Materina dúška v kuchyni aj domácnosti

Zdieľať
Shutterstock_untitled design 7 1 1650x725.jpg

Využitie materinej dúšky v domácnosti je viacúčelové

Od prevoňania cez ochutenie pokrmov až po liečenie.

Shutterstock_untitled design 7 1 1650x725.jpg

Bylinkový vankúšik

Materina dúška upokojuje a pomáha zaspať nielen novorodencom. Ak sa chcete odoberať do ríše snov vo väčšom pokoji , sušenú materinu dúšku zašite do svojho obľúbeného vankúšika, alebo si ušite malé materinodúškové vrecúško pod vankúš.
Varenie

Nasušené vňate uchovávajte na suchom a dobre vetranom mieste. Mali by byť chránené pred vlhkosťou i priamym slnkom. Lístky a kvety pridávajte ako korenie do všetkých pokrmov, kam sa hodí tymián.
Výroba oleja

Nazbierané bylinky zalejte olivovým olejom lisovaným za studena. Olej by mal mať hladinu nad bylinkami. 14 dní nechajte fľaštičku odpočívať na slnku, a potom môžete používať ku kulinárskym účelom.
Nazbieranú vňať aj s kvetmi mierne navlhčite a zasypte prírodným cukrom

Silne stlačte a nechajte v nádobe tri týždne. Ideálne je umiestnenie na slnečnom a teplom mieste. Po troch týždňoch prilejte vodu tak, aby sirup nebol príliš riedky ani hustý, zamiešajte v ňom dôkladne materinu dúšku a potom ju sceďte. Celý sirup povaríme tak, aby zhustol do ideálnej konzistencie a nechajte vychladnúť. Ak to stále nie je ono, priveďte ho do varu ešte raz a znovu nechajte vychladnúť.

Zdieľať Zdieľať na Facebooku Odoslať na WhatsApp Odoslať článok emailom

Odporúčané