Osviežia nielen naše chuťové bunky, ale aj pleť i telo
Mandarinka je pre mnohých symbolom Vianoc vďaka svojej nezameniteľnej vôni, ktorá býva spätá práve s týmto obdobím v roku. Ale jesť mandarínky je skvelý nápad počas celého roka.
Môžete ich pokojne jesť aj každý deň, pri trávení citrusov sa totiž netvorí škodlivý odpad, pretože organizmus potrebuje na ich spracovanie iba polhodinu.
Prečo sú vlastne mandarínky tak populárne? Okrem toho, že sa dajú jednoducho olúpať, napríklad na rozdiel od pomarančov, sú taky krásne šťavnaté a chutné. A majú veľa blahodárnych účinkov, o ktorých sa všeobecne veľa nevie. Že obsahujú vysoký podiel vitamínu C , je však všeobecne známe. Menej sa potom vie, že v mandarinkách nájdete aj ďalšie vitamíny (ako je A, E a skupina B) , minerály (draslík, vápnik, horčík či fosfor) a významné množstvo vlákniny !
Posilňujete si imunitu a pomáhajú pri prechladnutí, čo sa teraz na jeseň a v zime dosť hodí.
Obsahujú až sedemkrát viac prírodného synefrínu ako ostatné citrusy. Synefrín uvoľňuje upchatý nos pri spomínaných chorobách..
Výraznú zložku tvorí tiež voda, vďaka čomu majú mandarínky nižší obsah kalórií a ich konzumácia tiež pomáha k hydratácii organizmu .
Nechutia vám blanky jednotlivých strúčikov? Chyba! Spolu s dužinou totiž obsahujú vysoký obsah pektínu, čo je druh vlákniny , ktorá sa podieľa na čistenie tráviacej sústavy a celkovo má blahodárne účinky na naše zažívanie. Vďaka vláknine nám navyše po jedle dlhšie vydrží pocit sýtosti!
Vôňa mandarínky, o ktorej sme písali v úvode, sa využíva dokonca aj v aromaterapii! Má totiž upokojujúce účinky na našu myseľ a pomáha bojovať s migrénami. Éterický olej sa za studena lisuje z kôry čerstvo natrhaných mandarínok.
Vďaka obsahu vitamínu A, C a antioxidantov môže konzumácia mandarínok spomaľovať starnutie pleti, pomáha jej k mladistvému vzhľadu, pružnosti a žiarivosti. Pokožku tiež chráni pred škodlivými vplyvmi UV žiarenia a reguluje tvorbu vrások. Často sa využíva v kozmetickom priemysle, kde je mandarínka obľúbenou ingredienciou.