Margarín alebo maslo

Zdieľať
Bez nazvu 4 2.jpg

Butter.jpg

Predovšetkým platí, že ani po jednom neschudnete – je to tuk ako tuk.

Energetická výdatnosť rastlinných a živočíšnych tukov je rovnaká,

a pri chudnutí by mal človek tuky obmedziť celkovo.

Na diétu môže mať vplyv margarín so zníženým obsahom tuku – tie s označením „light“ mávajú okolo 30 percent.

Maslo obsahuje veľké množstvo nasýtených mastných kyselín,

ktorých máme v strave už tak veľa a mali by sme si na ich celkový príjem dávať pozor.

Hodí sa preto skôr pre  zdravých a aktívnych ľudí,

pretože vzhľadom k svojmu zloženiu nie je vhodné na každodennú konzumáciu pre každého.

Margaríny si v posledných rokoch získali veľmi zlú povesť – paradoxne práve v čase,

keď sa ich zloženie zásadným spôsobom zmenilo.

Sda omega 3 the future of trans fat free margarine_strict_xxl.jpg

Najčastejšie ich ľudia odsudzujú ako stužené tuky, ktoré nášmu zdraviu naopak môžu škodiť.

Tento zažitý mýtus sa zakladá na starom spôsobe výroby,

ktorý sa používal pred mnohými rokmi.

Predtým museli výrobcovia používať metódu takzvanej čiastočnej hydrogenácie

čiže čiastočného stužovania, aby margarín vyrobený z tekutých olejov stuhol.

Pri tom vznikajú nezdravé tuky nazývané transmastné kyseliny (tuky).

Od tej doby sa však výrobné procesy značne zlepšili.

Dnes sa totiž margarín nevyrába stužovaním, a nie je teda stuženým tukom.

Zároveň však na škatuľke takého tuku nenájdete slovo „margarín“.

Správne sa totiž nazýva roztierateľný rastlinný tuk.

Dnešný spôsob výroby margarínov prebieha podobne ako v prípade masla, teda mechanickou cestou.

Zatiaľ čo maslo sa tlčie z mlieka, respektíve smotany,

margarín sa mieša zo zmesi prírodných rastlinných olejov,

u nás hlavne repkového, a tropických tukov, napríklad kokosového alebo palmovo-jadrového.

Nevyrába sa procesom stužovania,

teda neobsahuje nebezpečné transmastné kyseliny,

ktoré škodia srdcu a obehovej sústave, tým, že upchávajú cievy.

Preto keď vyberáte margarín, pozerajte sa na nutričné ​​zloženie.

Kvalitné „margaríny“ existujú a sú to tie,

ktoré nemajú transmastné tuky a teda cievy neupchávajú

Butter vs margarine.jpeg

Ktorým tukom sa vyhnúť?

Stuženým tukom sa skutočne vyhýbajte – sú to tie biele tuky,

ktoré sa po vybratí z chladničky nedajú mazať, často sa až drobia.

Tieto tuky sú súčasťou niektorých receptov, hlavne poliev.

Potom je lepšie nájsť radšej iný recept. 

Pri nákupe čítajte tabuľku nutričného zloženia.

Ak výrobca neudáva detailné zloženie, majte sa na pozore.

Ideálne je sledovať v tabuľke obsah trans-nenasýtených mastných kyselín,

ktoré môžete nájsť tiež pod názvom „transizoméry“ alebo pod skratkou TFA.

Množstvo týchto tukov by nemalo presiahnuť jedno percento.

Zaujímavé je, že je obsahuje aj mliečny tuk, nájdeme ich teda napríklad v masle.

Margarín môžete použiť aj v teplej kuchyni, ale pozor,

nie každý – light margaríny pre tepelnú úpravu vhodné nie sú.

Margarín, ktorý je vhodný na restovanie alebo aj pečenie,

musí obsahovať vysoké percento tuku – okolo 60 až 70 percent.

A sme zase u obávanej „tučnosti“.

Margarine.jpg

Nezdravé tuky obmedzte

Ako je to so  zápalovými reakciami v tele, o ktorých sa často hovorí?

Takúto reakciu vyvoláva nadbytok omega 6 esenciálnych mastných kyselín.

Tie však nájdeme napríklad v slnečnicovom oleji,

ale u nás sa margaríny vyrábajú predovšetkým z repkového oleja.

Rastlinné tuky v krabičke obsahujú proti maslu výrazne menej nasýtených mastných kyselín – 

všeobecne tak o 60 % menej, a to už srdce pozná!

Zato sú bohaté na zdravé druhy tukov.

Súčasné kvalitné margaríny sú naopak bohaté na nenasýtené mastné kyseliny,

z ktorých niektoré sú esenciálne (omega 3 a omega 6),

teda také, ktoré si telo nedokáže samo vytvoriť a pritom ich nutne potrebuje.

Tie nám v strave naopak chýbajú, pretože jeme málo rýb a celkovo rastlinných tukov.

Takže na úvodnú otázku si musíte odpovedať sami

– predovšetkým podľa svojho zdravotného stavu.

Ak ste zdraví ako repa, maslo vám neublíži.

Ale kvalitný roztierateľný tuk tiež nie – a ľuďom so sklonmi k chorobám obehového systému skôr prospejú.

Zdieľať Zdieľať na Facebooku Odoslať na WhatsApp Odoslať článok emailom

Odporúčané