Mikrovlnka nielen na ohrev jedla. Použite ju inak, než poznáte

Zdieľať
mikrovlnka
mikrovlnka www.freepik.com

Mikrovlnná rúra, ktorú väčšina z nás používa na ohrev jedla, môže mať aj mnoho ďalších využití. Sú tu aj ďalšie mikrovlnkové vychytávky, ktoré vám časovo uľahčia prácu hlavne v kuchyni. V ktorých prípadoch vám teda mikrovlnka čo najviac pomôže?

Keď cez noc zabudnete namočiť strukoviny

Chystáte sa variť strukovinovú polievku, ale zabudli ste cez noc namočiť šošovku, hrach alebo fazuľu? V tom prípade vám mikrovlnka o dosť ušetrí prácu aj čas. Dajte strukoviny do misky z vodou, pridajte k nim štipku jedlej sódy a zahrievajte v mikrovlnke na mierny ohrev po dobu 10 minút. Potom strukoviny nechajte vo vode ešte ďalších 30 minút oddýchnuť a máte základ na polievku.

Keď chcete rozpustiť skryštalizovaný med

Najčastejšie kryštalizuje svetlý kvetový med. Ak ho chcete rozpustiť, nemusíte ho dávať na dlhšiu dobu do vodného kúpeľa, veľmi šetrné je tiež rozpúšťanie v mikrovlnke, a to na stredný ohrev po dobu 2 minút.

Keď potrebujete ľahšie olúpať cesnak

Olúpať strúčik cesnaku býva niekedy časovo oveľa náročnejšou úlohou, než sa zdá. Skúste ale najskôr cesnak vložiť do mikrovlnnej rúry a zapnúť ju na stredný ohrev maximálne po dobu 15 sekúnd. Ohrev odčerpá vlhkosť medzi strúčikom a šupkou, vďaka čomu sa vám potom bude cesnak lúpať sám od seba.

Keď chcete, aby sa jedlo v mikrovlnke nevysušilo

Ohrievate si v mikrovlnke zvyšky studenej pizze, ktorú ste si doniesli z reštaurácie, a máte strach, aby sa ohrevom nevysušila? Stačí, keď pizzu ohrejete na stredný výkon po dobu jednej minúty, a to spoločne s pohárom vody. Práve voda zabráni tomu, aby sa vám pizza presušila.

Keď potrebujete ľahšie vytlačiť pomaranč alebo citrón

Pokiaľ potrebujete z pomaranča či citrónu ľahšie a bez použitia väčšej sily vytlačiť šťavu, pomôže vám ďalšia mikrovlnková vychytávka. Rozkrojené citrusy vložte po dobu 10 až 20 sekúnd do mikrovlnky a zahrejte na stredný výkon. Dužina vo vnútri citrusu zmäkne, vďaka čomu sa vám bude lepšie odšťavovať.

Keď nechcete, aby vás pri krájaní pálila cibuľa do očí

Koľkokrát ste už pri krájaní cibule plakali? Pokiaľ ale cibuľu najprv dáte do mikrovlnky na stredný ohrev po dobu 30 sekúnd, už vás pri krájaní oči rozhodne nikdy nebudú páliť.

Keď si chcete pochutnať na „starých“ zemiačikoch

Nechali ste vrecko s čipsami otvorené a jednotlivé lupienky bohužiaľ nasali vlhkosť, a tak stratili svoju chrumkavosť? Naskladajte ich medzi papierovú kuchynskú utierku a všetko vložte do mikrovlnky po dobu 10 až 20 sekúnd. Papierové utierky nasajú vlhkosť a zemiačiky vám budú zase pekne chrumkať.

Zdieľať Zdieľať na Facebooku Odoslať na WhatsApp Odoslať článok emailom

Odporúčané