Dna, ľudovo tiež choroba kráľov, pakostnica či podagra, je porucha metabolického systému organizmu, ktorá sa prejavuje extrémne bolestivým zápalovým ochorením kĺbov.
Bolesť spôsobuje navrstvenie kryštálikov kyseliny močovej, ktoré sú ostré ako ihličky a vznikajú pri spracovaní purínov.
Táto bolestivá choroba vyžaduje dôkladnú zmenu jedálnička.
DNA (arthritis Urica)
postihuje častejšie mužov a obéznych jedincov.
Toto ochorenie je staré ako ľudstvo samo,
ale v súčasnej dobe je vďaka zlému životnému štýlu a ľahkej dostupnosti rizikových potravín na vzostupe.
Choroba úzko súvisí so stravovaním a významne k nej prispieva nadmerná konzumácia mäsa
a alkoholu a ďalších potravín s vysokým obsahom purínov.
V skorších dobách si stravu bohatú na mäso a alkohol mohla dopriať skôr len šľachta,
odtiaľ tiež pochádza označenie choroba kráľov.
Pri akútnom záchvate DNA dochádza k veľkej citlivosti a bolestivosti kĺbov.
Niekedy pacienta postihne aj horúčka,
malátnosť, triaška či bolesti v chrbte.
Zvyčajne je najskôr napadnutý palec na nohe, výnimkou však nie sú ani zápaly iných kĺbov.
Záchvat zvyčajne spustí nadmerná konzumácia jedla a alkoholu,
únava, stres alebo tiež chirurgický zákrok.
Pri neliečení DNA hrozí deformita kĺbov či poškodenie obličiek.
Prvým krokom pri liečbe je úprava stravovania a životného štýlu.
Aj po pominutí akútneho záchvatu je nutné,
aby pacient dodržiaval prísnu diétu a nepil alkohol.
Pri ochorení Dnou je potrebné vyhnúť sa potravinám,
ktoré obsahujú viac ako 50 mg purínov na 100 g.
Bohužiaľ to sú často jedlá, ktoré sú predovšetkým u mužov veľmi obľúbené.
Prečítajte si, ktoré potraviny sú pri ochorení Dnou úplne nevhodné.
Mäso
Čo sa týka obsahu purínov, nie všetko mäso je na tom rovnako.
Biele mäso je obvykle lepšie než červené.
Najvyšší obsah purínov má mäso z mladých zvierat (teľacie, jahňacie, kuracie)
a zvieracie vnútornosti (týmus, obličky, pľúca, slezina, krv, pečeňové paštéty),
ďalej morčacie a husacie mäso a tiež zverina.
Nevhodné pre pacientov trpiacich dnou sú tiež údeniny,
živočíšne tuky a rôzne mäsové výťažky
(maggi, masox, mäsové koncentráty).
V akútnom období odborníci odporúčajú vyhnúť sa konzumácii mäsa úplne.
Ryby
Ani rybie mäso a morské plody nie sú vhodné pri ochorení dnou.
Je dobré vyhnúť sa pri záchvate morským plodom a mäsu úplne.
Niektoré druhy rýb a morských plodov,
ako sú krevety, homáre či úhory sa môžu raz za čas jesť.
Iné, ako sú sleď, tuniak, sardely či sardinky, by ľudia trpiaci dnou nemali jesť vôbec.
Zelenina
Tu opäť platí, že zďaleka nie všetka zelenina je nevhodná pre chorobu kráľov.
Niektoré druhy zeleniny, ako sú predovšetkým špargľa,
karfiol, špenát, huby, kel a červená repa,
majú síce vyšší obsah purínov ako ostatné druhy zeleniny,
ale nie je nutné vyškrtnúť ich z jedálnička nadobro.
Určite nie je dobré sa touto zeleninou pchať od rána do večera,
ale nie je takým problémom ako mäso.
Strava bohatá na zeleninu v skutočnosti pomáha vyčistiť telo od purínov
a pre telo je tiež jednoduchšie zbaviť sa purínov zo zeleninových zdrojov než z tých živočíšnych.
Alkohol
Ľudia trpiaci dnou alebo tí, ktorí k nej majú predpoklady
(dedičnosť, obezita, nevhodné stravovanie),
by podľa odborníkov nemali piť alkohol vôbec.
Najhoršie je pivo, ktorého konzumácia nielenže zvyšuje hodnoty kyseliny močovej v tele,
ale tiež sťažuje organizmu vylúčiť túto látku.
Pri záchvate lekári zvyčajne odporúčajú vyhnúť sa alkoholu úplne.
Ostatné
Medzi ďalšie potraviny s vysokým obsahom purínov patrí droždie
a teda aj kysnuté pečivo, čokoláda, kakao, ostré korenia a horčice.
Viac purínov tiež obsahujú strukoviny ako šošovica,
hrach a fazuľa, ale podľa odborníkov sú vhodnou náhradou mäsa
a ich občasná konzumácia tak ani pri dne neškodí.
Vhodné potraviny pri ochorení Dnou
Zrejme si hovoríte, že toho veľa nezostáva, ale opak je pravdou.
Niektoré potraviny dokonca pred Dnou môžu chrániť.
Medzi potraviny s nízkym obsahom purínov patria ovocné šťavy
a nesladené džúsy, rastlinné a najlepšie za studena lisované oleje,
nízkotučné syry a jogurty, mlieko, vajcia, zelenina
(mrkva, zeler, zemiaky, cibuľa, koreňová zelenina, uhorky),
ovocie (banány, čerešne, pomaranče, kiwi, datle, hrušky, jahody, čučoriedky),
tmavé pečivo, hnedá ryža, krúpy, pšeno, semená a orechy,
sójové mäso, robi mäso, tofu.
Sú to predovšetkým nízkotučné mliečne výrobky a ovocie (hlavne citrusy).
Nutné je tiež dodržiavať dostatočný pitný režim.
Predstavíme vám recept na magický nápoj Ktorý vám pomôže v boji proti DNA..
Nápoj obsahuje Ananás, zázvor kurkumu a čerešne..
Kombinácia týchto zložiek vám pomôže aj ako prevencia
alebo už pri prepuknutí zapálu DNI..
Ananás
obsahuje enzým bromelín, ktorý preukázateľne zmierňuje zápal.
Ovplyvňuje syntézu prostaglandínov.
Bromelín je enzým, ktorý štiepi bielkoviny,
a tie sú jedným z hlavných dôvodov pre rozvoj DNI.
Kurkuma
obsahuje kurkumín, a ten vám úľaví od bolesti.
Kurkumín blokuje produkciu proteínov, čo rozširuje cievy.
Koreň zázvoru
obsahuje gingerol- účinnú látku, ktorá je spojená s kapsaicínom.
Gingerol je štruktúrovaný ako kapsaicín (na molekulárnej úrovni),
čo znamená, že môže pomôcť oddialiť signály vysielané do mozgu,
ktoré spôsobujú bolesť.
Znižuje tiež enzýmy, ktoré spôsobujú zápal.
Čerešne
je dokázané že znižujú obsah kyseliny močovej v krvi.
Vysoký obsah vitamínu C v nich znižuje riziko ochorenia
a má imunostimulačný účinok.
zloženie:
- 1 ananás
- 1-2 lyžice kurkumy prášok
- 2-3 lyžičky zázvoru prášku alebo 2 cm koreňa zázvoru(svieži koreň)
- 1 šálka čerešňový džús
- Blender alebo kuchynský robot
- sitko
Nakrájame ananás na malé kúsky.
Vložte ich do mixéra, a mixujte do pasty, pridajte čerešňovú alebo višňovú šťavu,
1-2 lyžice kurkumy a 2-3 lyžice zázvoru.
Udržiavajte nápoj v tesne uzavretej sklenenej nádobe v chladničke až jeden a pol týždňa.
Môžete pridať lyžicu medu.