Medovka lekárska - proti nespavosti, úzkosti a nevoľnosti

Zdieľať
Untitled 1 1.jpg

Lemon balm amy renea a nest for all seasons.jpg

Medovka pochádza zo Stredomoria, u nás sa pestuje v záhradách, predovšetkým odroda ‚Cifra‘.

Medovka je trváca bylina.

Má rozvetvenú korunu dlhú 40 až 60 cm, niekedy dorastá aj do výšky 100 cm.

Na korune sú dva druhy listov.

Dolné listy sú dlho stopkaté, vajcovité s pílovitým okrajom.

Horné sa vyznačujú krátkou, srdcovitou stopkou.

Kvitne od júna do augusta drobnými kvetmi bielej farby, ktoré sa objavujú v pazuchách listov.

Celá rastlina má svoju charakteristickú citrónovú vôňu, najmä pred rozkvetom.

Medovka vyžaduje teplú, chránenú polohu a ľahšiu pôdu s dostatkom vápnika.

Pri dobrých podmienkach môže na jednom stanovišti vydržať aj 30 rokov.

Množí sa predovšetkým delením starších trsov.

Sadenice vysádzame na jar alebo na jeseň.

Vňať na sušenie zberáme pred rozkvetom za slnečného počasia.

Sušíme ju v tieni, aby lístky nezhnedli.

038305.jpg

Čerstvé a mladé lístky medovky sa hodia na ochutenie zeleninových šalátov, do bylinkových omáčok a masla.

Varením aj sušením stráca arómu.

Tiež čím dlhšie sa skladuje, tým menej je aromatická.

Medovkový dresing pripravujeme z rozomletých listov zmiešaných s majonézou a skladujeme v chladničke.

Je to výborné spestrenie mäsitých a rybích pokrmov.

Ako liek sa využívala medovka už v stredoveku.

Obsahuje silicu, ktorá má upokojujúce účinky pri stavoch úzkosti,

znižuje krvný tlak, tlmí bolesti a zlepšuje trávenie .

Šálka teplého medovkového  čaju večer sa používa proti nespavosti.

Lyžičku sušenej medovky lekárskej alebo čerstvú vetvičku prelejeme 250ml vriacej vody a necháme krátko vylúhovať.

Lemon balm tea.jpg

Už v 17 . storočí z nej vyrábali mnísi v kláštore bosých karmelitánov Karmelitské kvapky .

50g medovky,

20g citrónovej kôry,

30g semien koriandra,

10g nastrúhaného muškátového orieška

a 10g škoricovej kôry

nadrobno pokrájame a lúhujeme týždeň v riedenom liehu (200ml vody na 100ml liehu).

Po scedení skladujeme kvapky v dobre uzatvárateľnej fľaši a užívame proti nevoľnosti i na osvieženie .

Pri migréne sa odporúča piť čaj pripravený zo zmesi listov medovky a skorocelu,

lipového kvetu a koreňa valeriány.

Proti celkovej nevoľnosti sa používajú Karmelitské kvapky,

proti nechutenstvu a bolestiam žalúdka “ medovkové víno “ .

Medovkový víno pripravíme z roztlačených čerstvých listov medovky,

ktoré necháme 3 dni lúhovať vo víne.

Po scedení uchovávame medovkové víno v uzavretej fľaši v chladničke.

Užíva sa pri nechutenstve a žalúdočných bolestiach každé 2 hodiny.

Frischer Pfefferminztee und Kräuter

Veľmi upokojujúci je kúpeľ s odvarom medovky .

V kozmetike sa pridáva do bylinných zmesí a masiek.

Proti bolestiam kĺbov a reumatickým ťažkostiam možno pripraviť medovkový obklad.

Pripravíme nálev z 20g medovky lekárskej a pol litra vody.

V ohriatom náleve namočený obklad priložíme na bolestivé miesto a previažeme suchým obväzom.

Dried lemon balm leaf.jpg

Čaj zo sušenej medovky:

Usušenú medovku uskladnite v papierovom sáčku.

K príprave potom už budete potrebovať len vodu a podľa chuti si čaj môžete dosladiť medom alebo cukrom.

Na dve porcie zmieňovaného čaju je potrebná jedna lyžica medovky a 0,5l vody.

Lístky vhoďte do hrnca, zalejte vriacou vodou a zakryte pokrievkou, čím zabránite vyprchaní silice.

Cca po 10- tich minútach lúhovania sceďte.

Hotový čaj môžete ihneď ochutnať, prípadne dosladiť.

Ideálne je podávať ho vlažný a konzumovať ho môžete každý deň.

Zdieľať Zdieľať na Facebooku Odoslať na WhatsApp Odoslať článok emailom

Odporúčané