Liečivé formy vlčieho maku, ktoré nepoznáte

Zdieľať
Vlčí mak

Kedysi bol vlčí mak súčasťou každého poľa s obilím. Dnes sa bohužiaľ všade používajú chemické postreky, a tak mak nájdeme len na krajoch polí, pri cestách a na lúkach. Ale nebojte sa ho nazbierať a vyskúšať niektoré liečivé formy z neho.

Vlčí mak
https://www.gettyimages.com/

Prečo bol mak súčasťou polí od staroveku

Zaujímavé je, že mak bol takmer povinnou súčasťou polí s obilím od staroveku, bol totiž spolu s obilím vysievaní, aby zvyšoval kvalitu pšenice alebo jačmeňa. Mak je totiž symbolom plodnosti a býval aj obetovaný bohom.

Prečo je liečivý

Vlčí mak obsahuje liečivé látky, ktoré sa používajú ako v lekárnictve, tak v potravinárstve. Liečivá sa vyskytujú predovšetkým v kvete, ale pozor v  makovičke uprostred sú skôr opiáty .

Čo sa zbiera?

Zbierajú sa jednotlivé okvetné lístky , ktoré sú naozaj bezpečné a bez vedľajších účinkov. Zbierame ich za slnečného a suchého počasia, pretože za vlhkého počasia nám sfialovejú. Pozor: zle sa suší, pretože sú veľmi krehké. Sušte ich rozložené po jednotlivých vrstvách.

Aké liečivé formy môžeme využiť!

Vlčí mak , resp. jeho okvetné lístky môžeme použiť do čajov – i zmesových. Čaj pôsobí predovšetkým proti kašľu, najmä tomu dráždivému. Má tiež upokojujúce a sedatívne účinky . Vďaka tomu ho môžete použiť pri strese , nervozite , ale napríklad aj nespavosti.

Čaj pripravíte tak, že asi 1 g okvetných lístkov zalejete 250 vriacej vody, necháte lúhovať 10 minút a pite 2-3x denne.

Čaj pre upokojenie si môžete pripraviť z 1 dielu vlčieho maku, 1 dielu medovky a 1 dielu ľubovníka.

Z vlčieho maku si môžete vyrobiť aj kloktadlo . Opäť pomôže najmä pri bolestiach v krku. Nálev môžete použiť aj z dvojnásobnej dávky, než je doporučená na čaj.

Tinktúru vyrobíte naložením makových okvetných lístkov do 40% ného alkoholu na 3 týždne, potom precedíte a uchovávate v tmavých fľaštičkách. Tinktúru môžete používať v množstve 10 kvapiek na kocku cukru pri úpornom kašli.

Zdieľať Zdieľať na Facebooku Odoslať na WhatsApp Odoslať článok emailom

Odporúčané