Lipové kvety sú výborným liečivom pri nachladnutí, kašli, nádche, teplote aj zápalu priedušiek

Zdieľať
Lipové kvety
Lipové kvety sú výborným liečivom pri nachladnutí, kašli, nádche, teplote aj zápalu priedušiek Foto: www.gettyimages.com

Lipové kvety by nemali chýbať v žiadnej prírodnej lekárničke. Pripraviť z nich možno nielen čaj, ale napríklad aj lipový sirup.

Kvety obsahujú triesloviny, flavonoidy, polysacharidy a ďalšie účinné látky. Liečivé kvety zbierame z  lipy srdcovitej / malolistej (Tilia cordata) a lipy veľkolistej (Tilia platyphyllos) , okrasné lipy nie sú pre zber vhodné. Lipa sa tiež stala symbolom Slovanov, už starí Kelti považovali lipu za miesto, kde sa sústredí sily dobra a chráni nás pred zlom a temnotou. Navyše im učarovala svojou dlhovekosťou, mohutnosťou a schopnosťou liečiť.

Lipové kvety sa zbierajú hneď po rozkvete , najlepšie v čase, keď nie sú ešte úplne rozvinuté, zhruba keď je rozvinutá polovica kvietkov v kvetenstvo. Suší sa na suchom a tmavom mieste, nie na priamom slnku. Treba ich uskladniť tak, aby nenavlhli. Sú vhodné aj pre deti.

Lipa a jej liečivé účinky

  • Veľmi prospešná je pri prechladnutí, chrípke a ďalších ochoreniach dýchacích ciest . Vyvoláva potenie, znižuje horúčku a uľahčuje vykašliavanie .
  • Jemne riedi krv.
  • Je prospešná pri močových a obličkových ťažkostiach.
  • Má protizápalové a upokojujúce účinky .
  • Je vhodná pri žalúdočných ťažkostiach .
  • Zlepšuje spánok .
  • Tlmí menštruačné kŕče.
  • Zvonka možno lipové kvety využiť na vyrážky, pri bolestiach kĺbov a svalov alebo ako upokojujúci kúpeľ.

Lipový sirup

Okrem klasického čaju si môžeme vyrobiť lipový sirup. Budeme potrebovať :

  • košík čerstvo nazbieraných lipových kvetov
  • 3 litre vody
  • 2 kg cukor kryštál
  • 3 citróny

Kvety rozložíme na niekoľko hodín doma, aby z nich vyliezol hmyz , kvety zbavíme stoniek a dáme do veľkej nádoby spolu s citrónmi nakrájanými na plátky. Zalejeme vodou a necháme do druhého dňa lúhovať.

Zmes druhý deň precedíme, nalejeme do veľkého hrnca a privedieme k varu. Pridáme cukor a na miernom ohni varíme do zhustnutia (približne 2 hodiny). Cukru môžeme dať menej i viac, záleží, ako hustý sirup chceme mať.

Zdieľať Zdieľať na Facebooku Odoslať na WhatsApp Odoslať článok emailom

Odporúčané