Viete, prečo sú pečené jablká také prospešné a ako ich najlepšie uvariť?
Výhody pečených jabĺk a ich pozitívne vlastnosti
- Pečené jablká a ich bohaté zloženie: Obsahujú veľké množstvo vlákniny, pre naše telo je nevyhnutná. Nachádza sa v nich vitamín C, ktorý posilňuje imunitný systém.
- Pôsobí na gastrointestinálny trakt: Zvyšujú prospešné baktérie v črevách a znižujú zápal v tele. V jablkách sa nachádzajú látky nazývané pektíny, tie odstraňujú toxíny z tráviaceho traktu.
- Pomáhajú pri chudnutí: Sú vhodnou potravinou pre ľudí, ktorí dodržiavajú diétu. Pečené jablká nie sú kalorické, tým že sú pečené v rúre, nás na dlhú dobu dokážu zasýtiť.
- Pomáhajú pri činnosti srdca: Znižujú hladinu zlého cholesterolu, v dôsledku toho lepšie funguje kardiovaskulárny systém.
Recept na vynikajúce pečené jablká
- 4 jablká
- 70 g vlašských orechov alebo mandlí
- 2 polievkové lyžice medu
- 2 lyžičky hrozienok
- mletá škorica podľa chuti
Jablká umyte a osušte. Vydlabte dužinu s jadrom, okraje jablka nechajte hrubšie ako 1 cm. Orechy sušte na vyhrievanej panvici, bez oleja a nasekajte.
Hrozienka umyte a osušte. Nakrájané orechy zmiešajte s medom, med by nemal byť moc hustý a pridajte hrozienka. Všetko premiešajte. A naplníme ňou jablká. Posypte škoricou. Prikryte ich odrezanými vrchmi, uložte do nádoby, do ktorej nalejete vodu. Vložte do vyhriatej rúry na 180 stupňov, pečieme pól hodinu.
Zdroj: sovkusom.ru