Mätovo-citrónový džem lieči 10x viac než chémie z lekárne: Najlepšia vec, ktorú pre telo v tomto období môžete urobiť!

Zdieľať
Fb 24.jpg

Marmelády sú výborné na prípravu sladkých raňajok, do buchiet a koláčov a tiež ako špeciálne sladidlo do osviežujúcich letných nápojov alebo do čaju. Tradičné marmelády a džemy možno ľahko pripraviť z doma vypestovaných drobných plodov a ovocia a môžete si vďaka nim užívať príjemnú chuť leta po celý rok. Okrem tradičných marmelád si však doma môžete vyrobiť tiež marmelády a džemy veľmi originálnych príchutí, ktoré majú navyše ďalšie využitie predovšetkým ako prírodné liečivo. Jednou z variant je džem či marmeláda pripravená zo zmesi mäty a citrónu.

Rozdiel medzi džemom a marmeládou

Džem i marmeláda sú pochutiny (dochucovadlá), ktoré sa pripravujú z ovocia. Chuťovo sú si veľmi podobné, môžu byť prakticky zhodné. Hlavný rozdiel medzi džemom a marmeládou spočíva hlavne v konzistencii – zatiaľ čo marmeláda je zvyčajne hustá a homogénna, džem môže obsahovať kúsky ovocí a má tekutejší charakter. Rozdielna konzistencia sa všeobecne dosahuje spôsobom prípravy s ohľadom na dĺžku varenia či následná doúpravu na hladký charakter. To, či si nachystáte džem alebo marmeládu teda závisí len na vás a na konzistencii, ktorú preferujete.

Prednosti Mätovo-citrónovej marmelády

Okrem skvelej a osviežujúcej chuti ponúka mätový-citrónová marmeláda aj ďalšie výhody, ktoré z nej robia skvelý doplnok vašej kuchyne. Mäta pieporná je totiž liečivá bylinka (ktorú možno s úspechom pestovať v kvetináči v domácich podmienkach), ktorá pomáha pri tráviacich a dýchacích ťažkostiach. V kombinácii s citrónom je potom marmeláda ideálny v zimných mesiacoch, kedy uľavuje od problému s trávením, ale aj pri nádche a prechladnutí (uvoľňuje horné dýchacie cesty a lieči zapálený krk).

Ako pripraviť Mätovo citrónovú marmeládu

Prečítajte si na ďalšej stránke:

Ako pripraviť Mätovo citrónovú marmeládu

Ak pestujete mätu, nebude pre vás problém zabezpečiť si všetky potrebné ingrediencie. Ak nie, mätu môžete kúpiť, k dostaniu sú v bežných potravinách i špecializovaných obchodoch. Na výrobu marmelády budete potrebovať:

  • 200 g čerstvej mäty
  • 1 citrón
  • 2 polievkové lyžice cukru
  • 1 Gelfix alebo iný želírovací prípravok

Mätu dobre umyte a nastrihajte, potom umyte citrón a nakrájajte ich na plátky alebo kocky. Oboje vložte do vriacej vody a varte asi 20 minút za občasného premiešania. Po 20 minútach vývar sceďte do úplne čírej hmoty. Do vývaru pridajte cukor a varte ešte približne 30 minút. Pridajte Gelfix a varte ešte ďalšie 2 minúty. Marmeládu nalejte do pohárov a dobre uzavrite.

Zdieľať Zdieľať na Facebooku Odoslať na WhatsApp Odoslať článok emailom

Odporúčané