Laktózová intolerancia? Čo to je?

Zdieľať
Adobestock_100062670.jpeg

Je to čiastočná alebo úplná neschopnosť tráviaceho ústrojenstva spracovávať laktózu a v dnešnej dobe sa pomerne často vyskytuje..

Laktóza je mliečny cukor, ktorý sa prirodzene vyskytuje v každom mlieku, vrátane materského.
Je to pomerne častý jav a postihuje až 75% populácie. Ľudia trpiaci laktózovou intoleranciou musia dodržiavať určitú formu diéty, ktorá im uľaví od značných zažívacích ťažkostí spôsobených konzumáciou mlieka a mliečnych výrobkov.

Adobestock_100062670.jpeg

Porucha vstrebávania laktózy

Intolerancia laktózy patrí medzi poruchy zažívania a je spôsobená poruchou vstrebávania laktózy. Táto intolerancia má rad príznakov a zažívacích ťažkostí , ktoré dokážu skutočne veľmi potrápiť. Je to napríklad hnačka, brušné kŕče a silné nadúvanie . Ľudia trpiaci laktózovou intoleranciou majú zníženú funkciu laktázy, enzýmu potrebného na rozloženie laktózy. Rozoznávame dva druhy laktózovej intolerancie, z ktorých každý má však iný pôvod vzniku.

Primárna a sekundárna laktózová intolerancia

Primárna laktózová intolerancia je ďaleko častejšia. Znižuje sa pri nej funkcia enzýmu laktázy , ku ktorej dochádza postupne počas rokov. Príčina tohto typu neznášanlivosti mliečneho cukru je podmienená čiastočne geneticky. Sekundárna laktózová intolerancia sa vyskytuje ďaleko vzácnejšie. Je spôsobená rôznymi druhmi ochorení , ako je napríklad celiakia – neznášanlivosť lepku. Intolerancia laktózy (alaktázie) môže byť aj vrodená, s tou sa však stretávame ešte zriedkavejšie.

Alergia na bielkovinu kravského mlieka nie je to isté!

Je dôležité nepliesť si laktózovou intoleranciu s alergiou na bielkovinu kravského mlieka, ktorá znamená poruchu metabolizmu . Je možné stretnúť sa aj s psychologickou averziou na mlieko a mliečne výrobky. Rozdielne sú nielen príčiny vzniku týchto problémov, ale aj príznaky a spôsoby liečby. Zo všetkých mliečnych výrobkov možno takmer nulový obsah laktózy nájsť iba v syre, ktorý je tak možné bez väčších ťažkostí konzumovať.

Goat milk cheese.jpg

Ako predísť ťažkostiam 

Podstatou laktózovej diéty bude dočasne vylúčiť zdroje laktózy, pre dosiahnutie zmiernenie zažívacích ťažkostí. Potom je možné produkty s obsahom laktózy znovu opatrne nasadzovať a stanoviť si individuálne limity. Je vhodné rozdeliť mlieko a mliečne výrobky na niekoľko menších dávok počas dňa , mlieko piť radšej v ochutenej forme a nikdy ich nepiť nalačno . Ďalej potom rozlišovať mliečne výrobky podľa ich konzistencie, napríklad podľa toho, ako dobre alebo zle znášame samotné mlieko, syry, alebo kyslomliečne výrobky.

Nepodceňujte nedostatok vápnika

Nedostatok vápnika , ktorý môže nastať pri dlhodobom vysadení mlieka a mliečnych výrobkov pri nedoplňování vápnika z iných zložiek potravy môže byť pre organizmus nebezpečný. Prejaviť sa môže až za dlhú dobu, za to však intenzívne. Môžeme potom pozorovať bolesti kĺbov, zvýšenú kazivosť zubov, zlú kvalitu a lámavosť nechtov, krivicu a kŕče v svaloch , dokonca aj stratu citlivosti v končatinách, či stratu pamäti a prejavy depresie.

Zdieľať Zdieľať na Facebooku Odoslať na WhatsApp Odoslať článok emailom

Odporúčané