Mačacia svadba, tradičné staročeské jedlo, sa dnes stáva raritou. Ide o jednoduchý, chutný a výživný pokrm z o strukovín, ktorý bol pôvodne pôstnym jedlom. Čo však robí túto lahôdku zaujímavou, je jej rozmanitosť a možnosti, ako ju pripraviť.
Mačacia svadba: Tradičná česká lahôdka
Mačacia svadba, je pokrm zo strukovín, ktorý sa kedysi bežne pripravoval nielen v židovských domácnostiach počas šabatu, ale aj v rôznych regiónoch Česka. V mnohých oblastiach sa podávalo ako pôstne jedlo, keďže neobsahovalo mäso. Avšak existujú aj mäsové varianty.
Hrach a krúpy
Ide o pôstne jedlo nazývané šoulet, u Židov cholen, ale aj mačacia svadba. Tento pokrm je jednoduchý, ale výživný, keďže strukoviny sú lacné, sýte a plné bielkovín a vlákniny.
Šumajstr zo Slovácka
Šumajstr pochádza z oblasti Slovácka a okrem hrachu a krúp či šošovice a fazule sa do neho pridávalo aj trochu slaniny, údeného alebo škvarkov na omastenie a dochutenie. V rôznych regiónoch sa do jedla pridávali aj rôzne druhy zeleniny, najmä zemiaky, petržlen a mrkva. Takýto obed sa často jedol s nakladanými uhorkami.
Príprava fazuľového šumajstra
Na základnú verziu, ktorá sa pripravuje na Slovácku, nepotrebujete mnoho ingrediencií a pokrm sa nezapeká. Deň vopred namočte dve šálky strukovín podľa vášho výberu a neskôr ich uvarte v nesolenej vode.
Na prípravu budete potrebovať iba na masti opražené dve nakrájané cibule, do ktorých pridáte skoro plnú šálku nakrájaného údeného mäsa a po chvíli aj hrsť drobných škvarkov.
Pridajte dve šálky strukovín, na Slovácku sú to hlavne veľké fazule, a nechajte poriadne prehriať. Potom pridajte krúpy, poriadne osoľte a okoreňte prelisovanou majoránkou. Na koniec pridajte roztlačený cesnak, aby jedlo získalo pikantnejší nádych.
Obvykle sa cesnak pridáva už na začiatku do cibule, čo jeho pikantnú chuť aj vôňu zjemní.