Marhule patria medzi naše obľúbené záhradné ovocie. Majú jemnú vôňu, sladkú chuť. Z marhúľ si dokážete spraviť kompót, marmeládu, džús… Môžte si spraviť aj sušené marhule, ktoré sú zdravé a výživné. Ak ich máte ešte doma čerstvé, dajte si, majú v sebe prospešné látky.
Prospešné látky
- Vápnik a železo sa odporúča jesť tehotným ženám a deťom, na udržanie vysokej hladiny hemoglobínu. Toto ovocie je dôležité pre krvotvorbu.
- Karotén zvyšuje ostrosť zraku a veľmi dobre pôsobí na vašu pokožku.
- Draslík. Marhule sa odporúčajú pri srdcovo-cievnych ochoreniach, pri arytmii a pri zlyhávaní srdca. Preto sa ľuďom odporúčajú hlavne sušené marhule. Draslík je močopudný, a to je dôležité, keď má človek problémy so žalúdočnými vredmi.
- Fosfor a horčík upokojujú nervový systém, ktorý pomáha vyrovnať sa s nespavosťou. Je potrebný pre aktívnu funkciu mozgu. Ak trpíte hypertenziou, zvýšte príjem marhúľ, to vám pomôže znížiť krvný tlak. Udrží vám ho na stabilnej úrovni..
Marhuľový krém
Ingrediencie
- 12 zrelých marhúľ
- 250 g cukru
- 30 ml bieleho vína alebo marhuľového likéru
- 8 žĺtkov
Marhule nakrájajte na polovice, uvarte ich s polovicou cukru a pridajte trochu vody. Uvarené ovocie dajte vychladnúť ochladíme a roztlačte ho na kašu. Potom pridajte víno.
Žĺtky vajec spojte so zvyšným cukrom a duste vo vodnom kúpeli. Toto marhuľové pyré zmiešajte so žĺtkovou zmesou a prevarte.