Mak zlepšuje pamäť, vyživuje kosti, vlasy aj nechty a tíši stres
Je cennejší než mnohé zďaleka dovážané superpotraviny, a pritom pochádza z našich polí. Pozor však na mak z dovozu.
Maličké makové zrnká majú zloženie, ktoré im zabezpečuje na pomyselnom rebríčku superpotravín popredné miesto.
Mak ako multiminerálny doplnok stravy
Kvalitný mak je dobrým pomocníkom v prevencii proti srdcovo-cievnym chorobám a ďalším civilizačným chorobám. Má mimoriadne vysoký obsah vápnika (až 600x viac ako u pšeničnej múky a 9x viac než majú jadrá vlašských orechov), veľa vitamínov E, B1 a B3, kyseliny pantoténovej a minerálnych látok (okrem spomínaného vápnika meď, zinok, horčík a železo).
Každá porcia maku obsahuje významné množstvo omega-6 mastných kyselín kyseliny linolovej a kyseliny α-linolénovej (ALA).
Obsahuje až 12x viac vápnika ako kravské mlieko. Je teda ideálny na prevenciu zdravých kostí a zubov.
Konzumácia maku je typická pre slovanské národy, od ktorých zvyk jesť mak prevzali bezprostredné susedia – Nemci, Maďari či Rumuni. Najviac maku sa potom spotrebuje počas sviatkov, predovšetkým Vianoc a Veľkej noci.
Kvalitný potravinársky mak spoznáme aj podľa farby..
Vedeli ste, že makové semená sa využívajú nielen na jedenie, ale tiež do olejových farieb pre výtvarníkov? Respektíve sa na ich výrobu používa lisovaný olej z maku.
Pri nákupe maku dávame pozor na kvalitu
V posledných rokoch sa začal dovážať mak z tretích krajín. Okrem potravinárskeho sa dováža aj tzv. Technický mak vyšľachtený na farmaceutické účely, s ktorým sa kvôli nižšej cene kvalitný mak niekedy mieša. Najvyššie riziko, že kúpime takto zmiešaný mak, je u mletého maku, v ktorom sa toto pančovanie skôr skryje. Potravinársky mak sa tým však znehodnotí, pretože chuť, vôňa a farba technického maku sa s ním nedajú porovnávať. Navyše tento tzv. Technický mak obsahuje vyšší podiel ópiových alkaloidov, ktoré môžu predstavovať zdravotné riziko. Modrý mak má typickú modrú farbu, príjemnú makovú vôňu a sladkastú chuť. Technický mak má hrdzavú, hnedastú alebo šedú farbu, nevonia a má drevitú, horkú či pálivú chuť.
S pančovaným či upraveným technickým makom alebo výrobkami z neho sa môžeme stretnúť aj v maloobchode. Pozor by sme si mali dávať najmä na výrobky, ktoré sú oveľa lacnejšie, než je v tú dobu obvyklé. Spozornieť by sme mali predovšetkým pri nákupe mletého maku a u produktov, ktorých dodávateľom či výrobcom nie je pestovateľ, ale obchodná firma. Najistejšou cestou je nakupovať mak priamo u farmára a v maloobchode potom výrobky, kde je na obale uvedený priamo pestovateľ. Môžeme si tak byť istí, že kupujeme kvalitný potravinársky mak, navyše nás však môže hriať vedomie, že podporujeme lokálne slovenské potraviny .
Skladovanie
Doporučené skladovanie je v uzavretej nádobe, tme, suchu a chlade. Vôbec najlepšie je si vždy mak zomlieť podľa potreby a namletý mak skladovať čo najkratšiu dobu, ideálne v mrazničke, kde potom vydrží aj pol roka.