Máme tu sezónu paradajok. Viete, ktoré by sa nemali tepelne upravovať?

Zdieľať
račjiny
Máme tu sezónu paradajok. Viete, ktoré by sa nemali tepelne upravovať? Foto: www.freepik.com

Rajčiny sú jednou z najobľúbenejších plodín v slovenských záhradách, vynikajú rôznorodosťou tvarov, farieb a chutí. Tento článok vám pomôže vybrať najvhodnejšie odrody na tepelnú úpravu aj na priamu konzumáciu, a tým maximalizovať ich chuťový potenciál.

Rajčiny – Sprievodca odrodami pre slovenské záhrady

Rajčiny patria medzi najpopulárnejšiu zeleninu pestovanú na záhradách aj balkónoch. Existuje mnoho odrôd, ktoré sa líšia veľkosťou, farbou a chuťou. Výber správnej odrody je kľúčový pre dosiahnutie najlepších chuťových výsledkov.

Kríčkové a tyčkové rajčiny: Ktoré si vybrať?

Kríčkové rajčiny rastú košato a nevyžadujú oporu, čo ich robí ideálnymi na pestovanie v nádobách na balkónoch. Medzi obľúbené odrody patria napríklad červené cherry rajčiny odrody Vilma alebo žltá odroda Aztec. Tieto odrody sú veľmi univerzálne a hodia sa do šalátov aj na tepelnú úpravu. Odroda Tumbling Tom je vhodná pre závesné nádoby vďaka svojmu previslému rastu.

Mäsité rajčiny, ako napríklad odroda Beefsteak, sú vynikajúce na tepelnú úpravu vďaka ich veľkým šťavnatým plodom, ktoré sú skvelé na prípravu omáčok, polievok alebo pečenie.

zelené rajčiny
Máme tu sezónu paradajok. Viete, ktoré by sa nemali tepelne upravovať? Foto: www.freepik.com

Divoké rajčiny a farebné odrody: Využitie v kuchyni

Divoké rajčiny sú pôvodným druhom, ktorý nie sú tak náchylné na plesne a majú sladkú chuť. Hoci plody bývajú menšie, ľahko sa pestujú z vlastných semien. Potrebujú len dostatok živín a vlahy. Sú ideálne na varenie, priamu konzumáciu alebo sušenie, pričom ich chuť vynikne v jednoduchých šalátoch alebo ako príloha.

Okrem červených a žltých rajčín existujú aj menej známe farebné varianty, ktoré ponúkajú zaujímavé chuťové zážitky. Čierne rajčiny ako Black Cherry alebo Chocolate Cherry majú bohatú chuť a sú vhodné najmä do šalátov. Zelené rajčiny ako Mystery Green sú masité a ideálne na tepelnú úpravu. Medzi vzácnejšie farby patria biele rajčiny (White Beefsteak), ružové (Roselady) alebo fialové (Purple Boy), ktoré sú skvelé do šalátov pre ich unikátnu chuť a vzhľad.

cherry rajčiny
Máme tu sezónu paradajok. Viete, ktoré by sa nemali tepelne upravovať? Foto: www.freepik.com

Spracovanie rôznych druhov rajčín

Mäsité rajčiny sú ideálne na tepelnú úpravu, vďaka hustej dužine a menšiemu množstvu semien. Tieto odrody sú perfektné na prípravu omáčok, kečupov a polievok. Červené cherry rajčiny sú vhodné na pečenie a grilovanie, kedy ich sladká chuť ešte viac vynikne.

Kríčkové rajčiny sú univerzálne a môžu byť použité ako v čerstvých šalátoch, tak v teplých pokrmoch. Divoké rajčiny sú skvelé na sušenie, pretože si zachovávajú svoju sladkosť a sú ideálne ako prísada do rôznych pokrmov.

Rajčiny sú nepostrádateľnou súčasťou letnej záhrady. Správnym výberom odrôd a ich vhodným spracovaním môžete dosiahnuť skvelé chuťové výsledky. Či už preferujete čerstvé šaláty, chutné omáčky alebo pečené rajčiny, je dôležité vedieť, aké odrody pre jednotlivé účely použiť. Experimentovanie s rôznymi druhmi rajčín môže priniesť nielen nové chuťové zážitky, ale aj obohatiť váš jedálniček o pestrú paletu chutí a farieb.

Zdieľať Zdieľať na Facebooku Odoslať na WhatsApp Odoslať článok emailom

Odporúčané