Používate zastaralý prehliadač, stránka sa nemusí zobraziť správne, môže sa zobrazovať pomaly, alebo môžu nastať iné problémy pri prehliadaní stránky. Odporúčame Vám stiahnuť si nový prehliadač tu.

Masť alebo olej? Čo je zdravšie?

reklama:

Máš radšej vyprážané na masti?

Alebo radšej používaš olej?

Zdravý životný štýl propagovaný počas posledného desaťročia zapríčinil pokles konzumácie masti.

Mnohí sa dnes na túto potravinu pozerajú cez prsty a chleba s masťou vidíte len v rozprávkach.

Naozaj si táto potravina zaslúži byť zabudnutá?

B63a0a320444df2d155e2dafc628231946d01f07.jpeg

Najpoužívanejšia je bravčová, kačacia a husacia, pričom jej energetická hodnota je okolo 775 kcal / 100 g.

V kulinárstve platí, že masť dodá jedlu chuť a vôňu,

husacia či kačacia pečeň v masti sú vyhľadávanou delikatesou toho,

kto sa nebojí si život „osladiť „.

Pretože má vyššiu tepelnú stabilitu,

nevzniká pri vyprážaní na masti toľko karcinogénnych látok a škodlivých zlúčenín,

oveľa viac sa hodí na pečenie a tepelnú úpravu ako rastlinné oleje.

Čo sa týka kardiovaskulárnych chorôb, je bravčová masť menej riziková než maslo.

Hydinová masť stojí niekde na pomedzí masti bravčovej a rastlinných tukov.

Sadlo všeobecne obsahuje 1/3 cholesterolu v porovnaní s maslom.

Masť je tvorená z 85% lipidmi, nasýtenými a nenasýtenými mastnými kyselinami a kyselinou olejovou.

Posledná menovaná významne zapríčiňuje zníženie vplyvu nasýtených mastných kyselín,

tým pádom pôsobenie cholesterolu v tuku na naše cievy.

Neobsahuje významné množstvo vitamínov a telo ju trávi pomerne dlho,

ale pre zdravého človeka nie je postrachom,

naopak, môže byť zaujímavým spestrením jedálnička.

Takže s chuťou do nej!

Lard bread.jpg

Masť v kozmetike

Príroda je múdra a pod každým podnebím nás vybavila surovinami,

ktoré tamojšie živočíchy potrebujú pre život.

Ak je niekde veľa jedovatých živočíchov,

nájdete tam aj veľa rastlín so silnými účinkami,

v teplých pásoch používajú ľudia viac olejov, v chladných zase viac masti a masla.

Hoci sa vám myšlienka masti na vašej tvári alebo  na tele môže hnusiť,

ruku na srdce: „Viete čo obsahujú voňavé krémy, mydlá a šampóny v krásnych fľaštičkách?“

Masť ako pleťový krém používali naše babičky bežne a verte,

že keď ľúbezný hlas v TV reklame spieva ódu o lipidoch vyhladzujúcich vrásky,

nebaví sa v zásade o ničom inom ako o tukoch.

O prasati vieme, že je nám geneticky najbližšie a podľa klinických štúdií je bravčový tuk

takmer zhodný s ľudským kožným tukom (tzv. ceramid).

Bravčová masť má schopnosť vstrebávať účinné rastlinné látky a prenikať s nimi do pokožky,

je vhodná pre problematickú a citlivú pleť.

Imag1296.jpg

Najčastejšie sa kombinuje s nechtíkom lekárskym, harmančekom, levanduľou,

alebo s konopem,.

Možno ju používať aj samotnú ako zábal na popraskané chodidlá a ruky.

Samozrejmosťou je sadlo nesolené, ak sa rozhodnete ho robiť doma,

škvarte ho veľmi pomaly na teplote pod 90 ° C.

Do masti dajte vylúhovať na cca 3 dni bylinky,

v prípade konope ešte duste pod pokrievkou na teplote cca 80 ° C asi hodinu.

Konope nesmie sčernieť!

Masť sa výborne hodí na liečbu jaziev, popálenín, atopického ekzému,

psoriázy, oparov, suchej kože a pleti, na vyhladenie vrások, …..

Ak vám bravčová masť páchne, skúste ju cca hodinu povariť vo vodnom kúpeli,

eventuálne pridať voňavú bylinku , napr. levanduľu.

A k čomu ešte slúži masť?

Tak napríklad zábaly z husieho, bravčového, jazvečej masti slúžia na liečbu kašľa,

prieduškových ochorení a prechladnutí.

Látka sa namočí do teplej masti, priloží sa na hrudník,

zvrchu namočenú látku  ešte prekryjeme ďalšou vrstvou látky tak,

aby chorý bol v teple.

Ak  vám v zime dojde impregnačný sprej na kožené topánky, masť vám urobí rovnakú službu!

Bezplatný email raz týždenne s novinkami z DRAN.sk:
podmienkami používania a potvrdzujem, že som sa oboznámil s ochranou osobných údajov
reklama:

Najčítanejšie za 24 hodín

Autor Dátum 15. marca 2016
K téme

Podobné články

Odporúčame

Copyright © DG PRO s.r.o. Všetky práva vyhradené. iSITA si vyhradzuje právo udeľovať súhlas na rozmnožovanie, šírenie a na verejný prenos tohto článku, jeho častí a zverejnených fotografií.
Zavrieť

Web obsahuje cookies. Prevádzkovateľ webu nezbiera žiadne osobné údaje, ak nie ste registrovaný. Web obsahuje prvky tretích strán. Viac k: Ochrana osobných údajov a cookies