. Najlepšie sú na tom tí, ktorí vypijú až 4 šálky denne. Dokonca konzumácia kávy prispieva k zníženiu rizika rakoviny až o 40%.

Kofeín zlepšuje metabolizmus mozgu a zvyšuje jeho aktivitu vďaka stimulácii neurotransmiterov. Kofeín tiež zlepšuje náladu, zvyšuje bdelosť a všeobecné kognitívne funkcie. Ide však o krátkodobé účinky. Káva tiež znižuje riziko depresií a samovrážd, ktoré sú v dnešnej dobe veľmi časté. Podľa štúdií to dokáže znížiť až o 20%. Rovnako tak znižuje riziko vzniku cukrovky 2. typu od 23 do 67%. Znižuje sa riziko Alzheimerovej a Parkinsonovej choroby a milovníci kávy žijú dlhší život.

Je vysoko návyková

Aj cez všetky užitočné vlastnosti má káva svoje negatíva. Kofeín je vysoko návykový a môže vyvolať závislosť, úzkosť alebo dokonca narušiť dlhodobo spánok. Kávu si teda pokojne doprajte, ale s jej konzumáciou to rozhodne nepreháňajte, nemuselo by sa vám to vyplatiť.

reklama:
Bezplatný email raz týždenne s novinkami z DRAN.sk:
podmienkami používania a potvrdzujem, že som sa oboznámil s ochranou osobných údajov

Najčítanejšie za 24 hodín

Autor Dátum 23. júna 2021

K téme

Copyright © DG PRO s.r.o., SITA Slovenská tlačová agentúra a.s. Všetky práva vyhradené. Vyhradzujeme si právo udeľovať súhlas na rozmnožovanie, šírenie a na verejný prenos obsahu.