Milujete banány? A viete, čo znamenajú biele nite?

Zdieľať
banán

Takmer každý si aspoň raz v živote dal banán. Je to ovocie, ktoré sa vo svete teší veľkej obľube, a kúpiť si ho môžete počas celého roka. Viete ale, čo sú biele nitky, ktoré sa objavia po tom, čo banán olúpete?
Banány majú jedinečnú chuť, a môžete ich použiť aj na pečenie.

Keď banán lúpete zo šupky, určite si všimnete tenkých bielych nitiek, ktoré k banánom neodmysliteľne patria. Banán patrí medzi veľmi sladké ovocie, využiť ho môžete nielen samotný ako desiatu, ale často si z neho ľudia robia napríklad ovocné smoothie alebo ho používajú do pečenia. Zrelé banány spoznáte podľa farby, pretože šupka bude žltá. Tie nedozreté  budú zelené, ale nemusíte sa báť, v miske na linke vám počas niekoľkých dní dozrejú.

Biele vlákna v banánoch sa nazývajú ploem a veľké množstvo ľudí ho skutočne vyhadzuje spoločne so šupkou. Viete ale, či sa dajú jesť a ak áno, či neškodia nášmu zdraviu? Jedná sa vlastne o tkanivo banánov, v ktorom prebieha fotosyntéza. Sú to banánové žily, ktorými prúdia živiny, ktoré potrebujú mladé plody k tomu, aby dozreli a darilo sa im. Vďaka nim tiež spoznáte, či je banán skutočne zrelý. Ak nitky zostanú po odlúpnutí na banáne, ešte chvíľu počkajte. V opačnom prípade sa do neho môžete pustiť.

V niektorých krajinách jedia banán aj so šupkou

Banánová šupka obsahuje okrem iného aj vitamín B6 a B12, rovnako ako horčík alebo draslík. Niet teda divu, že ju v niektorých krajinách konzumujú spolu s banánom. Ak sa ju rozhodnete vyskúšať, nezabudnite celý banán starostlivo umyť. Veľmi záleží na tom, odkiaľ banán kupujete. Tie v obchodoch môžu byť plné pesticídov, z domácich alebo farmárskych trhov budú rozhodne kvalitnejšie.

Banánové biele nitky tak môžete konzumovať spoločne s banánom. Dodajú energiu, vlákninu aj sacharidy. Banány sa skvele hodia na pečenie, je z nich skvelá napríklad krtkova torta, ktorá je veľmi obľúbená. Výborné sú tiež zapečené banány napríklad s čokoládou. Svojou chuťou si získa každého, kto ho ochutná.

Zdieľať Zdieľať na Facebooku Odoslať na WhatsApp Odoslať článok emailom

Odporúčané