Je lepok skutočne škodlivý?

Zdieľať
Bez nazvu 4 – obnoveny 11.jpg

Gluten free

Lepok je bielkovina, ktorá sa nachádza v obilninách.

Je obsiahnutý v pšenici, raži, jačmeni,  v ovse a vo všetkých výrobkoch z týchto obilnín.

Ľudia si po vynechaní gluténu čoraz častejšie sľubujú zlepšenie zdravotného stavu a schudnutie, športovci potom lepšiu výkonnosť.

Bezlepková diéta je skrátka už nejakú dobu módnym trendom.

Napríklad celá jedna tretina Američanov už dobrovoľne vylučuje lepok zo stravy v domnení, že im to pomôže.

Gluten free.jpg

Zdravým ľuďom nevadí

Lekári však nevidia dôvod prečo by zdraví ľudia mali lepok z jedálnička vylučovať.

Súčasne ale zdôrazňujú,

že racionálny jedálniček by mal obsahovať dostatočné množstvo vlákniny,

teda 30 gramov denne, veľa ovocia a zeleniny, a tiež pripúšťajú,

že konzumácia bieleho pečiva je nezdravá.

Žiadne vedecké práce však nepreukázali, že by jedálniček úplne bez lepku mal nejakú zdravotnú výhodu.

Iná je samozrejme situácia u ľudí, ktorí majú nejakú chorobu s lepkom súvisiacu.

U týchto ľudí je laboratórne alebo aj inými diagnostickými metódami potvrdené,

že lepok neznášajú alebo že na naň reagujú alergicky.

Títo pacienti musia lepok zo svojich jedálničkov nekompromisne vyradiť.

Pravdou je, že týchto ľudí pribúda.

Aj preto sa o lepku hovorí stále častejšie a popularita bezlepkovej diéty narastá.

Právom?

O glutenfree diet facebook
Gluten free close-up of raw coconut, flour and chips

Existuje viac ako 55 chorôb, ktoré sú spájané s lepkom, bielkovinou, nachádzajúcou sa v pšenici, raži a jačmeni.

Odhaduje sa, že približne 99% ľudí, ktorí trpia neznášanlivosťou lepku alebo celiakiou, nebolo nikdy vyšetrených.

Svoje občasné alebo dlho pretrvávajúce ťažkosti považujú za samozrejmosť,

na ktorú si už za tie roky zvykli, ale ich telu to veľmi uberá na sile, energii,

regenerácii a obranyschopnosti a rýchlejšie starnú.

Odhaduje sa tiež, že zhruba 15% celosvetovej populácie má intolerancii lepku.

Piceogxco.jpg

Môžete byť jedným z nich

Ak máte niektoré z nasledujúcich príznakov, môže to byť znamenie,

že ste alergickí na lepok alebo trpíte intoleranciou lepku. (miernejšia forma)

Tráviace problémy

prejavujúce sa ako plynatosť, nafúknuté brucho, hnačka alebo zápcha.

Zápchou trpia najmä deti a to po zjedení jedla s obsahom lepku.

Keratosis pilaris (KP, folikulárna keratóza)

je ochorenie prejavujúce sa výskytom drsných hrbolčekov na koži, ktoré bývajú nazývané ako tzv. „Husia koža“.

Najčastejšie sa objavuje na vnútornej i vonkajšej časti paží (pričom môžu byť zasiahnuté aj predlaktia),

škrabanie a stláčanie tejto „vyrážky“ vedie k tvorbe jazvičiek.

Môže sa objaviť ďalej na stehnách, bokoch, bruchu alebo iných častiach okrem hladkej kože na dlaniach či chodidlách.

Všeobecne menej sa vyskytuje na tvári.

Toto ochorenie vzniká v dôsledku nedostatku mastných kyselín,

vitamínu A a nízkej schopnosti čreva absorbovať lepok, ktorý potom črevo veľmi zaťažuje a poškodzuje.

Únava, vyčerpanie, pomalé myslenie

nízka sústredenosť a okamžitá únava po zjedení jedla s obsahom lepku.

Diagnostikované autoimunitné ochorenia

ako je napríklad Hashimotova tyreoiditida (chronický autoimunitné zápal štítnej žľazy),

 reumatoidná artritída ,

vredová kolitída, Lupus ,

psoriáza (lupienka),

sklerodermia alebo roztrúsená skleróza.

Neurologické príznaky

ako sú závraty alebo pocit straty rovnováhy.

Hormonálna nerovnováha

ako je PMS (predmenštruačný syndróm),

PCOS (syndróm polycystických ovárií) alebo nevysvetliteľná neplodnosť.

Migrény a časté bolesti hlavy

Diagnóza chronickej únavy

alebo  fibromyalgia (reumatizmu).

Zápaly v tele

opuchy alebo bolesti kĺbov na prstoch (haluxy), kolenách a bedrách.

Výkyvy nálad

častá úzkosť, depresia a ADD (porucha pozornosti).

Problémy horného dýchacieho traktu

ako napríklad zápaly dutín, alergická nádcha, zaľahnuté uši.

Problémy spojené so zlým vstrebávaním živín

– anémia (nedostatok železa a kyseliny listovej),

osteoporóza, nespavosť (nedostatok vápnika).

Stomach_pain.jpg

Ako sa nechať testovať na intoleranciu alebo neznášanlivosť lepku?

Bolo zistené, že tým jediným a najlepším spôsobom ako zistiť,

či ak máte problém s lepkom, je najprv začať tzv. Eliminačnú diétu,

pri ktorej vyradíte zo svojho jedálnička všetky potraviny obsahujúce lepok

a to po dobu najmenej 2 až 3 týždňov a potom ich opätovne zaradíte.

Môžete tak vypozorovať ako sa cítite bez lepkových potravín a následne zistíte či sa vaše symptómy zlepšili, či zostali rovnaké.

Upozorňujeme, že lepok je veľmi silnou bielkovinou a môže trvať mesiace aj roky,

kým sa vaše telo úplne vyčistí a zbaví sa všetkých zlepených usadenín v črevách.

Rozdiel potom ale bude fenomenálny a váš pocit z nového života a prívalu energie tiež.

Najlepšia rada, ktorú môžete dostať je, že v prípade,

že sa cítite viditeľne lepšie bez glutenových – lepkových potravín

a horšie po ich opätovnom zaradení do jedálnička, je pre vás lepok problém a mali by ste ho teda vysadiť doživotne.

V prípade, že chcete získať presné výsledky svojej lepkovej neznášanlivosti alebo si nie ste istí,

či  ju skutočne máte alebo nie,

je možné podstúpiť vyšetrenie krvi alebo odber kúska tkaniva z tenkého čreva (kolonoskopia).

Shutterstock_290850896.jpg

Ako na liečbu neznášanlivosti lepku?

Odstránením lepku zo svojho jedálnička a to na 100%, čo naozaj znamená na 100%.

Dokonca aj stopové množstvo lepku a to aj z potravinových doplnkov

alebo liekov môže spôsobiť nepríjemnú imunitnú reakciu v tele.

Pravidlo 80/20, čo znamená „Nejem lepok len doma, ale keď sú sviatky, v reštauráciách a na dovolenke si dám.“,

Je mylnou a zavádzajúcou predstavou o funkčnom jedálničku.

Tak čo?

Stále si nie ste istí, či vám vaše obľúbené francúzske croissanty,

čerstvo upečený pšenično-ražný chlieb alebo domáca štrúdľa od babičky stojí za to všetko trápenie?

Dajte si darček a vyskúšajte aspoň na 3 týždne vysadiť lepok a uvidíte sami.

Nielen, že sa tak ako tak začnete cítiť lepšie, ale možno, že aj niečo málo schudnete.

A nebojte sa, že nebudete mať čo jesť.

Krásnych a chutných bezlepkových potravín je celé nepreberné množstvo

a možno vďaka väčšiemu sústredeniu sa na zdravé jedlo objavíte ďalšie.

Zdieľať Zdieľať na Facebooku Odoslať na WhatsApp Odoslať článok emailom

Odporúčané