Ligurček je skvelou bylinkou na dochutenie polievok či zemiakov. Obsahuje tiež veľa vitamínov a stopových prvkov (vitamíny A, B, C, draslík …). Je silne močopudný a má aj mnoho iných zdraviu prospešných účinkov.
Ako ho teda najlepšie využiť?
Soľ
Úplne jednoduchým prípravkom, ktorý potom využijete pri bežnom varení, je ligurčeková soľ . Vňať ligurčeka (môžeme pridať aj petržlenovú vňať a / alebo majoránku) zmiešame so soľou a dáme do mixéra. Rozmixujeme, až sa bylinky úplne rozdrvia. Naplníme do pohárov a uchovávame v suchu. Touto soľou dochucujeme polievky, omáčky, ale aj šaláty a nátierky podľa potreby.
Sušený ligurček
Vňate ligurčeka si môžeme za slnečného počasia ostrihať, nastrihať na menšie kúsky a usušiť. Budú sa nám hodiť na zimu.
Mrazený ligurček
Tuhé stonky a vňate zase môžeme zamraziť – tie sa hodia na vývary, ktoré budeme v zimnom období variť.
Čaj z ligurčekového semienka
Na celkové posilnenie organizmu (pri jarnej únave, po chrípke či prechladnutí) si uvarte čaj zo semienok tejto rastliny. Cca ½ lyžičky drvených semienok ligurčeka zalejeme 250 ml vriacej vody, necháme 10 minút lúhovať, precedíme a pijeme 1 až 2x denne. Nemal by sa používať dlhodobo, ani v tehotenstve a nie je vhodný pre deti.
Kúpeľ pri reumatizme
Pri reumatických ochoreniach by sa vám mohol hodiť tento kúpeľ: Hrsť čerstvej vňate ligurčeka vložíme do hrnca so studenou vodou (asi 1 liter), privedieme k varu, varíme asi 5 minút, necháme vychladnúť. Precedíme a nalejeme do kúpeľa teplej 38 ° C a kúpeme sa 15 minút.