Podľa niektorých zdrojov tieto cesnakové listy pomenovali už starí Germáni – verili, že im dodajú medvediu silu.
Ak ste kúzlu medvedieho cesnaku ešte neprepadli, je na čase to napraviť. V kuchyni s ním nemôžete šliapnuť vedľa, dá sa použiť na desiatky spôsobov – ako čerstvá bylinka aj na tepelné spracovanie. Zatiaľ čo u cesnaku kuchynského sa používajú strúčiky, u medvedieho si kuchári cenia hlavne listov (použiť sa dá aj kvet či cibuľka, ale onú jemnú a súčasne stále charakteristicky štipľavú chuť a vôňu jedla dodajú práve listy).
Môžete ich pridať do všetkého, kam mal prísť cesnak či pažítka, pripraviť z nich pesto či šalát, posypať chleba s maslom aj varené zemiaky alebo listy jednoducho sparte a podávajte ako listový špenát namiesto toho klasického ochuteného cesnakom. S kvapkou masla a štipkou soli bude chutiť úžasne.
Medvedí cesnak pridajte do špenátu
Veľkou výhodou medvedieho cesnaku je to, že rastie vo voľnej prírode; v našich zemepisných šírkach od konca marca do polovice mája. Hľadajte ho na vlhkých tienistých miestach..
Medvedí cesnak je najlepší čerstvý, sušením stráca na chuti, vôni i vitamínoch. Ak ste ho nazbierali viac nasekajte listy do mrazničky podobne ako petržlen. Pár dní vydrží aj v pohári s vodou alebo v chladničke, zabalený do vlhkej utierky.
Medvedí cesnak pomáha pri:
vysokom krvnom tlaku,
zanesených cievach,
akútnych a chronických hnačkách,
zápche, sprevádzané kŕčmi v podbrušku,
chronicky zanesené pleti,
poruchách srdcového rytmu,
liečbe mykóz a plesní.
Obsahuje veľa vitamínu C .
Na 100 g ho medvedí cesnak ukrýva niečo okolo 150 mg. Vzhľadom k tomu, že sa jedná o veľmi dôležitý antioxidant upevňujúci našu imunitu, stimulujúci tvorbu bielych krviniek, podieľajúci sa na tvorbe kolagénu, zaisťujúci pružnosť kostí, zubov, ciev, lepšiu vstrebateľnosť železa..
Jednou z ďalších účinných látok, ktorú medvedí cesnak ukrýva, rovnako ako klasický cesnak či cibuľa, je silne antibakteriálny allicín
Allicin pomôže pri chrípke, prechladnutí, pri respiračných problémoch, angínach, hnačkách, mierni tuberkulózu , potiera stafylokoky a streptokoky , zabíja trichomony, ktoré sú príčinou ženských vaginálnych ochorení. Ďalej predchádza vzniku oparov, podporuje hojenie rán , práve aj vďaka vitamínu C, pomáha likvidovať kandidu a chrániť nás tak pred celým radom nepríjemných javov, ktoré idú ruka v ruke s kvasinkovou infekciou.
Za zmienku stojí tiež zaujímavý obsah železa , ktoré býva deficitné u detí, tehotných, aktívnych športovcov, konkrétne bežcov, prípadne pri zápalovom ochorení čriev, ako je Crohnova choroba, ulcerózna kolitída atď.