Luxusný recept na lahôdkové jahňacie koleno

Zdieľať
jahniace koleno
Luxusný recept na lahôdkové jahňacie koleno Foto: www.freepik.com

Hľadáte nevšedný recept na veľkonočné sviatky? Ochutnajte lahodné pečené jahňacie koleno, ktoré osvieži váš jarný stôl nielen skvelou chuťou, ale aj vysokou nutričnou hodnotou. Ponúkame vám jednoduchý spôsob, ako si toto delikátne mäso zamilujete.

Jarné obdobie a s ním spojené Veľká noc sú ako stvorené pre experimentovanie s tradičnými aj netradičnými receptami. Ak chcete tento rok prekvapiť svojich blízkych niečím výnimočným, neodolajte pokušeniu pripraviť pečené jahňacie koleno. Jahňacie mäso, známe svojimi vynikajúcimi chuťovými aj nutričnými vlastnosťami, je v tomto období práve v kurze.

Odkiaľ pochádza jahňacie mäso?

Jahňacie, mladé a jemné mäso, sa získava z ovečiek, ktoré ešte nedosiahli vek 12 mesiacov, často sa však na stôl dostáva mäso ovečiek vo veku od 5 do 12 mesiacov. To znamená, že jeho chuť je delikátnejšia a bez charakteristického zápachu, ktorý mnohí nesprávne očakávajú. Najmä chrbátový rez, je pri pečení žiadaný za svoju nežnosť a mal by mať peknú ružovú farbu. Mleté jahňacie alebo steak sú výborné aj na gril.

Zdravé a chutné

Pre optimálny výber jahňacieho mäsa sa obráťte na menšie, overené chovy, vďaka čomu budete presne vedieť, odkiaľ vaše mäso pochádza. Prednostne by mali byť zvolené chovy na pasienkovom krmive. Mäso z Írska je vo veľkoobchode často dostupné kvôli jeho tradičnej spotrebe v tejto krajine. A nezabúdajme, jahňacie je bohaté na bielkoviny, železo a iné dôležité látky, pričom jeho nižší obsah tuku ho radí medzi diétne potraviny, ktoré sa ľahko strávia.

jahňacina so zemiakmi
Luxusný recept na lahôdkové jahňacie koleno Foto: depositphotos.com

Jahňacie koleno na sušenom ovocí s košíčkom zemiakov na soli

Suroviny (pre 4 osoby):

  • 4 zadné jahňacie kolená
  • 2 dl červeného vína
  • 4 šalotk
  • 50 gramov sušených sliviek
  • 20 gramov sušených marhúľ
  • 30 gramov sušených čerešní
  • 15 gramov hrozienok
  • 1 vetvička tymianu
  • soľ, korenie

Na prílohu:

  • 700 gramov zemiakov (ideálne varný typ B, BC)
  • 500 g soli
  • 1 vajce
  • 2 polievkové lyžice masla
  • 100 g parmezánu
  • 50 ml oleja

Ako na to?

Kolená osoľte a okoreňte. Sušené ovocie nakrájajte na menšie kúsky. Pridajte ho k jahňaciemu, zalejte červeným vínom, pridajte tymián, rozmarín, šalotky a kuracie vývar. Kolená pečte v rozpálenej rúre na 170 ºC približne 2 hodiny.

Medzitým môžete chystať prílohu. Zemiaky v šupke upečte na soli do mäkka. Potom ich olúpte, zľahka rozmačkajte a nechajte trochu vychladnúť. Pridajte rozpustené maslo, vajcia, parmezán a premiešajte v cesto. Formičky vymažte olejom a naplňte ich zemiakmi. Pečte ich v rúre na 170 ºC po dobu 25 minút.

Zdieľať Zdieľať na Facebooku Odoslať na WhatsApp Odoslať článok emailom

Odporúčané