Mačacia svadba. Jednoduchý a chutný pokrm zo strukovín

Zdieľať

Mačacia svadba, tradičné staročeské jedlo, sa dnes stáva raritou. Ide o jednoduchý, chutný a výživný pokrm z o strukovín, ktorý bol pôvodne pôstnym jedlom. Čo však robí túto lahôdku zaujímavou, je jej rozmanitosť a možnosti, ako ju pripraviť.

Mačacia svadba: Tradičná česká lahôdka

Mačacia svadba, je pokrm zo strukovín, ktorý sa kedysi bežne pripravoval nielen v židovských domácnostiach počas šabatu, ale aj v rôznych regiónoch Česka. V mnohých oblastiach sa podávalo ako pôstne jedlo, keďže neobsahovalo mäso. Avšak existujú aj mäsové varianty.

Hrach a krúpy

Ide o pôstne jedlo nazývané šoulet, u Židov cholen, ale aj mačacia svadba. Tento pokrm je jednoduchý, ale výživný, keďže strukoviny sú lacné, sýte a plné bielkovín a vlákniny.

Šumajstr zo Slovácka

Šumajstr pochádza z oblasti Slovácka a okrem hrachu a krúp či šošovice a fazule sa do neho pridávalo aj trochu slaniny, údeného alebo škvarkov na omastenie a dochutenie. V rôznych regiónoch sa do jedla pridávali aj rôzne druhy zeleniny, najmä zemiaky, petržlen a mrkva. Takýto obed sa často jedol s nakladanými uhorkami.

Príprava fazuľového šumajstra

Na základnú verziu, ktorá sa pripravuje na Slovácku, nepotrebujete mnoho ingrediencií a pokrm sa nezapeká. Deň vopred namočte dve šálky strukovín podľa vášho výberu a neskôr ich uvarte v nesolenej vode.

Na prípravu budete potrebovať iba na masti opražené dve nakrájané cibule, do ktorých pridáte skoro plnú šálku nakrájaného údeného mäsa a po chvíli aj hrsť drobných škvarkov.

Pridajte dve šálky strukovín, na Slovácku sú to hlavne veľké fazule, a nechajte poriadne prehriať. Potom pridajte krúpy, poriadne osoľte a okoreňte prelisovanou majoránkou. Na koniec pridajte roztlačený cesnak, aby jedlo získalo pikantnejší nádych.

Obvykle sa cesnak pridáva už na začiatku do cibule, čo jeho pikantnú chuť aj vôňu zjemní.

Zdieľať Zdieľať na Facebooku Odoslať na WhatsApp Odoslať článok emailom

Odporúčané