Máte vysoký cholesterol? Jedzte tieto potraviny!

Zdieľať
How to follow a low cholesterol diet 722x406.jpg

Ľudské telo si cholesterol vyrába buď samo, v pečeni, alebo ho prijíma potravou. Je potrebný pre správnu funkciu buniek, nervov a hormónov.

Ak tieto potraviny nekonzumujte, zvážte pridanie týchto zdravých dobrôt do vašej stravy.

How to follow a low cholesterol diet 722x406.jpg

Ovsené vločky

Ak chcete znížiť hladinu cholesterolu, môže byť dobrým začiatkom zmena ranného jedla. Zmenou raňajky na poctivú porciu ovsených vločiek môže znížiť LDL ( „zlý“) cholesterol o 5,3% už za 6 týždňov. Kľúčom k tomuto zníženiu cholesterolu je beta-glukán , látka v ovse, ktorá pohlcuje LDL – vaše telo ho potom vylúči

Kvalitné červené víno

Máte radi naozaj dobré a kvalitné červené víno? Ukazuje sa, že hrozno odrody Tempranillo s vysokým obsahom vlákniny, používané na výrobu červeného vína ako Rioja, môžu v skutočnosti výrazne znížiť hladinu cholesterolu . Štúdia vykonaná vedcami v Madride zistila, že keď ľudia konzumujú kvalitné červené víno pravidelne a v rozumnom množstve, ich hladina LDL sa znížila o 9%. A tí, ktorí mali vysoký cholesterol, dokonca zaznamenali pokles LDL o 12%. Ale myslite na to, že musí ísť o kvalitné víno, nie nejakú lacnú náhradu. A musí to byť červené víno, biele tieto vlastnosti nemá.

Losos a tučné ryby

732x549_how_much_cholesterol_should_i_have_per_day.jpg

Omega-3 tuky sú jedným z prírodných zdravotných zázrakov sveta a ukázalo sa, že sú istou prevenciou ochorenia srdca, demencie a mnohých ďalších chorôb . Teraz môžu tieto mastné kyseliny pridať do svojho repertoáru ešte ďalší zdravotný prínos: znižovanie cholesterolu . Podľa výskumu môže nahradenie nasýtených tukov omega-3, ako sú tie, ktoré sa nachádzajú v lososovi , sardinkách a všeobecne v tučných morských rybách, zvýšiť dobrý cholesterol až o 4-5%. Konzumujte lososa a kvalitné morské ryby 2-3x týždenne.

Orechy

Ak hľadáte ďalšie výborné občerstvenie, ktoré znižuje hladinu cholesterolu, výskum ukazuje, že by ste mali lúpať orechy! V štúdii publikovanej v časopise American Journal of Clinical Nutrition ľudia, ktorí jedli 50 gramov vlašských orechov 6 dní v týždni po dobu 1 mesiaca, znížili svoj celkový cholesterol o 5,4% a LDL cholesterol o 9,3% . Mandle a kešu sú ďalšie dobré orechy, ktoré v tejto súvislosti môžete jesť. Orechy sú zdravé , ale sú tiež vysoko kalorické, takže s ich konzumáciou opatrne. Nejedzte ich na kilá. 50-100g denne je však v poriadku.

Kvalitný čaj

Kvalitný čaj je známy najmä pre obsah antioxidantov, ktoré bojujú proti rakovine. Málokto už ale vie, že čaj je tiež skvelou obranou proti vysokým hladinám LDL cholesterolu . Podľa výskumov sa ukázalo, že čierny čaj znižuje krvné tuky až o 10% iba za 3 týždne. Urobte si teda denne šálku kvalitného zeleného čaju (náhradám sa vyhnite)

Olivový olej

Tento skvelý olej, ktorý je obľúbený najmä v Stredozemí, zvyšuje hodnotu HLD cholesterolu.

 Cesnak a cibuľa

Garlic lower cholesterol health food 1024x682.jpg

Tieto dve potraviny znižujú hladinu cholesterolu, pomáhajú znižovať LDL cholesterol kvôli ich zlúčeninám obsahujúcim síru – pomáhajú očistiť tepny.

Zdieľať Zdieľať na Facebooku Odoslať na WhatsApp Odoslať článok emailom

Odporúčané