Ako pripraviť čerstvé rajčiny pre vaše kulinárske majstrovské diela? V tomto článku vám ukážeme jednoduchý spôsob, ako ošúpať rajčiny, aby vaše jedlo bolo dokonale hladké a bez nepríjemných šupiek.
Pri príprave mnohých receptov sa môžete stretnúť s požiadavkou na použitie olúpaných rajčín. Ak nechcete siahnuť po konzervovaných, je nutné rajčiny olúpať ručne. Rajčiny určené na surovú konzumáciu môžu byť šupkou neobťažované, no pri varení je dôležité ich olúpať, pretože šupka sa počas tepelnej úpravy oddelí od mäkkého vnútra a vytvorí tvrdé ruličky, ktoré by pokazili textúru a chuť jedla. Hoci lúpanie rajčín nie je také jednoduché ako pri iných druhoch zeleniny, pridaná námaha sa skutočne oplatí. Potrebujete len hrniec s vriacou vodou, ostrý nožík a nádobu s ľadovou vodou. Najlepšie sú pevné rajčiny, ktoré si aj po olúpaní udržia svoj tvar. Pri prezretých plodoch hrozí, že sa po sparení dužina príliš zmäkne a rajčiny sa pri lúpaní rozpadnú.
Ako olúpať paradajky?
- Väčší hrniec naplňte do dvoch tretín vodou a dajte ju variť.
- Do veľkej misky nalejte čo najstudenšiu vodu, ideálne do nej pridajte aj pár kociek ľadu.
- Paradajky umyte a zbavte stopky.
- Na vrchole narežte každý plod ostrým nožom do kríža. Stačí zhruba dvojcentimetrový rez.
- Paradajky vložte do vriacej vody a nechajte ich v nej ponorené 60 sekúnd.
- Pomocou dierovanej naberačky paradajky rýchlo premiestnite do ľadovej vody a nechajte vychladnúť tak, aby ste ich mohli vziať do ruky.
- V mieste rezu sa šupka oddelí a pomocou noža ju potom jednoducho stiahnete.
Lúpané rajčinové jabĺčka budete potrebovať pri príprave krémovej paradajkovej polievky, omáčky na cestoviny, dusených zeleninových a mäsových zmesí, domáceho kečupu, pikantnej salsy, alebo ak sa ich chystáte zavárať.