Používate zastaralý prehliadač, stránka sa nemusí zobraziť správne, môže sa zobrazovať pomaly, alebo môžu nastať iné problémy pri prehliadaní stránky. Odporúčame Vám stiahnuť si nový prehliadač tu.

Mrkva je darom prírody! Neuveríte, čo s Vami urobí pitie mrkvovej šťavy.

reklama:
mrkvawww.gettyimages.com

Mrkva je základom snáď každej polievky, ale viete, čo s Vami urobí, keď si ju doprajete vo forme šťavy? Budete prekvapení s čím všetkým Vám pomôže!

Ako už bolo spomenuté, mrkva sa preslávila predovšetkým ako  súčasť polievok. Nebola obľúbená iba v dávnych dobách, ale aj v čase terajšej, kedy si ju ľudia vychutnávajú čerstvú vo forme šalátu či len tak na desiatu. Nečudujem sa, táto sladká pochúťka telu doplní veľké množstvo dôležitých vitamínov, ale aj minerálov. Stále myslite na to, že by mrkva mala byť konzumovaná v surovom stave. Jedine tak totiž využijete všetky potrebné látky – varom by ste ju totiž znehodnotili. Z akých vitamínov a minerálov môže Vaše telo profitovať? Predovšetkým z vysokého obsahu beta-karoténu, vďaka tomu je tiež mrkva toľko známa. Ďalej to je provitamín A, vitamín C, B a E. Mimo vitamínov je mrkva bohatá aj na vlákninu, antioxidanty a minerály, ako sú železo, fosfor, vápnik, horčík a draslík.

Ovplyvňuje zrak

Mrkva je teda známa predovšetkým vďaka vysokému množstvu provitamínu A, ktorý prospieva našim očiam. Lekári, ale  aj ostatní odborníci sa zhodujú, že pitie surovej  mrkvovej šťavy znižuje riziko vzniku šedého zákalu, ale aj šero slepoty. Preto by starší ľudia mali mrkvovú šťavu piť každý deň. Navyše vápnik posilní kosti, ktoré s pribúdajúcim vekom rednú.

Mrkva je plná antioxidantov

Medzi hlavný antioxidant obsiahnutý v mrkve je karotenoid, pomáha bunkám v našom tele bojovať proti voľným radikálom, zároveň bunky chráni a znižuje zápal. Pri pravidelnom pití väčšieho množstva môžete vďaka mrkve zápal úplne odstrániť. To ale určite nie je všetko, čo Vám môžu antioxidanty ponúknuť. Veľkej obľube sa mrkvová šťava môže tešiť aj z dôvodu spomalenia starnutia, podporí totiž tvorbu kolagénu v tele a preventívne pôsobí proti rakovinovému bujneniu a ochorenia srdca.

Mrkva a jej pôsobenie proti rakovine

Rakovina je strašiakom ľudstva. Ide o chorobu, na ktorú aj v dnešnej modernej a vyspelej dobe nie je liek. Mnoho ľudí sa preto snaží, aby sa takémuto ochoreniu vyhli, a to predovšetkým prírodnou cestou. Vedeli ste, že k rakovine čiže k rakovinovému bujneniu – nádoru, dochádza predovšetkým tam, kde sa bunky rýchlo množia? Napríklad v dýchacích cestách, tráviacom trakte – črevách, žalúdku, ale aj v celom okolí. Ďalej tiež v štítnej žľaze a iných orgánoch ovplyvnenými  hormónmi. Ak rakovina vypukne, riešia sa podľa silných liekov a chemoterapie. Vtedy bude určite vhodné svoje telo čistiť prírodnou cestou – bylinkovými čajmi, ale aj zeleninovými šťavami. Na  druhej strane môžete svoje telo chrániť pred touto zákernou chorobou, napríklad pomocou  mrkvy bohatej na antioxidanty a vitamíny. Pitie mrkvovej šťavy je aj lekármi doporučované pre prevenciu rakoviny, pretože obsahuje spomínané vitamíny A, C a B6. Tieto vitamíny dokonca pomôžu pri zastavení rastu rakovinových buniek.

Dobrá imunita a perfektné pleť

Predovšetkým vysoký obsah esenciálnych minerálov podporí krásnu a zdravú pleť. Jedným takým minerálom obsiahnutým v mrkve je draslík. Navyše ak niekto trpí pigmentovými škvrnami a je obmedzený vystavovaniu  sa slnku, doprajte si pravidelné pitie mrkvovej šťavy. Tiež zvláčňuje pokožku, podporuje lepšie opálenie a vypĺňa jazvy. Ak niekto trpí na alergiu spôsobenú pri prvom jarnom slnku, betakarotén v mrkve zlepší tento nepríjemný stav. Nielen pleť, ale aj imunita na tom bude dobre. Dokonale prečistí črevá a posilní imunitu.

reklama:
Bezplatný email raz týždenne s novinkami z DRAN.sk:
podmienkami používania a potvrdzujem, že som sa oboznámil s ochranou osobných údajov

Najčítanejšie za 24 hodín

Autor Dátum 17. februára 2021
K téme

K téme

Copyright © DG PRO s.r.o., SITA Slovenská tlačová agentúra a.s. Všetky práva vyhradené. Vyhradzujeme si právo udeľovať súhlas na rozmnožovanie, šírenie a na verejný prenos obsahu.