Ľanové semienko posilní imunitný systém a zlepší zažívanie

Zdieľať
Untitled 1 6.jpg

Flaxseed_kills_breast_cancer.jpg

V poslednej dobe sú často spomínané ľanové semienka,

ktoré obsahujú látky, ktoré pozitívne pôsobí na náš organizmus.

Ľanové semienka nám tak pomôžu posilniť imunitný systém,

spevnia kosti,

zbavia nás zápchy a zároveň nám pomôžu aj v boji s nadváhou.

Ľanové semienka nie sú žiadnym novodobým objavom.

Už pred viac ako 2500 rokmi je grécky lekár Hippokrates odporúčal ako liečebný prostriedok,

ktorý zbaví človeka mnohých neduhov.

Po dlhoročnom útlme začal záujem o ľanové semienka rásť až v posledných rokoch.

Bolo totiž zistené, že ľanové semeno je bohatým zdrojom množstva zložiek,

ktoré prospievajú nášmu zdraviu.

Mnohí preto o ľane hovoria ako o rastline budúcnosti

a pre jeho malých hnedých lesklých semienkach rozprávajú  len v superlstívoch.

Rozhodne nie je treba na nich ani na iných semienkach stavať základy vášho stravovania,

ale pokiaľ nimi obohatíte váš jedálníček, rozhodne neoľutujete.

Flaxseed_header.jpg

Semienko plné živín

Ľanové semienko, ktoré je obsahom kapsuly ľanu siateho (Linum usitatissimum),

má vysoký obsah biologicky aktívnych látok.

Je najbohatším zdrojom kyseliny linolovej (60%), alfa-linolénovej (ALA, 25%) a omega-3 polynenasýtených kyselín.

ALA prijímaná v strave sa premieňa na omega-3 mastné kyseliny s dlhým reťazcom

– kyselinu eikosapentaenovú (EPA) a dokosahexaenovú (DHA).

Tieto kyseliny tiež podstatne prispievajú ľudskému zdraviu,

majú protizápalové účinky, chránia pred chorobami srdca a ciev,

znižujú riziko mozgovej mŕtvice a zaisťujú správny vývoj mozgu u detí.

Ďalšou dôležitou zložkou ľanového semienka sú fytoestrogény,

známe ako lignany, ktoré sú dobrou prevenciou kardiovaskulárnych ochorení,

niektorých typov rakoviny (závislých od hormónov – rakovina prsníka, maternice a prostaty),

cukrovky a ochorení pečene.

Ak sú tieto prvky obsiahnuté v každodennej strave,

dochádza k zlepšovaniu zdravia kostí, posilňuje sa imunitný systém a zmierňujú symptómy menopauzy.

Lignany tiež napomáhajú prevencii obezity.

V ľanovom semienku sú obsiahnuté tiež mnohé vitamíny,

ako napríklad vitamín E, vitamíny skupiny B (B1, B2),

niacín, biotín a minerály,

z ktorých môžeme menovať napr. Draslík, horčík, vápnik, železo, kyselinu listovú, mangán, zinok, síru a meď.

Ďalej semienka obsahujú tiež karotény, enzýmy a slizovité látky.

Lummi recipe flaxseed caramels_1800x1350.jpg

Bojovník so zápchou

Ľanové semienko by mal konzumovať každý,

kto máva problémy so zápchou.

Semienka totiž obsahujú veľké množstvo vlákniny a tiež slizy,

ktoré pomáhajú zmäkčovať stolicu.

Ideálne je pripraviť si z ľanového semienka odvar:

 1 polievkovú lyžicu semienok povaríme asi 5 minút v 0,5 l vody.

Denne potom pijeme 2 – 3 šálky tohto odvaru.

Pravidelné pitie pomáha liečiť hemoroidy, divertikuly (vydutiny čriev) a niektoré črevné nádory.

Zbaví vás chronickej zápchy a dá do poriadku činnosť črevnej mikroflóry.

Pitím odvaru dochádza navyše aj k regulácii črevného kvasenia a rozkladných procesov v črevách.

Stolica tak stráca nepríjemný hnilobný zápach.

Odvar však lieči tiež žalúdočné a dvanástnikové vredy.

Ľanové semienko sa tiež odporúča konzumovať ženám od 34. týždňa tehotenstva,

pretože uvoľňuje pôrodné cesty, zvyšuje množstvo hlienu v nich a tým pomáha uľahčiť pôrod.

Flax pod.jpg

Konzumácia ľanového semienka

Aj keď sú ľanové semienka zdraviu veľmi prospešné,

nemalo by sa to s ich pojedaním preháňať,

pretože obsahujú množstvo tuku a sú tak energeticky veľmi bohaté.

Približne 1-2 lyžičky každý deň tak úplne postačí.

Dôležité je tiež semienka dobre rozhrýzť, namlieť, alebo rozdrviť,

pretože inak by prešli tráviacim traktom neporušené,

bez toho aby si z nich telo odobralo potrebné cenné látky.

Výsledný efekt by tak bol nulový.

Vzhľadom k tomu, že semienka veľmi rýchlo oxidujú a žltnú,

je potrebné tieto úpravy prevádzať priamo pred ich samotnou konzumáciou alebo pred požitím.

Namleté semienko by sa malo spotrebovať do dvoch hodín.

Ľanové semienko vcelku môže byť uchované pri izbovej teplote až jeden rok.

Ľanové semienko v kuchyni

Ľanové semienka nielenže majú neoceniteľné zdravotné účinky,

ale mnohí si ich obľúbili aj pre ich výbornú orechovú chuť.

Ľanovým semienkom tak môžeme zlepšiť chuť mnohých obľúbených pokrmov.

Potom, čo sa dostane do kontaktu s vodou,

začne semienko vylučovať lepkavý sliz, ktorý je výborným spojivom.

Túto vlastnosť je možné využiť pri zahusťovaní rôznych kaší,

omáčok, polievok a gulášov, kedy semienko natiahne prebytočnú vodu.

Ďalej sa semienko pridáva tiež do zeleninových šalátov,

nátierok, mäsových zmesí, pečiva, pečených múčnikov či palaciniek.

Vylepšiť s nimi môžeme müsli, ale primiešať ide v podstate do čohokoľvek

– chutné sú semienka najmä v jogurte.

Kto chce, môže ľanové semienka samozrejme konzumovať aj samostatne ako oriešky.

Rosemary flax crackers.jpg

Ľanové sušienky
Potrebujeme: 100g ľanového semienka, 100ml vody, soľ, korenie podľa chuti

Postup:

Ľanové semienko zalejeme približne rovnakým množstvom vody a necháme napučať.

Akonáhle sa časť vody vstrebe az druhej časti sa vytvorí lepivý gél,

môžeme k semienkam pridať soľ a ďalšie korenie.

Zmes môžeme dochutiť podľa vlastnej fantázie

– pridáme napr. Oregano, mletú rascu, hubové korenie, karí, pokrájané sušené paradajky a pod.

Následne vytvarujeme tenké placky,

ktoré dáme na plech vyložený papierom na pečenie.

Placky sušíme v sušičke, prípadne v zime na radiátori,

alebo v lete na slnku (teplota by nemala byť vyššia ako 42 stupňov).

Zdieľať Zdieľať na Facebooku Odoslať na WhatsApp Odoslať článok emailom

Odporúčané