Mango- to je zdroj mnohých prospešných látok

Zdieľať
Cc_manga_05.jpg

Mango je tropické ovocie, ktoré sa dá dobre zohnať aj v našich obchodoch

Obsahuje veľké množstvo aromatických substancií, vďaka ktorým má nezameniteľnú chuť a arómu. Okrem toho, že je lahodné, obsahuje aj veľké množstvo prospešných látok.

Cc_manga_05.jpg

Mango sa zberá zo stromu mangovníka, ktorý je vždyzelený a radí sa do čeľade ladvinkovitých. Jeho domovinou je južná a juhovýchodná Ázie. Podľa zdrojov je jeho existencia popisovaná už v období 4000 pnl, mangovník sa môže dožiť až sto rokov a za tú dobu stihne urodiť naozaj veľké množstvo plodov.

Mango má oválny tvar a priemerná veľkosť je 10 – 15 cm. Šupka má odtieň od zelenej, žltej až po červenú. Dužina je žltá.

Samotné mango s hmotnosťou 300 g dokáže pokryť dennú dávku vitamínu A, obsahuje tiež až 16 druhov karotenoidov, ktoré sú dôležité pre tvorbu vitamínu A.

Sýto žltá farba dužiny prezrádza, že je zdrojom vysokého obsahu betakaroténu.

Má tiež vysoký obsah vitamínu C, ďalej vitamínov E a B1, B2, B6 a niacínu.

Obsahuje tiež minerálne látky – najviac draslík, potom horčík a železo.

Ďalšími prospešnými látkami sú pektín (rozpustná vláknina), kyselina jablčná, citrónová a taníny.

S čím nám môže mango pomôcť?

Najlepší zdravotný prínos surového manga je, že pomáha liečiť poruchy pečene.

Žuvanie kusu zeleného manga zvyšuje sekréciu žlčových kyselín a čistí črevá od bakteriálnych infekcií.
Konzumácia manga pomáha pri nespavosti, podráždenosti, nervozite a psychických problémoch.
Má diuretické účinky.
Prevencia rôznych viróz.
Zlepšuje pokožku, vlasy a zdravie kostí.
Vďaka obsahu vitamínov je antioxidantom.
Ako ho vybrať?
Zrelý plod je mäkký, ale pružný. Ak ste kúpili nezrelé, nechajte ho doma dozrieť pri izbovej teplote. Všímajte si otlačenia a škvrny…

Zdieľať Zdieľať na Facebooku Odoslať na WhatsApp Odoslať článok emailom

Odporúčané