Používate zastaralý prehliadač, stránka sa nemusí zobraziť správne, môže sa zobrazovať pomaly, alebo môžu nastať iné problémy pri prehliadaní stránky. Odporúčame Vám stiahnuť si nový prehliadač tu.

Lipový kvet-výborný liek

reklama:

Bc5f5ade.jpg

Na liečebné účely,je vhodná Lipa malolistá aj Lipa veľkolistá..

Kvet lipy sa zberá začiatkom kvitnutia (jún – júl), skôr než sa začnú tvoriť guľovité plody.

 

Lipový čaj dokonale znižuje teplotu, pôsobí ako mierne analgetikum,

diuretikum a podporuje  potenie.

Oficiálna medicína odporúča použiť lipové kvety zaliate horúcou vodou

čo vyvoláva potenie a to je liek na prechladnutie.

Vyplachujú sa odvarom aj ústa a hrdlo.

V homeopatii sa používa aj Lipová tinktúra pri nadúvaní a poruchách gastrointestinálneho traktu.

Čaje, odvary a nálevy z lipového kvetu  sa môžu podávať mierne sladké,

sú aromatické a príjemnej chuti.

Čerstvé listy môžu byť pridané do vitamínových šalátov, omáčok,  do zelenej polievky,

podávajú sa s rybami a mäsovými  plackami.

B900f43a.jpg

 

Užitočné lipové recepty:

1.Čaj pri prechladnutí

Hotový  čaj uchovávajte čerstvý v termoske.

Ako na to:

1 polievkovú lyžicu lipových kvetov zalejte 1 šálkou vriacej vody.

Po 20 minútach je čaj pripravený . Čaj pite najlepšie pred jedlom.

Pri akútnych ochoreniach dýchacích ciest, akútnej bronchitíde,  pri ochorení obličiek si horúci čaj robte 1/2 šálky 4 krát denne.

Pri vysokej teplote – až 2 šálky 3 krát denne.

Pri ochorení obličiek, pečene a hypertenzii môžete  v 1-0,5 šálke 3 krát denne.

 

2. Čaj na zníženie teploty

Na prípravu čaju na potenie pripravíme mix bylín:

lipa – 1 polievková lyžica. l,

Divozel. – 0,5 lyžice,

čierna baza. – 0,5 lyžice.

Zmes zalejte 2 šálkami vriacej vody,

lúhujte po dobu 10 minút, potom sceďte  a pite horúci,

1/2 šálky 3-4 krát denne pred jedlom.

B5da25dd.jpg

 

3.Čaj na kloktanie

Zmiešajte 1 polievkovú lyžicu sušeného lipového kvetu a 1.5 lyžice kvetu harmančeka.

Všetko zalejte 1 šálkou vriacej vody.

Prikryté nechajte lúhovať  po dobu 20 minút, a potom pridajte 1 čajovú lyžičku jedlej sódy.

Kloktajte keď vás bolí nielen hrdlo ale aj ďasná či zuby..

Pri bolesti v krku a  pri prechladnutí môžete raz za hodinu, kým sa stav nezlepší.

 

4. Odvar pri prechladnutí

2 lyžice lipových kvetov zalejte 2 šálkami vriacej vody,

varíme na miernom ohni po dobu 10 minút, k,potom ocedíme..

Užite na noc horúce.

Slúži ako antipyretikum a protizápalový liek na prechladnutie a chrípku

Naraz vypite po dúškoch  1-1.5 pohára.

Je možné zvýšiť účinok malinovou marmeládou alebo lipovým medom- klasická kombinácia.

 

5. Kozmetický ľad na umývanie

Ak chcete dať pleti svieži a ľahký hydratačný efekt,

namiesto vody na umývanie ráno a večer môžete použiť zmrazené kocky lipového čaju.

K tomu je potrebné kvety zaliať vriacou vodou v pomere 1: 2,

dať variť na 10 minút,a potom nalejeme do formy na ľad.

Vhodné pre suchú a mastnú pleť.

20120620 131633 487.jpg

 

6. Analgetický obklad

Zavarená lipa vo vriacej vode v(.. 4-5 lyžíc kvetov na šálku vriacej vody),

a potom sa prefiltruje cez gázu ..

Ľadové kocky sú aplikované na postihnutú oblasť ako obklad –

pri zápale hemoroidov, mastitíde (zápale prsníka),

reumatizme, dne,  ale aj pri popáleninách.

7. Džem z lipového kvetu

Z lipového kvetu môžete uvariť tiež chutný džem.

Naň budete potrebovať:

 Pitná voda 200 ml

kyselinu citrónovú– 0,5 lyžičky,

lipové kvety- 0,5 kg,

cukor – 0,5 kg …

Zhromaždené kvetenstvo oddelíme od stoniek a listeňov.

Kvety opláchneme v sitku pod tečúcou teplou vodu a presypeme ich do hlbšieho aspoň 5 litrového hrnca..

Pripravte si horúci cukrový sirup a zalejeme ním kvety.

Kvety musíte niečím zaťažiť pretože vám budú plávať na povrchu sirupu a nebudú sa dobre lúhovať..

Keď sa džem začne variť, znížte teplotu a dusíme za občasného miešania.

Hustotu priebežne kontrólujeme kvapnutím na tanierik.. 

Na konci varenia pridáme kyselinu citrónovú a nalejeme do menších pohárikov a dobre zavíčkujeme..

Uchovávae v chlade a tme.

9ac1bab030fbb53f040dc0d528b1f865.jpg

8. Paté z mladých lipových listov

Mladé lepkavé listy lipy –  sú skvelou ingredienciou pre a šalát, zelenú polievku, zeleninové placky.

Môžu byť jemne nasekané alebo ich mixujeme v mixéri a použijeme namiesto obvyklých zelených prísad- ako kôpor, petržlen, koriander.

Paté môžete podávať vo forme hustej omáčky k  mäsu,

alebo ho môžete použiť ako náplň do placky, či ako pesto…

Potrebujeme:

nízkotučný tvaroh – 100 g

Cesnak – 1 strúčik,

drvené vlašské orechy – 2 polievkové lyžice.

čierne korenie a soľ.

nasekané lipové mladé lístky- 0,5 pohára.

Pred varením listy obaríme vriacou vodu – potom budú ešte mäkšie a stratí sa z nich horkosť.

Všetky ingrediencie vymixujeme na pastu.

9. Víno z lipových kvetov

Potrebujeme:

citróny – 2 ks,

Voda – 4 litre,

cukor – 1,5 kg,

vetvička mäty – 3-4 kusov,

liter jar lipových kvetov,

hrozienka – 100 g ..

Pre víno budeme potrebovať iba lipové kvety.

Takže v prvom rade  je nutné oddeliť ich od lístkov.

Kvety dajte do veľkého hrnca a zalejte 4 litrami studenej prevarenej vody.

Zakryte a nechajte zaliate 1 deň.

Druhý deň sa rozpustí v 0,5 litra vriacej vody cukor a povarí sa až kým sa cukor nerozpustí..

Zalejeme lipový kvet sirupom a privedieme do varu potom odstavíme a odstráňte z tepla,

nechajte úplne vychladnúť…

Potom sa všetko precedí cez husté sitko s gázou..

Z citrónov nastrúhame kôru, potom ich poprekrajujeme vytlačíme z nich šťavu .

Pridáme šťavu k vývaru,prihodíme hrozienka, mätu,.. Zmes dobre premiešame, prikryjeme utierkou a necháme 2 dni pre fermentáciu pri izbovej teplote.

Po fermentácii povyberáme lístky mäty a prelejeme do demižóna spolu s hrozienkami.

Vrch demižóna neštupľujeme prekryjeme ho len jedným prstom z gumenej rukavice a necháme opäť fermentovať.

Fermentácia by mala prebiehať v tmavej miestnosti pri izbovej teplote.

Keď sa fermentácia zastaví, zlejte víno z demižónu do fliaš..

Víno by malo 3 – 6 mesiacov zrieť…

Víno skladovať v chlade.

 

 

reklama:

Najčítanejšie za 24 hodín

Autor Dátum 30. júna 2016
K téme

Podobné články

Odporúčame

Copyright © DG PRO s.r.o. Všetky práva vyhradené. iSITA si vyhradzuje právo udeľovať súhlas na rozmnožovanie, šírenie a na verejný prenos tohto článku, jeho častí a zverejnených fotografií.
Zavrieť

Používaním tejto stránky súhlasíte s ukladaním cookies. Viac info tu...