Luxusný rezeň pre mnohých znamená perfektný rodinný obed. Tento chutný kúsok mäsa, obaľovaný výbornou strúhankou a chrumkavým cestíčkom, sa bežne podáva so zemiakovou kašou, hranolkami alebo dokonca aj ryžou. V tomto článku sa potom pozrieme na to, ako pripraviť rezeň k dokonalosti, a ponúkneme niekoľko tipov, ako tento tradičný pokrm zlepšiť a urobiť z neho nezabudnuteľný gurmánsky zážitok pre celú rodinu.
Ako pripraviť dobrú strúhanku na rezeň?
Kúpte si biely chlieb a nakrájajte ho na menšie kúsky. Následne nechajte kúsky chleba vyschnúť na vzduchu, pokiaľ nie sú krehké. Tento krok môžete urýchliť pečením v rúre pri nízkej teplote. Následne už stačí iba rozmixovať usušené pečivo na strúhanku – napríklad ručným mlynčekom.
Aké mäso sa hodí na rezeň?
Tradične sa na rezeň používa bravčové alebo kuracie mäso, ale v podstate sa na tento lahodný pokrm dá použiť akékoľvek mäso, ktoré sa dá paličkou naklepať na tenké plátky. Medzi ďalšie možnosti vhodného, ale menej tradičného mäsa na rezeň potom patrí napríklad teľacie, morčacie alebo jahňacie mäso. Je dôležité si vybrať kvalitné a čerstvé mäso. Pre rezeň je najvhodnejšie mäso zo stehna, ktoré je menej tuhé a viac šťavnaté.
Suroviny na luxusný rezeň
Na perfektný rodinný obed v podobe chutného rezňa budete pochopiteľne potrebovať 150-200 gramov vami preferovaného mäsa na osobu a predpripravenú strúhanku. Ďalej sa nezaobídete bez dvoch vajíčok, hladkej múky, trošky mlieka, soli, a masla alebo oleja na vyprážanie.
Postup prípravy luxusného rezňa
Pripravte si všetky suroviny, rezeň naklepte a osoľte podľa chuti. Rozmiešajte vajcia s trochou mlieka v plytkej miske. Na druhej plytkej miske pripravte hladkú múku a do tretej strúhanku. Vložte rezeň najprv do múky, aby sa v nej celý obalil, a následne ho namočte do zmesi vajec a mlieka – takisto by mal byť obalený po celej svojej ploche.
Nakoniec rezeň obaľte celý v strúhanke. Rozohrejte panvicu s olejom alebo maslom na strednom plameni. Potom dajte rezeň na panvičku a smažte ho z každej strany po dobu 3 až 4 minút, alebo kým jeho trojobal nechytí zlatistú farbu. Hotový rezeň preložte na tanier a podávajte ho s vašimi obľúbenými prílohami, napr. zemiakovým šalátom, hranolkami alebo varenými zemiakmi.
Zdroj: extrafit.cz
Luxusný rezeň je nielen symbolom rodinných obedov, ale aj kulinárskym zážitkom, ktorý ocenia všetci milovníci dobrej kuchyne. Jeho príprava môže byť jednoduchá, ale výsledok je vždy nezabudnuteľný.
Pikoška na Záver
Vedeli ste, že tradičný viedenský rezeň (Wiener Schnitzel) je chránený ako špecialita podľa rakúskeho práva? Tento slávny pokrm musí byť pripravený výhradne z teľacieho mäsa, inak sa nemôže nazývať Wiener Schnitzel. V Rakúsku sú takéto rezne podávané s plátkom citróna a tradične s teplým zemiakovým šalátom, čo mu dodáva nezameniteľnú chuť a šmrnc.
Príprava rezňa môže byť pre každého kuchára malým umením. S našimi tipmi a receptom si však môžete byť istí, že váš luxusný rezeň bude vždy dokonalý a stane sa hviezdou každého rodinného obeda.
Dobrú chuť a užite si každé sústo tohto skvelého pokrmu!