Používate zastaralý prehliadač, stránka sa nemusí zobraziť správne, môže sa zobrazovať pomaly, alebo môžu nastať iné problémy pri prehliadaní stránky. Odporúčame Vám stiahnuť si nový prehliadač tu.

Kyslá kapusta – chutná vitamínová bomba, ktorú nepodceňujte

reklama:

Ak hľadáte potravinu, ktorá vám dokáže posilniť imunitný systém, stavte na kyslú kapustu.

Kyslá kapusta
www.gettyimages.com

Je plná vitamínov, minerálov a ďalších látok majúcich pozitívny vplyv na ľudský organizmus.

Kyslá kapusta je nielenže zdravá, ale aj skvele chutí, je lacná a dá sa zohnať kedykoľvek počas roka.

Do nášho jedálnička by sme ju rozhodne mali zaraďovať častejšie.

Kyslá kapusta sa pripravuje z hlávkovej kapusty bielej i červenej, ktorá sa nadrobno nakrája a následne sa kvasí pomocou baktérií mliečneho kvasenia.

Do kapusty sa pridáva soľ, rasca, niekedy aj cibuľa, mrkva a jablká.  Podľa chuti niekto kapustu dopĺňa ešte chrenom či cesnakom.

Vďaka kvasnému procesu sa v kyslej kapuste vytvárajú probiotické kultúry a kvasením cukrov v kapuste vzniká kyselina mliečna.

Kyslá kapusta tak má príjemnú kyslú chuť a je ľahko priesvitná. Jej výhodou je hlavne to, že má v kuchyni široké možnosti použitia, dá sa upravovať ako len máloktorá iná potravina.

Môžeme ju jesť surovú, varenú, dusenú,  často sa pridáva do plniek, šalátov a vynikajúca je aj zapečená.

Kyslá kapusta a jej vplyv na ľudské zdravie

Kyslá kapusta obsahuje veľké množstvo vitamínu C,

vitamíny skupiny B, vitamín A aj K.

Ďalej obsahuje kyselinu listovú (B9)

a minerálne látky, ako je železo, draslík, vápnik, zinok, horčík a selén.

Ďalej je v kapuste obsiahnutá látka cabigen,  ktorá pomáha pri liečbe žalúdočných vredov a údajne má aj protirakovinové účinky.

Pravidelné jedenie kyslej kapusty je prevenciou vzniku rakoviny hrubého čreva.

Probiotické kultúry obsiahnuté v kyslej kapuste a vysoký podiel vlákniny pozitívne pôsobia na tráviaci trakt a znižujú hladinu cholesterolu v krvi.

Je ľahko laxatívna, podporuje črevnú mikroflóru a chráni proti infekciám.

Kyslú kapustu by mali konzumovať aj ľudia, ktorí si strážia váhu, pretože táto zelenina má veľmi nízku energetickú hodnotu.

Vzhľadom na to, že kapusta nadúva,  neodporúča sa jeho konzumácia iba u šetriacich diét.

Kyslá kapusta ďalej podporuje krvotvorbu,

pomáha bojovať proti únave, znižuje krvný tlak a naopak zvyšuje obranyschopnosť organizmu.

Vzhľadom na to, že kyslá kapusta odvodňuje, umožňuje tak rýchle odstraňovanie odpadových látok z tela.

100 g bielej kyslej kapusty obsahuje:
0,7 g bielkovín
3,9 g sacharidov
0,2 g tuku
energetická hodnota 84 kJ

reklama:
Bezplatný email raz týždenne s novinkami z DRAN.sk:
podmienkami používania a potvrdzujem, že som sa oboznámil s ochranou osobných údajov

Najčítanejšie za 24 hodín

11733547 10205904570365195 1047848894 o
Autor Dátum 8. apríla 2020

K téme

Copyright © DG PRO s.r.o., SITA Slovenská tlačová agentúra a.s. Všetky práva vyhradené. Vyhradzujeme si právo udeľovať súhlas na rozmnožovanie, šírenie a na verejný prenos obsahu.